V100 digital

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Re: V100 digital

Post autor: wmac27 »

Charakterek pisze:Wkładasz płaski śruboktęt tam gdzie strzałka i podwazasz
Witam

Nie mogłem rozebrać tych wózków, bałem się, że coś połamię. Oczyściłem i nasmarowałem jak to było możliwe. Od góry oczyściłem i nasmarowałem delikatnie przekładnie i wałki. Przy próbach zauważyłem, że to silnik przy ruszaniu wpada w drgania. Czy on nie powinien być mocowany do ramy?

:D

wmac27
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

hmmm dziwie sie, ze ktos z was ma jakies problemy z V100. mam 3 takie sztuki i wszystkie juz przerobione na DCC, zadnych problemow. chodza jak marzenie. gdyby nie ten watek, to bym nawet nie wiedzial, ze z tym modelem moga byc jakies problemy. gdyby nie to, sam bym zachecal do jego kupna. jedyne co mnie boli w tym loku to oswietlenie, ale to nie na ten watek :P zreszta to tez idzie wyprostowac.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

ArturSch pisze:Ale blaszki chyba identyczne.
Prawie :P

BR110/V100 prawa nr art. 200421

ICE/101 prawa nr art. 202640
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

To ja mam taką propozycję. Kto nie jest zadowolony z loków Tilliga i kogo denerwują, może podsyłać nieodpłatnie do mnie :) Ja tam się nimi troskliwie zaopiekuję :D

Tak po dwóch miesiącach się odezwę i powiem kogo loki denerwowały i jakie loki go denerwowały...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2006, 21:25 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Moj tabor odstawiam w tunele i zabudowana szuflade biurka zeby sie nie kurzyl. Tak naprawde z lokow na ktorych moge polegac - ze wyjade nimi przy nastepnym wlaczeniu - zostaly Piko Taurusy, Rocowska Ludmila i 109 Kuehna. Przeciez to jakis freudowski koszmar.
Nie koszmar tylko niechlujstwo producenta a taurus i ludmiła faktycznie jeszcze mnie nie zawiódł. Rada no ten cały burdel z lokami tilliga jest prosta - nie kupowac i tyle.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:Prąd jest pobierany ze wszystkich kół!
Ale blaszki chyba identyczne.
:P
Charakterek pisze:Jestem ciekaw tego kuehna po roku. Albo po dwóch. Albo jak moja 101 po pięciu latach...
Wszystko zależy od sposobu eksploatacji, każdą lokę można zarżnąć, nawet LGB !! Sam się chwaliłeś, że BTTB po kilku godzinach na max, z ekstremalnym obciąceniem, silnik wypadał z loki wytopiwszy sobie dziurę w podwoziu.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Co do 101 i jej podobnych - rozkładać wózki i odtłuszczać koła od śordka podobnie jak blaszki. Moje też w pewnym momencie zaczęłą świrować. Ale czyszczenie pomogło jej i to znacznie! Często tego brudu nie widać, bo to tłusty brud. Ale naprawdę trzeba dbać o czystość blaszek!

Jestem ciekaw tego kuehna po roku. Albo po dwóch. Albo jak moja 101 po pięciu latach...
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

ArturSch pisze:
Może się mylę, ale blaszki odbierające prąd z kół są identyczne co w ICE ...i też z jednej strony (a może to tylko kwestia ujęcia przez obiektyw).
:idea: Można więc je dać po obu stronach by poprawić ew. brak zasilania na rozjazdach.
są o obu stronach. Prąd jest pobierany ze wszystkich kół!
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Tak czytam i mnie troche przerazenie ogarnia. Czy jest jakies loko ktorego Tillig nie sp.... .
Moje V100 i BR110 na szczescie jezdza idealnie ale 101 po zdigitalizowaniu to koszmar. Non stop sie zacinaja. ICE po zalozeniu dekoder nie jezdzil wogole. Po modernizacji i zalozeniu blaszek jest juz dobrze. BR52 jezdzi tragicznie na analogu wiec w cyfrze podejrzewam nie bedzie jezdzic wgole. Karol pisal o 86 ze nedza i rozpacz.

Moj tabor odstawiam w tunele i zabudowana szuflade biurka zeby sie nie kurzyl. Tak naprawde z lokow na ktorych moge polegac - ze wyjade nimi przy nastepnym wlaczeniu - zostaly Piko Taurusy, Rocowska Ludmila i 109 Kuehna. Przeciez to jakis freudowski koszmar.

Artur blaszki sa po obu stronach. I to sa inne blaszki niz w ICE. Te z ICE sa wykorzystane np. w 101.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2006, 20:15 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Charakterek pisze:Obrazek
Może się mylę, ale blaszki odbierające prąd z kół są identyczne co w ICE ...i też z jednej strony (a może to tylko kwestia ujęcia przez obiektyw).
:idea: Można więc je dać po obu stronach by poprawić ew. brak zasilania na rozjazdach.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Wkładasz płaski śruboktęt tam gdzie strzałka i podwazasz

Obrazek

Obrazek

Nowe to pojęcie względne. Moja też nowa, ale

Obrazek
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

Charakterek pisze: Rozmontuj wózki, wyjmij kółka i poczyść blaszki kontaktowe zarówno pomiędzy kołem i balszką jak i pomiędzy blaszką a wózkiem.
Witam

Spróbuje oczyścić i nasmarować. Ale jak te wózki rozmontować? Chciałbym to zrobić delikatnie i nie zostawić śladów, przed ewentualną reklamacją. Może jakieś wskazówki? Albo może jest to gdzieś pokazane. Mam wrażenie, widziałem gdzieś takie obrazki!

:D
wmac27
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Rozmontuj wózki, wyjmij kółka i poczyść blaszki kontaktowe zarówno pomiędzy kołem i balszką jak i pomiędzy blaszką a wózkiem.
Teoretycznie powinno to pomóc, ale z drugiej strony ta loka jest nowa i na gwarancji i nie powinna posiadać takiej wady ja bym toto reklamował i to od razu.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

No to już chyba mam przyczynę. Rozmontuj wózki, wyjmij kółka i poczyść blaszki kontaktowe zarówno pomiędzy kołem i balszką jak i pomiędzy blaszką a wózkiem. W mojej V 100 Tillig było to zapaskudzone czymś białym wyschniętym powodującym mocne opory i strzszne dudnienie. Nic nie smarowałem, smaru tam było w sam raz, loka jeździ jak nowonarodzona.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

wmac27 pisze:Czy może byc olej do maszyn precyzyjnych?
Było o tym w "Czyszczonko-Smarowanko". Generalnie przekładnie i zębatki (plastik-palstik) smarujemy smarem "TF Silikon+Teflon" - specjalistyczny do magnetofonów/magnetowidów (do zakupienia w sklepach z elektroniką) natomiast współpracujące części metalowe np osie silników/ przekładnie metalowe właśnie takim olejem jak mówisz, najtaniej zakupić np jako "olej do maszyn do szycia" uwaga max 1 kropelka !!. Nie przesadzamy ze smarem bo i tak wycieknie i zapaskudzi wszystko dookoła.

Powodzenia
:mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”