Nowości / Zapowiedzi 2021

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Re: Nowości / Zapowiedzi 2021

Post autor: MonsterSale »

wlodar pisze:Na stronie Arnolda pojawiły się zdjęcia zapowiadanych BR58 (Ty1). Składów piętrowych niestety już nie ma.
Ale chyba nie ma sensu tam zamawiać bo doliczą cło. Lepiej poczekać aż będzie u europejskich dystrybutorów.
marcin r
Kontakt:

Post autor: marcin r »

Ruch towarowy wszelkiej maści był ciekawy zwłaszcza w trzeciej i czwartej epoce. Pociągi bocznicowe lub zbiorowe czy zdawki ożywiają makietę. Czynne rampy wyładowcze czy tory do fabryk powodują ciekawe manewry także z parowozem.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Towarowe wagony mają jeszcze tę zaletę że można je w zasadzie dowolnie mieszać, byleby epoka się zgadzała i kraj normalnotorowy w Europie był, dlatego ja postanowiłem sobie po 20 wagonów mieć z danego zarządu i epoki, to np do takiego PKP z epoki 3 i 4 do 20 szt. dojdzie drugie tyle z DR, DB, coś tam z CSD i już się robi 40 szt., albo odwrotnie do 20 szt. DB z epoki 4 dojdzie drugie tyle DR i PKP, OBB, SNCF. Z osobowymi już tak się dowolnie nie da.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

piottrw pisze: 27 wrz 2021, 07:18 Może dlatego tak jest, że wagony osobowe jeżdzą, a towarowe wiecznie stoją. [...] Dlatego jak już towarowy pojedzie to święto jest ;)
OK. Zgadzam się, że wagony towarowe są wykorzystywane mniej intensywnie niż osobowe. Ale z tym "wiecznym staniem" to nie do końca jest tak. ;)
Znowu odwołam się do statystyk UTK. Przykładowo, w 2012r. przewieziono w PL ok. 230 mln ton ładunku oraz ok. 270 mln pasażerów. Przy czym średnia odległość, na jaką przewieziono 1 tonę ładunku wynosiła ponad 200 km, podczas gdy ruch pasażerski generowały głównie koleje aglomeracyjne i dojazdowe (1 - 100 km). Przewozy dalekobieżne wypadają na tym polu baaaardzo słabiutko - ich udział to niecałe 15%.

Porównując tonokilometry i pasażerokilometry (czyli faktyczny, "żywy" ruch na torach) wychodzi więc, że ruch towarowy jest mimo wszystko co najmniej tak samo intensywny jak osobowy. ;) Ale skoro tego nie widzimy, to chyba jednak patrzymy na kolej wyłącznie z perspektywy peronu...

Misiek pisze: 27 wrz 2021, 08:204,28% osobowych w stosunku do towarowych, może być? :D
Brawo Ty! :D

piottrw pisze: 27 wrz 2021, 07:18 Poza tym np w epoce 4 właściwie brak seryjnych wagonów towarowych od takiego tilliga.
To niestety prawda. A nawet jak znajdzie się coś pasującego (np. węglarka Es, odpowiednik polskiej 9W), to Tillig od wielu lat tłucze modele z tymi samymi numerami inwentarzowymi. Więc nawet jeśli ktoś by chciał, to bez umiejętności malowania i kalkowania nie skompletuje sobie sensownego składu towarowego. :(
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

T_Domagalski pisze: 26 wrz 2021, 22:00Nie znam nikogo, kto by miał w swojej kolekcji modeli zachowaną taką proporcję. ;)
4,28% osobowych w stosunku do towarowych, może być? :D
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Może dlatego tak jest, że wagony osobowe jeżdzą, a towarowe wiecznie stoją.
Średnie opóźnienia pasażerskich to coś 21 min, towarowych 600 min.
Dlatego jak już towarowy pojedzie to święto jest ;)
Poza tym np w epoce 4 właściwie brak seryjnych wagonów towarowych od takiego tilliga.
Moje proporcje w kolekcji to 37 % osobowych 63 % towarowych i na jedną lokomotywę przypada 2,5 wagonu.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

AK pisze: 25 wrz 2021, 18:38 Zabawne, że wszyscy usilnie próbują dłubać lokomotywy (za absurdalną kasę) ewentualnie wagony osobowe (z masakrycznym wykonaniem)...
Podaż podąża za popytem. ;) Każdy chce mieć jakiś "ciągnik" (albo lepiej - kilka) do śmigania po makiecie i to akurat dziwne nie jest. Natomiast zastanawiające jest to parcie na wagony osobowe, że nawet te "z masakrycznym wykonaniem" cieszą się wzięciem. już dawno zauważyłem bowiem, że wielu ludzi zbiera wagony osobowe całymi składami, rodzajami, nieraz przez wszystkie epoki. A wagony towarowe traktuje jako taki dodatek w tle, żeby coś tam sobie jeździło jako urozmaicenie.
Tymczasem rzeczywistość jest zaskakująco inna! Przykładowo, zgodnie z danymi UTK, po polskich torach jeździło w 2010r. ok. 2,5 tyś. wagonów osobowych (wyłączając EZT). Natomiast wagonów towarowych było... Uwaga! ponad 100 tysięcy, czyli 40 razy więcej niż osobowych. I to pomimo recesji, która po 2000r. dotknęła głownie przewozy towarowe. Nie znam nikogo, kto by miał w swojej kolekcji modeli zachowaną taką proporcję. ;)
Jedyne wytłumaczenie tego stanu rzeczy, jakie udało mi się wymyślić, jest to, że większość ludzi pamięta lub ogląda kolej wyłącznie z perspektywy peronu stacji pasażerskiej, i stąd pewnie takie wybiórcze podejście do taboru.

AK pisze: 25 wrz 2021, 18:38 Jak dobrze poszukać to jest co najmniej kilka typów które pasowałyby na ostoję 76 mm czyli dawca Tillig, wydruk 3D budy wpasowany w dawcę, kalkomania, instrukcja i zestaw gotów :D
Problem w tym, że te konstrukcje pasujące na ostoję 76mm (rozstęp osi w oryginale: 4,5m) to były albo konstrukcje przedwojenne, albo ich "odświeżone" wersje budowane zaraz po wojnie. Wagony o takich parametrach już w latach 60-tych ub.w. były przestarzałe technologicznie i sukcesywnie wycofywane. Dlatego przeciętny użytkownik tego forum - po pierwsze - zwyczajnie nie będzie tych wagonów kojarzył (no chyba, że z czarno-białych fotek w dziale "Historia"... :roll: ), a po drugie - kupi najwyżej jedną sztukę jako ciekawostkę, z przyczyn, które opisałem wyżej.
AK
Kontakt:

Post autor: AK »

Czyli będzie szansa na tani, wiernie odwzorowany i dobrze wykonany model od UMF ? Woooooow :shock:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Ranger pisze: 25 wrz 2021, 21:13 To może ja wydam jakiś model bez napędu 🤣
Grozisz, czy obiecujesz?
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

AK pisze: 25 wrz 2021, 18:38 Zabawne, że wszyscy usilnie próbują dłubać lokomotywy (za absurdalną kasę) ewentualnie wagony osobowe (z masakrycznym wykonaniem) zamiast zabrać się za najprostsze 2-osiowe wagony towarowe. Jak dobrze poszukać to jest co najmniej kilka typów które pasowałyby na ostoję 76 mm czyli dawca Tillig, wydruk 3D budy wpasowany w dawcę, kalkomania, instrukcja i zestaw gotów :D
Uwierz mi nie wszyscy 😉
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

To może ja wydam jakiś model bez napędu 🤣
Niektórzy z forum będą mieć używanie 😜
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Ranger pisze: 25 wrz 2021, 17:38 A to bardzo ciekawie... :P
No też mnie to zaciekawiło :D
AK
Kontakt:

Post autor: AK »

Zabawne, że wszyscy usilnie próbują dłubać lokomotywy (za absurdalną kasę) ewentualnie wagony osobowe (z masakrycznym wykonaniem) zamiast zabrać się za najprostsze 2-osiowe wagony towarowe. Jak dobrze poszukać to jest co najmniej kilka typów które pasowałyby na ostoję 76 mm czyli dawca Tillig, wydruk 3D budy wpasowany w dawcę, kalkomania, instrukcja i zestaw gotów :D
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

A to bardzo ciekawie... :P
Awatar użytkownika
Tomasz
Kontakt:

Post autor: Tomasz »

Modelen poinformował o możliwości zamawiania kitów SM03 za 249zł.
Zapytałem producenta o pasującego dawcę ale okazuje się, że tego jeszcze nie opracowali.
Mają to dokończyć.
https://www.facebook.com/ModelenPL/
Zablokowany

Wróć do „Tabor”