Tillig beee
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: Tillig beee
Tak Artur, przypomniałem sobie! Zatem kupując w sklepach w Niemczech wszysttko ale to wszystko skrupulatnie sprawdzamy!!!
-
- Kontakt:
Przy Tobie kupowałem w Gorlitz bettungs'y. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę i czy pamiętasz, ale jak się okazało, że luzem mają mniej niż ja chciałem kupić, sięgnęli do zestawu. Może później uzupełnili, a może nie...Charakterek pisze:Brak torów i brak buforów. Coś mi to mówi. Też kupowałem w Niemczech i miałem identyczne braki... Czyżby sklepikarze sobie przywłaszczają małe co nieco wiedząc, że towar idzie do Polski? Jak kupowałem w Polsce braków nie było! Naprawdę te braki zestawów kupowanych w Niemczech to mi wygląda na celową robotę sprzedawców. Zatem nauczka - kupując tam wykaz części do łapy i każdy ilostan sprawdzamy!!!
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
Hi,
Brawo za celną, pełną ironi uwagę ale należy się! A co! Za buble musi być kara.
Dobre!zestaw 01202 (V180 DCC) - cysterna z poręczami do samodzielnego wyprostowania....

Brawo za celną, pełną ironi uwagę ale należy się! A co! Za buble musi być kara.
- Marcin
- Kontakt:
KKK ? Patrz mój Bdm m-wagen, mimo tuningu sprzęgu (szlifowanie, dopasowanie, smarowanie) nadal gdzieś się wiesza i blokuje.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, 10:32 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Coś mi sie tak wydaje że niestety Tillig jakby na to nie patrzeć jest firmą prywatną ale niestety
pokutuję w nim dalej Eerdowska staranność czyli byle jak i byle szybciej. Miałem okazje niedawno ogladać ponad 80 parowozów firmy Fleischmann i 30 Roco w H0. I co się okazuje, żaden z nich nie miał usterki. Z wlasnego doświadczenia wiem że jak kupuje FL za 1 200zl to jestem na 99.999% pewny że nie bedzie żadnych niespodzianek.
Co sie tyczy Tilliga to lista bubli jest dość długa, a chyba najwiekszym bublem jaki im sie udało zmajstrować to jest kinematyka krótkiego sprzęgu. Chyba wiecie o czym mówie, oczywiscie wszelkie krótke wagony towarowe zestawione w ilości wiekszej niz 12 to awaria
( po wyjścu z łuku sprzeg nie wraca do prawidłowej pozycji co powoduje wykolejenie)
Oczywiscie produkuję wiele dobrych nawet bardzo dobrych rzeczy ale w rzeczy samej musze jeszcze popracować troche nad kontrolą jakości.
pokutuję w nim dalej Eerdowska staranność czyli byle jak i byle szybciej. Miałem okazje niedawno ogladać ponad 80 parowozów firmy Fleischmann i 30 Roco w H0. I co się okazuje, żaden z nich nie miał usterki. Z wlasnego doświadczenia wiem że jak kupuje FL za 1 200zl to jestem na 99.999% pewny że nie bedzie żadnych niespodzianek.
Co sie tyczy Tilliga to lista bubli jest dość długa, a chyba najwiekszym bublem jaki im sie udało zmajstrować to jest kinematyka krótkiego sprzęgu. Chyba wiecie o czym mówie, oczywiscie wszelkie krótke wagony towarowe zestawione w ilości wiekszej niz 12 to awaria

Oczywiscie produkuję wiele dobrych nawet bardzo dobrych rzeczy ale w rzeczy samej musze jeszcze popracować troche nad kontrolą jakości.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, 10:29 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ta ciągła walka o obniżenie kosztów produkcji zawsze czkawką się odbija ...jak tu widać , ...na jakości produktów.ModelarzeTT pisze:dostaliśmy nową cysternę. I też jest źle pomalowanaTyle, że w innym miejscu.

ale to dziś powszechne zjawisko, heh...
-
- Kontakt:
Kupiliśmy 2 miesiące temu cysternę 15426 (srebrna DR III ep.) Była źle pomalowana. Spod warstwy srebrnej farby prześwitywało czarne tworzywo. Reklamowaliśmy u dostawcy. Pod dwóch miesiacach dostaliśmy nową cysternę. I też jest źle pomalowana
Tyle, że w innym miejscu. Machnęliśmy ręką bo w przypadku Tilliga jest to prawdopodobnie walka z wiatrakami.
Pozdrawiam
ModelarzeTT - Krzysiek

Pozdrawiam
ModelarzeTT - Krzysiek
- Mariusz
- Kontakt:
We Frankfurcie kupiłem swego czasu set nr 01265 oczywiście do głowy mi nie przyszło żeby sprawdzac niemiecki produkt i po przyjeździe do domu okazało się, że grzeje się trafo i loka wolno jeździ. Zastanawiałem się czy reklamowac. Mam przecież wiele innych zasilaczy. No ale ponowny wyjazd do Frankfurtu to możliwośc nowych zakupów. I tak też było. Trafo powędrowało do naprawy, także był konieczny jeszcze jeden wyjazd. Przybył gagarin 

- Charakterek
- Kontakt:
Brak torów i brak buforów. Coś mi to mówi. Też kupowałem w Niemczech i miałem identyczne braki... Czyżby sklepikarze sobie przywłaszczają małe co nieco wiedząc, że towar idzie do Polski? Jak kupowałem w Polsce braków nie było! Naprawdę te braki zestawów kupowanych w Niemczech to mi wygląda na celową robotę sprzedawców. Zatem nauczka - kupując tam wykaz części do łapy i każdy ilostan sprawdzamy!!!
- KrzyszTTof
- Kontakt:
Moje ostanie przypadki:ArturSch pisze:No to masz KONKRET:Charakterek pisze:Ja zbiorę te konkretne i wyślę do Tilliga, żeby wiedzieli na co zwracać uwagę!brak kontroli technicznej / kontroli jakości
Te pierduły, sporadyczne, czasem choroba, to skutek albo wyrywkowej, albo wogóle braku kontroli technicznej.
Przykład : na 3 zakupione Eilzugwageny PKP w jednym nie paliły się żaróweczki, no ale jak mogły się palić skoro wszystkie osie były zamontowane izolowanym w jedną stronę - obrócenie osi w jednym wózku pomogło, juz jest ok. Z tymi ośkami to tak jakby w samochodzie lampy czerwone zamotowali z przodu - gdyby ktokolwiek sprawdził - wyszło by, że błąd montera.
1) zestaw 01409 (BR110 + REKO) - brak kompletu torów - zamiast 12 łuków było 9... (nie reklamowałem bo zestaw przywieziony z Niemiec)
2) zestaw z Nohabem Cargo - brak dwóch buforów w jednej z platform (nie reklamowałem bo jak wyżej)
3) platforma DEUTRANS - jedno koło powodowało zwarcie (nie reklamowałem bo kółko 3 zł a zwrot kosztowałby 6,50)
4) zestaw 01202 (V180 DCC) - cysterna z poręczami do samodzielnego wyprostowania....
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No to masz KONKRET:Charakterek pisze:Ja zbiorę te konkretne i wyślę do Tilliga, żeby wiedzieli na co zwracać uwagę!

Te pierduły, sporadyczne, czasem choroba, to skutek albo wyrywkowej, albo wogóle braku kontroli technicznej.
Przykład : na 3 zakupione Eilzugwageny PKP w jednym nie paliły się żaróweczki, no ale jak mogły się palić skoro wszystkie osie były zamontowane izolowanym w jedną stronę - obrócenie osi w jednym wózku pomogło, juz jest ok. Z tymi ośkami to tak jakby w samochodzie lampy czerwone zamotowali z przodu - gdyby ktokolwiek sprawdził - wyszło by, że błąd montera.
- WrzoSS
- Kontakt:
Własnie wczoraj dostałem E42 od Tilliga. Model piękny.. przepiękny... ohh wazelina
Ale płacąc 580 zł chciałbym dostać model dopracowany a tym czasem elementy do samodzielnego montażu (zielone) są w dwóch róznych odcieniach. Z tego co pamietam to ktoś tutaj wcześniej pisał ze zielone elementy prześwitują... a i owszem. Prawdopodobnie Tillig to zauważyłi dostałem jedną wypraskę starą (prześwitującą) oraz jedną z ciemniejszego tworzywa które ma identyczny kolor jak buda i nie prześwituje. Teraz mam z jedenej strony jasnozielone elementy a z drugiej ciemnozielone...
Mimo wszystko jestem modelem zachwycony. Ze składem reko + pocztowym DR z oświetleniem ciemnożółtym wyciska łzy z oczu

Ale płacąc 580 zł chciałbym dostać model dopracowany a tym czasem elementy do samodzielnego montażu (zielone) są w dwóch róznych odcieniach. Z tego co pamietam to ktoś tutaj wcześniej pisał ze zielone elementy prześwitują... a i owszem. Prawdopodobnie Tillig to zauważyłi dostałem jedną wypraskę starą (prześwitującą) oraz jedną z ciemniejszego tworzywa które ma identyczny kolor jak buda i nie prześwituje. Teraz mam z jedenej strony jasnozielone elementy a z drugiej ciemnozielone...

Mimo wszystko jestem modelem zachwycony. Ze składem reko + pocztowym DR z oświetleniem ciemnożółtym wyciska łzy z oczu

- Charakterek
- Kontakt:
Dletego też proszę o konkretne zarzuty, bo jak dotąd takich konkretnych było z może 10. Pierdół występujących sporadycznie w pojedyńczych egzemplarzach nie biorę pod uwagę. Ja zbiorę te konkretne i wyślę do Tilliga, żeby wiedzieli na co zwracać uwagę!
- krzysztof
- Kontakt:
wada: cena!
a tak serio, to wady i zalety są tu i tam. ważne żeby nie popadać w skrajność i nie oceniać konstrukcji i produkcji sprzed ćwierć czy nawet pół wieku kryteriami high-tech.
dlatego też po raz kolejny stawiam prowokacyjną tezę że Zeuke czy BTTB w masie produkcji miało miej knotów czy reklamacji niż św. Tillig.
i piszę to po to nie żeby dokopać świętemu, ale żeby święty opamiętał się i obrał kurs na jakość.
a tak serio, to wady i zalety są tu i tam. ważne żeby nie popadać w skrajność i nie oceniać konstrukcji i produkcji sprzed ćwierć czy nawet pół wieku kryteriami high-tech.
dlatego też po raz kolejny stawiam prowokacyjną tezę że Zeuke czy BTTB w masie produkcji miało miej knotów czy reklamacji niż św. Tillig.
i piszę to po to nie żeby dokopać świętemu, ale żeby święty opamiętał się i obrał kurs na jakość.
- Ranger
- Kontakt:
Czyżby się skończyły wady Tilliga. Ludzie piszcie, bo wieje pustką.
Ja ostatnio zauważyłem, że mój jeden talbot ma źle dopasowaną burtę i czasami się kruszec wysypuje podczas jazdy.
Ja ostatnio zauważyłem, że mój jeden talbot ma źle dopasowaną burtę i czasami się kruszec wysypuje podczas jazdy.