Nowe sprzęgi - już są!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Re: Nowe sprzęgi - już są!

Post autor: piottrw »

Witam
Najgorszą rzeczą w tej chwili jest brak standartowych zamienników(w Krakowie). Kupując kwasiarkę PKP były tylko hamulce do montażu, nie wiem czy u kol. forumowiczów tak samo... Tillig przestał rozpieszczać!. W cysternie DEC dodatkowo był sztywny sprzeg i dwa zamienniki sprzegów na... nie wiem jak one się nazywają.
Na mojej makiecie (maksymalnie ostre łuki i nierówności - rurki) po pierwszym kursie oczywiście się rozczepiły - założyłem pomiedzy cysternę a kwasiarke. Po lekkim ściśnięciu metalowego haka problem z głowy, ale trudniej się rozczepia - wyżej położony dolny uchwyt.
Poza tym sam sprzeg prezentuje się nieźle.
Mam pytanie czy ktoś miał już nowy sprzęg z mocowaniem do starych wagonów, czy ewentualna odległość pomiędzy buforami zmniejszyła się?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pepsigo2pl pisze:wszystko ladnie pieknie, a co w wypadku checi zmiany skladu??
Tak, tu mnie masz !!
Moje rozumowanie jest oparte na zestawionych składach, których się nie rozpina co chwilka, tylko odstawa do TUBY albo do szuflady pod makietą.
Do ciągłego spinania i rozpinania (przed włożeniem do styropianu i pudełka) najodpowiedniejsze są oba sprzęgi dyskutowane powyżej.
:roll:
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Charakterek pisze:Masz rację Artur, te sprzęgi są najfajniejsze, nie wypaczają łączeń pomiędzy wagonami długich składów, ale!

1. Jest upierdliwe robienie składów
2. Przez ciągłe wtykanie gniazda sprzęgów się wyrabiają
3. Jak nieumiejętnie wciśniesz - wyrywasz gniazdo

Reasumując:

Jeszcze się taki sprzęg nie urodził
Co by wszystkim TTtkowiczom dogodził

Taaa... cztery rodzaje do wyboru, i jeszcze grymaszą.... :mrgreen:
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

Marcin pisze:Ja tam zostaję przy tych sprzęgach Tillig art.nr. 08828.
ArturSch pisze:Każdy ma wolny wybór, mój padł na sprzęgi sztywne Tillig art.nr.08827... jako jedyne prawidłowo zachowujące się przy długich składach.
wszystko ładnie pięknie, a co w wypadku chęci zmiany składu??
w wypadku Marcina można to zrobić podnosząc wagon do góry, a przy użyciu sprzęgów 08827 już trzeba się troszkę więcej namęczyć.
08827 idealnie nadaje się do składów pasażerskich - pięknie wyglądają wagony razem, a po za tym, tam się dużych i częstych zmian nie robi.
ale tak jak p. Artur napisał - każdy ma wolny wybór.
aczkolwiek komentarze z doświadczeń mile widziane :)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 11:33 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Masz rację Artur, te sprzęgi są najfajniejsze, nie wypaczają łączeń pomiędzy wagonami długich składów, ale!

1. Jest upierdliwe robienie składów
2. Przez ciągłe wtykanie gniazda sprzęgów się wyrabiają
3. Jak nieumiejętnie wciśniesz - wyrywasz gniazdo

Reasumując:

Jeszcze się taki sprzęg nie urodził
Co by wszystkim TTtkowiczom dogodził
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Marcin pisze:Ja tam zostaję przy tych sprzęgach.
Każdy ma wolny wybór, mój padł na sprzęgi sztywne: Obrazek
... jako jedyne prawidłowo zachowujące się przy długich składach.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Obrazek (zdjęcie ze strony Tillig)

Ja tam zostaję przy tych sprzęgach.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Ja odpowiem.
Otóż te z gniazdem NEM robione są wielką serią i trzaskane w ogromnych ilościach. Natomiast pozostałe są działane jakby w mniejszych partiach, a formy kosztują tak samo. To jest według mnie najbardziej prawdopodobna przyczyna tego stanu rzeczy...
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

pepsigo2pl pisze:08848 TT-Kupplung Schlitzaufnahme (E 94, V 36, V 60, BR 81, BR 92, BTTB-Modelle. 50szt.) - 37,91EUR
08842 TT-Kupplung V180 (4-osiowa V180 ,2szt.) - 2,66EUR
08846 TT-Kupplung für Kuppelkasten (E 44, BR 243, BR 119 und BR 01 Tender. 2szt.) - 2,66EUR
chyba juz sa jako dostepne, co prawda w dalszym ciagu sa opisane jako "zarezerwuj" cena dla sprzegow dla wagonow BTTB jest troszke szokujaca za 50szt.
Moim zdaniem i tak mniej mniej niz w przypadku tych pozostalych wyzej wymienionych, bo dla BTTB wypada "tylko" 1,52EUR (5,8PLN) za pare, a nie 2,66EUR (10,15PLN) - 08842, 08846.
Ciekawe co jest przyczyna, dla ktorej roznica cen miedzy poszczegolnymi odmianami sprzegow, rozniacych sie tylko rodzajem gniazda, wynosi 43%?

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

08848 TT-Kupplung Schlitzaufnahme (E 94, V 36, V 60, BR 81, BR 92, BTTB-Modelle. 50szt.) - 37,91EUR
08842 TT-Kupplung V180 (4-osiowa V180 ,2szt.) - 2,66EUR
08846 TT-Kupplung für Kuppelkasten (E 44, BR 243, BR 119 und BR 01 Tender. 2szt.) - 2,66EUR

chyba juz sa jako dostepne, co prawda w dalszym ciagu sa opisane jako "zarezerwuj" cena dla sprzegow dla wagonow BTTB jest troszke szokujaca za 50szt. informacje na ten temat pobralem tutaj.

a ogolnie rzecz biorac, nowe sprzegi sprawdzaja sie wysmienicie - dostalem kilka szt. z nowym taborem prosto od Tilliga :) co prawda, u mnie tez bylo testowane raczej na plaskim terenie.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2006, 00:00 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Czy już są dostępne nowe sprzęgi do BTTB?
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Dostałem je w końcu w swoje ręce. Trochę mnie to zdziwiło że trzeba je samemu zmontować (to aż dwie części :P ) przetestowałem wagon kieszeniowy i Nohaba Tilliga. No w sumie to jest miodzio bo mam zupełnie płaską makietę, łatwo się sprzęgają i rozsprzęgają, bez problemu ciągnąłem jak i pchałem lokomotywą skład i wszystko w porządku. Z tymi starymi już cholera mnie bierze, kupuje jak najszybciej do każdego możliwego wagonu i lokomotywy jakie posiadam.
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Post autor: WrzoSS »

...jak powiedział Charakterek, lekki wznos i wagony się odczepiają przy nowych sprzęgach. W moim przypadku stałe sprzęgi są nadal jedynym wyjściem :(
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Dla mnie osobiście rewelacja! Sprzęganie wagonów przy minimalnej możliwej prędkości stało sie mozliwe, a spiete wagony wyglądają jedwabiście. ewidentnie zaczynam wymienianie starych na te :)
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Nowe sprzęgi są niezłe, pod warunkiem posiadania absolutnie płaskiej makiety. Delikatne wzniesienie i już zaczynają się hece. Zatem tort - tak. Piętrowy tort - nie!
Ostatnio zmieniony 27 lis 2006, 17:10 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”