Słupy telegraficzne

Budynki, perony, lampy, oświetlenie, mosty i wszystko dookoła

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
miki
Kontakt:

Re: Słupy telegraficzne

Post autor: miki »

britie pisze:miki, wszystko zależy do czego zmierzamy: makieta JAKIEJKOLWIEK stacji, która wygląda realnie czy makieta KONKRETNEJ stacji....

jak realny wygląd ma się do poniższej deklaracji ?????

britie pisze:.........ale myślę że przy takich wymiarach pół milimetra zbrodnią nie będzie....

+/_ 15 % zbrodnią może nie jest ale jak to się ma do realnego wyglądu ???. Na przykład w połączeniu ze słupem, który trzyma wymiar że hej ??

Może to zabrzmi przemądrzale :oops: ale powiem tak - albo seryjnie odlewana skorupa albo nic, żadne tam dzierganie z blaszek czy dłubanie w korze.....
Zwłaszcza, że trapezy też są klimatyczne w połączeniu z rurą 0.8

NB zdjęcie, do którego link umieściłem wyżej pochodzi właśnie z "mojej stacji" i uznałem, że trapezy są "klimatycznie neutralne". Innymi słowy, nie było ale mogły być
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

britie pisze: [...] punktami odniesienia np. ludzikami :mrgreen: [...]
Najlepszym punktem odniesienia jest wielkość lampy. Standardowo wysokoprężne lampy rtęciowe z trzonkiem E40 o mocy 250 lub 400W używane w takich oprawach mają wymiary: średnica 121 mm i długość 286 mm (z czego trzonek stanowi 50 mm). Na podstawie prostopadłego zdjęcia z dołu i z boku da się wyszacować rozmiar oprawy. Szczególnie interesuje mnie grubość.

edit: Jest problem - sprawdziłem w katalogu: lampy 250W są nieco mniejsze...
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, 19:58 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
britie
Kontakt:

Post autor: britie »

andrzejc pisze:W sprawie słupa betonowego mogę pomóc. Mam taki słup wykonany z żywicy epoksydowej
na maszynie stereolitograficznej
O rany, genialnie! :D
Pozwolę sobie w takim razie skontaktować się z Kolegą na priva.
britie
Kontakt:

miki, wszystko zależy do czego zmierzamy: makieta JAKIEJKOLWIEK stacji, która wygląda realnie czy makieta KONKRETNEJ stacji. Zależy mi na możliwie dokładnym odwzorowaniu rzeczywistości, właśnie stacji Zwierzyniec. Jeśli się nie uda z jajem, skuszę się na trapezy. Popytać i spróbować warto :)

Witek M. pisze: A co do tego "jaja" to podstawowe pytanie - jakie to ma na prawdę wymiary?
Niestety żadnych fachowych źrodeł na ten temat nie mam.

To jest jedyna fotka, jaką znalazłem z jakimiś punktami odniesienia np. ludzikami :mrgreen:
Obrazek

Pomierzę i poobliczam, zrobię rysunki w Corelu, choć założenia będą z grubsza ciosane ;), ale myślę że przy takich wymiarach pół milimetra zbrodnią nie będzie.
A może by to jajo polutowac z poziomych "plastrów" czyli po prostu z blaszek? Tylko że to też małe diabelnie będzie...
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

W sprawie słupa betonowego mogę pomóc. Mam taki słup wykonany z żywicy epoksydowej
na maszynie stereolitograficznej
miki
Kontakt:

Akurat sześciokątny słup niekoniecznie....
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... otoid=9317

co do jaja - niewarta skórka..... - trapez też jest fajny
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

britie pisze:[...] koszmar... :/
Teoretycznie można spróbować złożyć, ale ja się tego nie podejmę - składanie sześciokatnego pręta o średnicy circa 2 mm z sześciu kawałków. Brrrr... Myślę, że to raczej robota na jakąś zegarmistrzowską szlifierkę/frezarkę. A co do tego "jaja" to podstawowe pytanie - jakie to ma na prawdę wymiary?
britie
Kontakt:

Witek M. pisze: Takie obłe "jajo"?
A no takie właśnie, jak na poniższym obrazku:

Obrazek

a stąd już tylko krok do kolejnego pytania: Jak zrobić taki sześcio-czy-tam-więcej-ścienny słup, jego matrycę?

Obrazek
Może z blaszki z pozaginanymi ściankami jak w słupach energetycznych H&w? Tylko że tu jest jeszcze ta grubsza podstawa, zwężająca się ku górze kolumna i żebrowana powierzchnia - ech, koszmar... :/
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

britie pisze:[...] Zastanawiam się też nad taką obłą osłoną lampy (tylko nie moge znaleźć zdjęcia) często spotykaną na ulicach, ale nie wiem z czego wykonać matkę, bo tu by było trochę rzeźbienia, w dodatku dość precyzyjnego. Gips? Gumka ołówkowa?
Takie obłe "jajo"? Chyba by trzeba jakoś wytłaczać z trawionych, blaszanych placków. I do tego powinno być z dwóch części - dolnej i górnej. Dolna z dziurą... Masakra... :? Ale przecież trapezowe oprawy na lampy rtęciowe, dużo łatwiejsze w fabrykacji i montażu - bo bez żadnych obłości - były niegdyś bardzo popularne i do dzisiaj można je spotkać.
britie
Kontakt:

Witek M. pisze:Takie fototrawione, trapezowe oprawy robil do TT chyba WM-Model.
Zastanawiam się też nad taką obłą osłoną lampy (tylko nie moge znaleźć zdjęcia) często spotykaną na ulicach, ale nie wiem z czego wykonać matkę, bo tu by było trochę rzeźbienia, w dodatku dość precyzyjnego. Gips? Gumka ołówkowa?
Witek M. pisze:Matki wykonana banalnie: 5 trawionych blaszek 0,2 sklejonych razem
Ach, no tak, czyli jak słup Kluby do H0 który mam.
Witek M. pisze:...nie wykluczam, ze nadwyzki za symboliczna cene bede mogl odstapic.
Super, byłbym wdzięczny!
miki
Kontakt:

Wygoda Obrazek Lutowanie SMD jednym biegunem do druta a drugim do reszty było z deczka upierdliwe i co chwila odlatywała albo było zwarcie. Dwa druciki schować się elegancko w winklach dają
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

No, wiedzialem, ze gdzies to widzialem :D Tylko po co pchales dwa druciki? Masa lampy nie wystarczyla? Chyba, ze zgodnie z zasadami sztuki masa byla uziemiona... (jak real to real) ;)
miki
Kontakt:

Takie tam przymiarki jedną ręką
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.ph ... &start=720

(na samym dole i następna strona)

Odlew wygląda na lepsze rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, 16:18 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

A to jeśli będziesz miał nadwyżki to ja również się piszę!
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

To jest poki co slup telefoniczny. Ale mam juz przygotowana matke na wyzszy slup energetyczny (z 11 dziurami). Pomysl na zasilanie latarni do niego oczywiscie jest wiele prostszy niz wiercenie - trzeba zatopic przy odlewaniu dwa druciki nawojowe. Takie fototrawione, trapezowe oprawy robil do TT chyba WM-Model. Matki wykonana banalnie: 5 trawionych blaszek 0,2 sklejonych razem. Poki co musze dopracowac jeszcze technologie, ale nie wykluczam, ze nadwyzki za symboliczna cene bede mogl odstapic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Budynki, perony, lampy, mosty, tunele itd”