ST43 od MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Re: ST43 od MTB

Post autor: Ciora »

et22 pisze: 22 sie 2024, 21:49 Napędowe - 6, odbiór prądu - 4. Światła tylko białe, czerwonych z tyłu ten model nie ma.
.
I tutaj ponownie wielkie dzięki. Myślałem, że 6 napędowych oznacza, że jednocześnie odbierają prąd. Ciągle się uczę.
Maciej
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Napędowe - 6, odbiór prądu - 4. Światła tylko białe, czerwonych z tyłu ten model nie ma.
.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Borczy pisze: 22 sie 2024, 19:14 Moje Rumuny 206, 397 oraz 38 mają 6 osi napędzanych - są od Petra
I takie są fabrycznie, czy coś dołączałeś? Może to się wiąże z tym, co jest napisane w ulotce, o 3 punktach odbioru prądu, ale fabrycznie podłączony jest jeden. Resztę można podpiąć samemu. To był punkt 1 i pierwsze zdjęcie mojego zapytania. Coś robiłeś?
Maciej
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Moje Rumuny 206, 397 oraz 38 mają 6 osi napędzanych - są od Petra
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Post autor: NemoTT »

wlodar pisze: 22 sie 2024, 11:36
NemoTT pisze: 22 sie 2024, 08:25 Uważam ST43 z wszystkich lokomotyw wypuszczonych przez MTB za najlepiej 'zachowującą' się na torach. Na moich modelowych jeździ rewelacyjnie.
Być może poprawili konstrukcję wózków. Moja, kupiona parę lat temu (zaraz po tym jak pojawiło się malowanie seledynowe) wyskakiwała za każdym razem przy przejeździe przez rozjazd (przy kierunku w bok). Pomogło podfrezowanie wózków przy środkowej osi (zwężenie ich) tak, by środkowe zestawy kołowe miały więcej luzu poprzecznie do kierunku jazdy i rzeczywiście teraz jeździ dobrze. Być może producent miał sygnaly że jest z tym problem i poprawił.
MTB jest takie wyjątkowe, ponieważ kupując lokomotywę musisz później jeszcze samemu ją poprawiać. :lol:
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 22 sie 2024, 10:23
NemoTT pisze: 22 sie 2024, 08:25Wg mnie osi napędowych jest 4, ale niech jeszcze wypowiedzą się fachowcy.
Wystarczy w lokomotywie odwróconej kołami do góry podłączyć zasilanie (choćby z Fz1) i widzimy, które osie są napędzane przez silnik.
:lol:
Nie sprawdzam, bo prąd podrożał. :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ciora pisze: 22 sie 2024, 11:37... pytałem czy to wada loki czy błędny opis.
Wybacz, nie zauważyłem znaku zapytania.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 22 sie 2024, 10:23Wystarczy w lokomotywie odwróconej kołami do góry ...
Wiem, jestem technicznym ignorantem, ale to sprawdzić akurat mogę :P :P I napędowe są 4, ale w opisie sklepu było, że 6. Dlatego pytałem czy to wada loki czy błędny opis.
Maciej
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

NemoTT pisze: 22 sie 2024, 08:25 Uważam ST43 z wszystkich lokomotyw wypuszczonych przez MTB za najlepiej 'zachowującą' się na torach. Na moich modelowych jeździ rewelacyjnie.
Być może poprawili konstrukcję wózków. Moja, kupiona parę lat temu (zaraz po tym jak pojawiło się malowanie seledynowe) wyskakiwała za każdym razem przy przejeździe przez rozjazd (przy kierunku w bok). Pomogło podfrezowanie wózków przy środkowej osi (zwężenie ich) tak, by środkowe zestawy kołowe miały więcej luzu poprzecznie do kierunku jazdy i rzeczywiście teraz jeździ dobrze. Być może producent miał sygnaly że jest z tym problem i poprawił.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2024, 11:38 przez wlodar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

NemoTT pisze: 22 sie 2024, 08:25
Ciora pisze: 21 sie 2024, 21:24
Od końca :P

Światła tylko białe przód (tak jest w pozostałych modelach MTB i bardzo dobrze, ponieważ czerwone sygnalizują koniec składu), z tyłu namalowane czerwone.
Wg mnie osi napędowych jest 4, ale niech jeszcze wypowiedzą się fachowcy.
Pozdrawiam
Dzięki! Ale w SN61 z tyłu świecą czerwone światła, więc chyba nie wszystkie loki MTB mają tak jak piszesz. Chyba, że SN to inna bajka, w sensie nie lokomotywa i dlatego tak ma?
Maciej
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

NemoTT pisze: 22 sie 2024, 08:25Wg mnie osi napędowych jest 4, ale niech jeszcze wypowiedzą się fachowcy.
Wystarczy w lokomotywie odwróconej kołami do góry podłączyć zasilanie (choćby z Fz1) i widzimy, które osie są napędzane przez silnik.
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Ciora pisze: 21 sie 2024, 21:24 Witam!
To teraz od ST43-418 z najnowszego wypustu. W zasadzie to pytanie do Kolegów,
Od końca :P
Wycieraczki to wąskie wypraski oznaczone przez Ciebie jako B.
Uważam ST43 z wszystkich lokomotyw wypuszczonych przez MTB za najlepiej 'zachowującą' się na torach. Na moich modelowych jeździ rewelacyjnie.
Światła tylko białe przód (tak jest w pozostałych modelach MTB i bardzo dobrze, ponieważ czerwone sygnalizują koniec składu), z tyłu namalowane czerwone.
Wg mnie osi napędowych jest 4, ale niech jeszcze wypowiedzą się fachowcy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Witam!
To teraz od ST43-418 z najnowszego wypustu. W zasadzie to pytanie do Kolegów, nie informacje, bo jesteście większymi specjalistami i lepiej się znacie. Kupiłem model analogowy, na razie z cyfrą nie mam do czynienia. CZy ktoś ją ma i może mi odpowiedzieć?
1. W ulotce jest info, że model posiada 3 punkty odbioru prądu, ale fabrycznie podłączony jest jeden kontakt. Dla lepszego odbioru prądu z kół można podłączyć pozostałe.
ST43 ul..jpg
Czy tak faktycznie jest, czy tak tylko piszą na wszystkich ulotkach do wszystkich lokomotyw? Czy to ma związek z liczbą osi, które pobierają prąd? Czy trzeba to robić? Jest jakaś różnica, efekt? Jak to zrobić? Czy laik, jak ja powinien się w ogóle za to brać? :oops:
2. W opisie jednego sklepu jest info , że osi napędnych jest 6. W mojej są 4 - czy to wada lokomotywy, czy może błąd w opisie sklepu?
3. W opisie sklepów jest info, że są światła białe z przodu i czerwone z tyłu. U mnie tylko białe z przodu. Znów: wada lokomotywy, czy błąd opisu?
4. Testowałem na torach, niestety póki co mam tylko u-rurki. Na łukach ok, ale wypada na rozjazdach. Czy to raczej wina starych torów bttb, czy lokomotywy? Nadmienię, że najczęściej wyskakuje tylko jednym wózkiem, tym po stronie bez wentylatora/komina na dachu. Czy więc winny wózek, czy rozjazd. A może ktoś z Poznania lub okolicy zechciałby pomóc i ją przetestować na torach modelowych? W razie czego proszę o kontakt na priv.
5. Części dodatkowe - wycieraczki to na zdjęciu to coś z literą A, czy B? Wg mnie B.
eldod.jpg
Maciej
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

:arrow: Światła - ST43 od MTB
Kto szuka znajduje i daleko nie trzeba było szukać. Oświetlenie kabiny można już wł/wył poprzez F6.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Domiss pisze: 01 maja 2023, 09:53... bo po SUSI idzie domyślnie dźwięk (czy coś w tym stylu)
Ło Matko i Córko !! Po SUSI nie idzie DŹWIĘK, tylko polecenia.

SUSI - Serial User Standard Interface, czyli interface szeregowy (a nie kanał dźwiękowy).
:arrow: https://dccwiki.com/SUSI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spalinowe”