Reasumując, lokomotywa moim zdaniem warta swojej ceny (w przeciwieństwie do podbijarki Fischera), więc jeśli ktoś szuka parowej manewrówki, bo ma na przykład w domu model stacji Tarnowskie Góry (od semafora do semafora)
BR94.5, Kuehn-modell
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
 - Kontakt:

Re: BR94.5, Kuehn-modell
A cóż mogę napisać? Zdjęcia są już w tym wątku, suwmiarką lokomotywy nie sprawdzałem (z resztą nie mam jej planów), ale zakładam że zwymiarowana jest prawidłowo. Jeździ płynnie, cicho, bez problemu wpisuje się w łuki, reflektory ładnie świecą, nie ma problemów z kinematyką sprzęgów. W kabinie jest pusto, więc można sobie wkleić figurkę maszynisty (albo wsadzić głośnik). Detale sprawiają wrażenie bardzo filigranowych, ażurowe szprychy w kołach, delikatne wiązary, przestrzenne orurowanie kotła, zbiorniki na wodę chyba są z metalu. Nie sprawdzałem maksymalnego uciągu, ale lokomotywa jest dość ciężka, więc myślę że nie powinno być z tym problemów. Świetna baza do przeróbki na TKw2. Nasze w większości (chyba w większości) miały okrągły dach, ale taka TKw2-63 na zdjęciu wygląda niemal identycznie jak ta czechosłowacka, więc jak ktoś nie jest jakimś skrajnym purystą, to może ograniczyć się do zmiany reflektorów, zastąpienia czechosłowackich oznaczeń polskimi, pomalowania podwozia na czarno, a bandaży kół na biało i spokojnie może cieszyć się posiadaniem TKw2.
Reasumując, lokomotywa moim zdaniem warta swojej ceny (w przeciwieństwie do podbijarki Fischera), więc jeśli ktoś szuka parowej manewrówki, bo ma na przykład w domu model stacji Tarnowskie Góry (od semafora do semafora)

to niech się nawet nie zastanawia.  
 Ja jestem w pełni zadowolony z zakupu.

- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

- wlodar
 - Kontakt:

Dziś do mnie dotarł mój egzemplarz BR94.5 (ze sklepu pana Petra Kresty) wersja CSD, coby łatwiej było przerobić na TKw-2. Piękny model, pięknie jeździ, cena bez szaleństw. Lokomotywa zdecydowanie warta polecenia.

- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

Swego czasu Kilkujadek zorganizował dla FTT, przeróbkę serii Gagarinów Tilliga na "z wiadrami".gemol pisze:Przy modelu SN51 nie udało się zebrać 50 zamówień, a takie było minimum.
Czy może by się znalazł wykonawca krótkiej serii kilkunastu egzemplarzy, przeróbki dla FTT - wszystko zależy od możliwości czasowych....
- aviaTTor
 - Kontakt:

Wielka szkoda tego SN51 

- 
				gemol
 - Kontakt:

O wiele prościej będzie przerobić wersję czeską /zakres przeróbek nie jest duży/, niż czekać na wypust Kuehna. 
Przy modelu SN51 nie udało się zebrać 50 zamówień, a takie było minimum.

Przy modelu SN51 nie udało się zebrać 50 zamówień, a takie było minimum.
- krzysztof
 - Kontakt:

dzięki!piotrek092 pisze:Wersja CSD , kol Krzysztofie /ta z czerwonym podwoziem /ma znaczek CCCP sierpem i młotem .
- 
				piotrek092
 - Kontakt:

Wersja CSD , kol Krzysztofie  /ta z czerwonym podwoziem /ma znaczek CCCP  sierpem i młotem .

- womo
 - Kontakt:

A jak w tych 300 sztukach zrobią 10 numerów to tylko 30 sztukmarkom pisze:To my możemy spróbować, wszak to tylko 300sztuk
- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

...rozumiem, że wykładasz kasę,markom pisze:To my możemy spróbować, wszak to tylko 300sztuk
...DOBRZE....
...a jednak się znalazłkrzysztof pisze:nikt nie będzie miał ochoty zamrozić 300000 zł na 300 loków po 1000 zł żeby potem...
- aviaTTor
 - Kontakt:

Marku nie uzbieramy 300 sztuk,nie da rady....max to 100, chociaż i w taką ilość nie uwierzę.

- 
				markom
 - Kontakt:

To my możemy spróbować, wszak to tylko 300sztukkrzysztof pisze:tak... nakład 500 sztuk
- krzysztof
 - Kontakt:

tak... tu mamy nakład 500 sztukArturSchŁ pisze:Są tacy, którzy dają radę, można o takim projekcie, choć b. niszowym, poczytać np. TU.
poza tym zawsze można domalować białe paski, zmienić numer i będzie wersja dla SpieleMax`a albo zrobić lokę fabryczną PIKO... to niemiecka lokomotywka i niemiecki rynek. popyt i chłonność nieporównywalna, ryzyko małe.
					Ostatnio zmieniony 06 sty 2020, 11:26 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.

- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

Są tacy, którzy dają radę, można o takim projekcie, choć b. niszowym, poczytać np. TU.Wojtek_Kraków pisze:To ja dziękuję za takie biznesy.
- krzysztof
 - Kontakt:

pytanko do posiadaczy tej loki w malowaniu CSD:
czy wersja CSD przypadkiem nie ma znaczka z radzieckiej strefy okupacyjnej (CCCP sierp i młot) tak jak 89 BBO?
pozdrawiam: krzysztof

czy wersja CSD przypadkiem nie ma znaczka z radzieckiej strefy okupacyjnej (CCCP sierp i młot) tak jak 89 BBO?
pozdrawiam: krzysztof