EP 05 MTB
Moderator: mod-Tabor
- NemoTT
- Kontakt:
Re: EP 05 MTB
I jeszcze Koledzy mam pytanie odnośnie schodków do kabiny. Chyba się nie mylę pisząc, że górny jest zalany farbą. Czy można delikatnie tą farbę usunąć (wepchnąć do środka)? Czy malowaliście białą farbą schodki (tak jak w prawdziwych lokach)? Jeżeli tak to jak to można dobrze zrobić? 
- NemoTT
- Kontakt:
Podłączam się pod temat EP05. Mam pytanie, może niepoważne, ale lepiej zapytać niż trwać w nieświadomości.
Porównywałem różne zdjęcia oryginalnych lokomotyw i modelu MTB. W modelu na wysokości osi kół są takie cieniutkie plastiki (jak na zdjęciu), których nie ma na prawdziwych lokach. Czy mam je wyłamać? Jeżeli nie to jaką pełnią rolę?
Porównywałem różne zdjęcia oryginalnych lokomotyw i modelu MTB. W modelu na wysokości osi kół są takie cieniutkie plastiki (jak na zdjęciu), których nie ma na prawdziwych lokach. Czy mam je wyłamać? Jeżeli nie to jaką pełnią rolę?
- wlodar
- Kontakt:
W pełni kolegów popieram. Nie sądzę żeby to był sabotaż ze strony sprzedawcy. W końcu kiepski towar godzi również w jego imię. Widać jedynie, że nie sprawdził co wysyła zakładając że ten egzemplarz jest kompletny. Wg mnie należy to reklamować, bo jak będziemy przyjmować każdy gniot (bo sam sobie poprawię) to MTB w ogóle nie będzie się starać (vide pierwszy wypust groszkowych Rumunów). Był okres jak ich modele były w miarę przyzwoite (z naciskiem na "w miarę"), ale widać że wrócili do starych praktyk (jakość obojętna - i tak się sprzeda). Ich modele wcale tanie nie są, a wychodzi na to że są półproduktami, w dodatku niekompletnymi. Kiedyś była zasada, że przy trzeciej reklamacji (naprawie) przysługuje zwrot pieniędzy. NIe wiem, czy jeszcze obowiązuje. Gdyby sklep robił problemy, skontaktuj się z rzecznikiem praw konsumenta. No chyba, że posiadanie EP05 to dla ciebie "absolutna konieczność", wtedy ostatecznie możesz się zastanowić, czy tego lub innego braku nie jesteś w stanie poprawić samemu (ja np. do wszystkich elektrowozów MTB (tzn. wszystkich dwóch - EU05 i EP05) domówiłem przez Modelmanię pantografy Tilliga). To jednak ostateczność. Na razie bym reklamował. Jeżeli nie byłeś poinformowany o brakach (uszkodzona taśma do reflektorów, brak zaślepki, niedbały montaż uniemożliwiający normalną eksploatację na makiecie) to są to wady ukryte, czyli oszustwo ze strony producenta (choć odpowiedzialność spada na sklep - w końcu sprzedawcy płacisz za towar).
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Reklamacja reklamacji .....

- MonsterSale
- Kontakt:
Reklamuj do skutku
- sTTaszek
- Kontakt:
I tak też zrobiłem po wcześniejszym kontakcie ze sklepem gdzie otrzymałem odpowiedź: "Dzień dobry, Proszę model przesłać na adres- ... model wymienię na nowy bez wad. Pozdrawiam ..."
Dzisiaj otrzymałem przesyłkę: lustra reflektorów kompletne + , siłowników przy pantografach nadal brak - , zaślepki wewnątrz brak - i co najgorsze jeden z górnych reflektorów nie świeci

- piottrw
- Kontakt:
No to reklamacja zostaje.
Na grupie fb był pokazywany nowy egzemplarz EP05 z wybitą szybą
Na grupie fb był pokazywany nowy egzemplarz EP05 z wybitą szybą

- MonsterSale
- Kontakt:
Ja bym reklamował
- sTTaszek
- Kontakt:
W uzupełnieniu poprzedniego wpisu. Loka po postawieniu na torach i próbie uruchomienia wykolejała się przy wejściu w pierwszy zakręt bez względu na kierunek jazdy. Oględziny wykazały że obudowa z jednego końca jest wyżej o ok. 2 mm niż z drugiego a patrząc od dołu w miejscu jednego zatrzasku jest odgięta (odstaje od podwozia) też o ok 2 mm. Okazało się że była założona odwrotnie (tył na przód). Postawiona na torach loka bez obudowy jeździła w miarę poprawnie, coraz lepiej w miarę docierania
Załączam fotki (przepraszam za jakość) brakujących siłowników przy pantografach, wnętrza z brakującą zaślepką i jednego z czół loki z brakującym lustrem reflektora:
Załączam fotki (przepraszam za jakość) brakujących siłowników przy pantografach, wnętrza z brakującą zaślepką i jednego z czół loki z brakującym lustrem reflektora:
- sTTaszek
- Kontakt:
Witam, czy ktoś z Was kupował ostatnio EU05-08 ? Ja ostatnio po długich wahaniach zdecydowałem się na zakup tej lokomotywy i na chwilę obecną jestem mocno zawiedziony zarówno jakością wykonania jak i prawdopodobnymi zmianami w technologii wykonania. Oprócz ewidentnych braków i błędów wykonania w zakupionym przeze mnie egzemplarzu nie było siłowników które powinny być zamontowane do podstawy pantografów a wewnątrz nie było szarej zaślepki z napisem mtb a przewody zasilania od kół wózka i taśma do oświetlenia przebiegały powyżej poziomu na którym powinna znajdować się zaślepka co by wskazywało że nie jest montowana. Czy u kogoś było może podobnie ?
Staszek
Staszek
- MonsterSale
- Kontakt:
Faktycznie, dziękuję 

- piottrw
- Kontakt:
Witam,
Pod ślizgaczem i mocowaniem drutu jest grzybkowaty występ, który ma wchodzić w środkowy otwór w podstawie.
Nie trzyma to jakoś super, ale u mnie w obu modelach EP i EU trzyma pantograf w pozycji złożonej, delikatne pyknięcie palcem i się ładnie otwiera.
Na zdjęciu zaznaczyłem opisane elementy
Pod ślizgaczem i mocowaniem drutu jest grzybkowaty występ, który ma wchodzić w środkowy otwór w podstawie.
Nie trzyma to jakoś super, ale u mnie w obu modelach EP i EU trzyma pantograf w pozycji złożonej, delikatne pyknięcie palcem i się ładnie otwiera.
Na zdjęciu zaznaczyłem opisane elementy
- MonsterSale
- Kontakt:
Mam nową wersję (tegoroczną) EP05-25. Niestety pantografy samoczynnie się rozkładają - czy jest jakaś możliwość ich złożenia? W PIKO czy Tilligu odbieraki mają haczyki, na których trzymają się w pozycji złożonej - tu tego nie widzę.
-
- Kontakt:
Ewentualnie zapytaj Petra Kresty - mi sprowadził części do modeli MTB (SN61)
- wicy
- Kontakt:
Dzięki panowie. Zorientuję się jeszcze jak z częściami u producenta.
A może samemu trzeba będzie coś wyfrezować...
A może samemu trzeba będzie coś wyfrezować...