MakieTTa - TT-maniak

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: MakieTTa - TT-maniak

Post autor: Kilkujadek »

TT-maniak pisze:Dzięki za rady postaram sie to poprawić.(Nie obraże sie po to jet to forum żeby pokazywać sobie błędy i sie czegoś uczyć.
Ot postawa godna modelarza !! Postaram się w najbliższych dniach odwiedzić pewien zakład zajmujący się piaskowaniem konstrukcji stalowych. Być może coś ciekawego dla Ciebie znajdę ;)
macios2
Kontakt:

Post autor: macios2 »

szuter auhagena albo polaka mozesz kupic na makieciarz.pl
TT-maniak
Kontakt:

Post autor: TT-maniak »

Dzięki za rady postaram sie to poprawić.(Nie obraże sie po to jet to forum żeby pokazywać sobie błędy i sie czegoś uczyć.
Tej choinki tam na stałe nie ma to tylko kuzynek sobie dostawił.
;) Możecie mi zaproponować jaki to ma być szuter bo narazie ten co mam staram sie rozdrobnić.
Tak jak mówiłem to jest moduł testowy.
macios2
Kontakt:

Post autor: macios2 »

sluchaj nie obraź się ale to jest kiepściutkie,
Po piersze szuter: Co to za shit? I dlaczego tak mocno rozsypane,
Po drugie przejazd: Jakiś urwany nadruk na kartonie, a te wykałaczki na środku?? Tfu, weź bruk auhagena daj, z niege też sobie upiłuj ten środek
Po trzecie trawa: Kupuj kilka kolorów jakieś sypkiej i syp na te twoje maty bo to beznadziejnie wygląda, i jakie ostre przejścia
Po czwarte: ten mech, też go mam ale używam na góry teraz bo on jest brzydki, w ogóle nie wygląda jak krzaczki, toteż ja wpakowuje w góry bo są daleko, a po za tym on trcohe wygląda jak roślinność górska
Po piąte: kwiatki które tam widze, gdzie żeś dostał takie grube fragmenty gąbki? Rozdrobnij to troche bo te kwiaty są ogromne baniak 50litrowy!
Dobrze że próbujesz, popraw błędy to będzie fajne, tylko nie kupuj już takich beznadziejnych materiałów, porządna gąbka auhagena na krzaczki, trawka polaka albo buscha, bruk auhagena to naprawdę dużo zmienia, więm bo u mnie też miałem kiedyś drogę z brystolu, ten mech jako krzaczki i to zmieniłem i teraz jest dużo lepiej.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2006, 16:44 przez macios2, łącznie zmieniany 1 raz.
TT-maniak
Kontakt:

Aha, nie wie kto ile tego jest w opakowaniu pudełku albo czymś bo chce to kupic na trawe ale nie wim czy sie opłaca.A może ktoś to ma i ma jakieś wiadomości o tym:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... 8&pId=5289
TT-maniak
Kontakt:

No to przyszedł czas na zdjątka narazie tylko jednego modułu

Obrazek

Obrazek
Obrazek
TT-maniak
Kontakt:

Fajnie sie mówi tylko moi rodzice mówią już napewno zaraz pojedziemy a sie okazuje "Łukasz dzisiaj nie dam rady może nastepnym razem" następny reav z mamo pojedziesz tam ze mną albo mnie przynajmniej podwieź ".." to samo.
i jest mały problem bo na tym module który zielenie nie mam podłączenia do zasilaniazasilanie jest dopiero na pierwszym module stacyjnym.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Chłopie, weż moduł pod pachę i przyjedź do Bytomia 18 listopada. To powinno rozwiązać większośc twoich problemów :idea:
Ostatnio zmieniony 08 lis 2006, 14:59 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
TT-maniak
Kontakt:

Długo mnie nie było więc raport z budowy.
No na razie ćwiczę na module szlakowym zielenienie.
Czasu ni mam za wiele bo doszła przeprowadzka na nowe(większe)mieszkanko ale za to mam własny pokój, budynek musiałem zdjąć bo moja mam powiedzmy niechcą cy go (poturbowała).
Na razie fotek nie pokaże.
Testuje elektrykę wszystko jeździ ale mam mały problem ze zwrotką bo jak pociąg jedzie to sie przewraca .
Pracuje nad tym z tatą.

Nie wie ktoś c osie stało z artykułami LL bo tam było opisane jak zrobić niektóre rzeczy
Ostatnio zmieniony 07 lis 2006, 22:52 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
TT-maniak
Kontakt:

Jeżeli ktoś z rodziców będzie miał czas i możliwości mnie przywieźć to nie ma sprawy.
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

Jeżeli jest taki stary to musisz mieć zgodę konserwatora zabytków na prowadzenie wszelkich prac przy nim ;)
A tak poważnie to przywieź go do Bytomia to zrobimy mu " lifting" :D
TT-maniak
Kontakt:

ale ten budynek jest zza czasów mojego taty
i nie mam instrukcji
Ostatnio zmieniony 02 lip 2006, 22:54 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

TT-maniak pisze:Te otwory w ściankach to jest po to żeby było łatwiej skręcać moduły
Ale w ten sposób osłabiłeś konstrukcję modułu - nie ma to znaczenia przy jednym - dwóch, ale jeśli połączysz ich kilka/naście, to obciążenia które musi przenieść ścianka są już poważne. Skręcenie modułów i tak dokonywane jest z poziomu "pod" modułem, bo należy skręcić kilka śrub, spiąć magistralę itp. Nie ma potrzeby robienia dodatkowych wycięć w bokach modułów.
TT-maniak pisze:Postaram się o inne choinki
Szczerze mówiąc, to nie spotkałem jeszcze dobrych choinek do TTki... Większość Auchagenów, Fallerów itp wygląda jak wyciory do butelek :mrgreen:
Spróbuj raczej iść w kierunku drzew liściastych. Tutaj ich wybór jest spory. I zdarzają się naprawdę dobre "kupne" pozycje. Uczestnicy zlotu w B-B byli np. bardzo miło zaskoczeni Heki Kreativ 1633 - jest drogi, ale świetnie udaje drzewa.
TT-maniak pisze:budynek poprawie albo wstawie inny dokładniej wykonany.
Budynek da się jak najbardziej "uratować". Popatrz na zbliżone, przestudiuj jeszcze raz instrukcję składania. I przede wszystkim nie śpiesz się! Powoli, dokładnie, przymierz 10 razy zanim przykleisz. Jak nie pasuje do na spokojnie popraw.

Przyjedź, tak jak radził Pedro na spotkanie w Bytomiu. Nie masz daleko, a napewno jedno takie spotkanie da więcej, niż kilkaset postów na forum. Zajrzyj - najlepiej z modułem. Pomożemy, doradzimy, pokażemy jak poprawić, zmienić.
TT-maniak
Kontakt:

Te otwory w ściankach to jest po to żeby było łatwiej skręcać moduły
Postaram się o inne choinki budynek poprawie albo wstawie inny dokładniej wykonany.
Jak to wykonam zamieszcze zdjęcia.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

pedro pisze:TT-maniaku mieszkasz tak blisko, a jeszcze Cię nie było. Zapytasz gdzie ?
Na warsztatach w Bytomiu oczywiście !!!
Najbliższe spotkanie we wrześniu. Przyjedź, popatrz, a twój moduł na pewno poprawi "image" ;)
Żartujesz??
Za daleko, za dużo ludzi (jeszcze by skrytykowali)...

I na dodatek okazało by się, że trzeba coś zmienić...

No a teraz się poczepiam:
Co się stało z bocznymi ściankami modułów? To przygotowania do zapętlenia i puszczenia dołem torów (w tunelach)?
Jeśli już koniecznie chcesz mieć budynek na module, to zrób go porządnie - nie chodzi o patynę itp, ale o jakość wykonania - widziałeś budynki z rynnami zaczynającymi się w 3/4 wysokości ściany? Choinki Vero, też tylko umownie przypomniają faktyczne drzewa... Ogrodzenie - pomnóż sobie średnicę razy 120 - toż to będą bale o kilkunastocentymetrowej średnicy... Podwijająca się, niedoklejona mata - błeee. Ja wiem, że to można jeszcze poprawić, ale czemu nie pytasz, nie robisz przymiarki - zaoszczędziłbyś sobie wiele pracy i zniechęcenia.
Wiele razy pisano i tu i na poprzedniej wersji forum o tłuczniu, malowaniu szyn, zieleni - mam wrażenie, że nic z tego nie przeczytałeś... Trawa z rolki upaćkana czymś, łupek na torach, świecące szyny, o ile widać, to na module po lewej na profilu jakieś konstrukcje (nasyp, górka - ciężko wyczuć)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”