Barwienie podsypki

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Re: Barwienie podsypki

Post autor: Jacekk »

Ranger pisze:tylko problem w tym, że nie mogę się do niego dobrać
A zalogowałeś się ?? Trzeba to zrobić, bo inaczej nie da się ściągać plików z download.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Plik do ściągnięcia z Martela znam. Jest w nim w 9 temacie nawiązanie do barwienia podsypki z odesłaniem do numeru 10/2001 Świata kolei, tylko problem w tym, że nie mogę się do niego dobrać. Może ktoś z was ma i puści skana lub poda link.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Ranger pisze:Ponieważ na naszym forum ani na Martelu nie doszukałem się instrukcji to zapytam was.
http://www.forum.martel.pl/dload.php?action=file&id=1
Ranger pisze:Ile farby trzeba wlać do tego słoika(posypka Polak 5282).
Na "oko" zależnie od koloru wyjściowego i ilości barwionego tłucznia. Zacznij od niewielkiej ilości i najwyżej dolejesz farby. Ogólnie - farby naprawdę nie potrzeba dużo.
Ranger pisze:Czy posypka po wymieszaniu nie będzie się kleiła do siebie i nie utworzy jednej wielkiej grudy niwecząc cały wysiłek?
Nie zalewasz całej podsypki farbą, tylko dodajesz niewielką ilość farby, która poprzez potrząsanie słoikiem rozprowadza się po ziarnach tłucznia.
Ranger pisze:Jak ją rozłożyć na papierze czy gazecie aby wyschła dobrze i się nie pokleiła.
Po skończeniu potrząsania, podsypka jest prawie sucha. Po prostu rozsypujesz ją na gazecie i rozgarniasz na w miarę cienką warstewkę.
Ranger pisze:I w końcu jakiej farby użyć, może być Hammerite brązowa, czy raczej odpowiednio dobrana Humbrola, jeśli tak to jaki numer proponujecie? A może jeszcze jakaś inna farba?
Humbrol 113 + szary + czarny. Ewentualnie Pactra A56 (Rust) + szara + czarna.
Mieszane na oko, z uwzględnieniem koloru szutru bazowego - jeśli jest ciemny, to przygotowujesz jaśniejszą mieszankę itd.

Badys - malowanie podsypki po jej położeniu da efekt malowanej podsypki. Sucha farba/pigment zamiast pomalować ziarna podsypki pomaluje słoik.
badys
Kontakt:

Post autor: badys »

myślę że jakiekolwiek próby barwienia podsypki farbami mokrymi skończy się niepowiedeniem jeżeli będziesz próbował malować przed przyklejeniem. pomaluj po przyklejeniu mocno rozcieńczoną farbą - nakładając ją prawie suchym pędzlem (wcieraniem).
w słoiku to można pokusić sie o malowanie suchą farbą (w proszku) i wszystko razem mieszać, aż podsypka nabierze właściwego koloru - jak usunąć nadmiar farby - nie mam pojęcia
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Barwienie podsypki

Post autor: Ranger »

Witam
Ponieważ na naszym forum ani na Martelu nie doszukałem się instrukcji to zapytam was. Wie ktoś może jak się barwi tłuczeń na podsypkę pod tory? Narazie wiem tylko tyle, że trzeba wsypać do słoika i dolać farby, mieszać aż do zabarwienia. I tu właśnie mam problem. Ile farby trzeba wlać do tego słoika(posypka Polak 5282). Chcę ją przebarwić na kolor rdzawo/brązowy. Czy posypka po wymieszaniu nie będzie się kleiła do siebie i nie utworzy jednej wielkiej grudy niwecząc cały wysiłek? Jak ją rozłożyć na papierze czy gazecie aby wyschła dobrze i się nie pokleiła. I w końcu jakiej farby użyć, może być Hammerite brązowa, czy raczej odpowiednio dobrana Humbrola, jeśli tak to jaki numer proponujecie? A może jeszcze jakaś inna farba?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”