V100 digital

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Re: V100 digital

Post autor: wmac27 »

Karol pisze:Możesz spróbować zmienic ustawienia CV....
Wchodzisz w wartość r-2 ustawiasz tam wartość 0 lub 5 jest to starting voltage.
Ustawienie w r-3 zmieniasz na jakąkolwiek wartość w przedziale od 50 lub 200 jest to przyspieszanie loka.
W r-4 ustawiasz hamowanie, mozesz dac wartość 100
Takie nastawy powodują, że loko baaaaaardzo wolno przyspiesza i praktycznie nie hamuje. Jest bardzo nienaturalna. "Trzeszczenie" ciagle jest.

Ustawilem r2=5; r3=10; r4=4. Jeździ w miarę dobrze: przyspieszenie i hamowanie już lepiej. Może nasmarować części mechaniczne. Czy może byc olej do maszyn precyzyjnych?
:D

wmac27
Ostatnio zmieniony 22 gru 2006, 19:41 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Moja w ddc V 180 tez podobnie sie zachowuje w jedną stronę idzie w miarę cicho w drugą buczy jak beta. :mrgreen:
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

niestety ale V 100 tak chyba ma.Robiłem juz z nia rózne fiki miki z dekoderem i to nie dało zadnego efektu.Poprawa nastapiła po dokładnym przesmarowaniu i kilkukrotnych zabawach z mocowaniem napedu,jego ustawieniem,przykreceniem.Fakt ,w jedna strone juz nie trzeszczy i nie rzęzi,ale w druga poprawa jest niewielka. :x
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wmac27 pisze:Na analogu rusza bez "trzeszczenia", rozpędzalem bardzo powoli i nie slyszalem. Fakt lokomotywka jest głośniejsza od V180.
Ja bym reklamował w sklepie. Fabryczna digital nie ma prawa tak się zachowywać.
:evil:
Ostatnio zmieniony 22 gru 2006, 14:47 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Możesz spróbować zmienic ustawienia CV
By to zrobić naciskasz jednocześnie przyciski słuzące do zmiany kierunku jazdy. Powinien pojawić sie symbol PRO na wyswietlaczu ( wywołujesz go przyciskami - /+)
Naciskasz F 0 ( loko musi być na torze do programowania) pojawia sie symbol r - 1 jest to adress loka, jeszcze raz naciskasz F0 i centralka czyta adress z dekodera. Zatwierdzasz przez wybraną wartość przez ponowne naciśniecie F0. By wyjśc z menu F2
Wchodzisz w wartość r-2 ustawiasz tam wartość 0 lub 5 jest to starting voltage.
Ustawienie w r-3 zmieniasz na jakąkolwiek wartość w przedziale od 50 lub 200 jest to przyspieszanie loka.
W r-4 ustawiasz hamowanie, mozesz dac wartość 100
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Witam

Na analogu rusza bez "trzeszczenia", rozpędzalem bardzo powoli i nie slyszalem. Fakt lokomotywka jest głośniejsza od V180.

:D
wmac27
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

"Trzeszczenie" to raczej nie bedzie wina dekodera a mechaniki. Co oznacza niepewnie?
Mam BR110 i V100 z dekoderami gold mini - montowane osobno. Obie zachowuja sie bez zarzutu. Ustawienia dekodera fabryczne - na razie nic nie zmienialem (poza ustawieniami do ABC ale one na wlasciwosci jezdne nia maja wplywu).
Jezeli to Lenz i masz podejrzenia ze to ustawienia dekodera wplywaja na jazde to polecam reset dekodera - powinna byc opisana procedura w instrukcji. Moim zdaniem to chyba jednak mechaniczny problem.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wmac27 pisze:..."trzeszczy" przy ruszaniu
Charakterek podpowiedział mi, ze to wina ... dekodera.
Postaw na analogu (Fz1). Też trzeszczy przy ruszaniu ??
:arrow: Jeśli tak, to raczej wina loka (mechaniki) niż dekodera.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

V100 digital

Witam

Kupilem V100 digital. Niestety, ale "trzeszczy" przy ruszaniu i generalnie zachowuje się niepewnie podczas jazdy. Moja V180 na ustawieniach fabrycznych jeździ bardzo dobrze. Charakterek podpowiedział mi, ze to wina tak zaprogramowanego dekodera. Tylko, które parametry zmienić? I jak? Jestem początkujacy w DCC. Może ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam :D

wmac27
7786565
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”