MakieTTa - TT-maniak
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: MakieTTa - TT-maniak
Opłaca ci się wydawać kasę na DCC przy 3 modulikach? Przemyśl to 

-
- Kontakt:
No więc tak jak wcześniej pisałem było sporo niedokładności więc co postanowiłem
1. Usuwam 2 skrajne moduły (1 na stałe 2 zostanie zbudowany od 0 przejściówka moje coś - sttandard)
2. To moje coś zostanie niedokończone ponieważ zaraz za modułami jest pole do popisu ale na to nie ma pieniędzy narazie (zobaczycie na planie)
3. Jako że część już zazieleniona to modyfikacje są niewielkie
Podsumowując "całość" czyli to co narazie zostanie zrobione składa się z 3 modułów (2 już zrobione jako że są stare) a 1 przejściowy dojdzie w trakcie.
Najpier jednak przed możliwą rozbudową makiety fundusz zostaną przeznaczone na zcyfrowienie mojej makiety i mojej loczki żebym mógł mieć obraz na czym polega DCC.
Tu macie wstępny plan obrazujący to co chce zrobić i to na co mi fundusze pozwalają.
http://img683.imageshack.us/i/beztytuuapj.png/
P.S Spotkania w Bytomiu się jeszcze odbywają ?
1. Usuwam 2 skrajne moduły (1 na stałe 2 zostanie zbudowany od 0 przejściówka moje coś - sttandard)
2. To moje coś zostanie niedokończone ponieważ zaraz za modułami jest pole do popisu ale na to nie ma pieniędzy narazie (zobaczycie na planie)
3. Jako że część już zazieleniona to modyfikacje są niewielkie
Podsumowując "całość" czyli to co narazie zostanie zrobione składa się z 3 modułów (2 już zrobione jako że są stare) a 1 przejściowy dojdzie w trakcie.
Najpier jednak przed możliwą rozbudową makiety fundusz zostaną przeznaczone na zcyfrowienie mojej makiety i mojej loczki żebym mógł mieć obraz na czym polega DCC.
Tu macie wstępny plan obrazujący to co chce zrobić i to na co mi fundusze pozwalają.
http://img683.imageshack.us/i/beztytuuapj.png/
P.S Spotkania w Bytomiu się jeszcze odbywają ?
-
- Kontakt:
Makieta cały czas byla okablowywana przeze mnie.
Po dłuższym przemyśleniu będzie pewna modyfikacja torowiska i zredukowanie liczby modułów ale szczegóły później najpierw muszę to dokładnie przemyśleć
Po dłuższym przemyśleniu będzie pewna modyfikacja torowiska i zredukowanie liczby modułów ale szczegóły później najpierw muszę to dokładnie przemyśleć

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Żaden.TT-maniak pisze:Aha mam jeszcze 1 pytanie na temat DCC czy jest one już konieczne ?
A jak tak to jaki jest koszt zcyfrowienia mojej stacji z 2 torami i bocznicą ?

Nie musisz rozjazdów podpinać do dekodera.
Jeśli chcesz sterować cyfrowo pociągami, to najtaniej będzie albo Multimouse, albo centralka od Martinezo + lokmouse (lub oczywiście samorobne DCC).
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2010, 15:14 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Aha mam jeszcze 1 pytanie na temat DCC czy jest one już konieczne ?
-
- Kontakt:
No więc tak
2 lata nie zajmowałem się makietą (strasznie rożne powody) a teraz przyszedł czas na ruszeni ponieważ poprawiły mi się możliwości lokalowe.
Makietę wyciągnąłem ze strychu u babci więc sprawdziłem elektrykę i wszystko chodzi jak chodziło (nie obyło się od lekkiego oczyszczenia jej). Jak tak popatrzyłem zobaczyłem teraz wszystkie niedokładności jakie mi się kiedyś zdarzyły dopiero wyszły. Głownie są to niedokładności pod względem torowiska miedzy modułami przerwy w szynach sięgają 2mm ale to jest do poprawy brakuje też gdzieniegdzie szutra ale to również da się zrobić.
Do tego co już mam będę musiał dorobić po 2 małe skrzynki po (50cm każda) będę musiał je zrobić z powodu połączenia makiety z innymi bo stwierdziłem ze moje skrzynki nie nadają do połączenia się ze standartem (co powinno mi się w końcu udać bo jestem jednak troszkę starszy niż ostatnio tu gościłem).
Dołoże kilka fotek z makiety. Docelowo ma ona leżeć na miejscu łóżka które usune z pokoju.
http://img829.imageshack.us/i/obraz002jt.jpg/
http://img821.imageshack.us/i/obraz008as.jpg/
http://img339.imageshack.us/i/obraz010aj.jpg/
Fotki jakości porządku w moim pokoju ale to jest spowodowane małym przemeblowaniem.
Drzewa na makiecie musza wrócić do dawnej świetności
2 lata nie zajmowałem się makietą (strasznie rożne powody) a teraz przyszedł czas na ruszeni ponieważ poprawiły mi się możliwości lokalowe.
Makietę wyciągnąłem ze strychu u babci więc sprawdziłem elektrykę i wszystko chodzi jak chodziło (nie obyło się od lekkiego oczyszczenia jej). Jak tak popatrzyłem zobaczyłem teraz wszystkie niedokładności jakie mi się kiedyś zdarzyły dopiero wyszły. Głownie są to niedokładności pod względem torowiska miedzy modułami przerwy w szynach sięgają 2mm ale to jest do poprawy brakuje też gdzieniegdzie szutra ale to również da się zrobić.
Do tego co już mam będę musiał dorobić po 2 małe skrzynki po (50cm każda) będę musiał je zrobić z powodu połączenia makiety z innymi bo stwierdziłem ze moje skrzynki nie nadają do połączenia się ze standartem (co powinno mi się w końcu udać bo jestem jednak troszkę starszy niż ostatnio tu gościłem).
Dołoże kilka fotek z makiety. Docelowo ma ona leżeć na miejscu łóżka które usune z pokoju.
http://img829.imageshack.us/i/obraz002jt.jpg/
http://img821.imageshack.us/i/obraz008as.jpg/
http://img339.imageshack.us/i/obraz010aj.jpg/
Fotki jakości porządku w moim pokoju ale to jest spowodowane małym przemeblowaniem.
Drzewa na makiecie musza wrócić do dawnej świetności

-
- Kontakt:
Ojoj...dawno mnie tu nie było więc się streszczam...xD
Widok na moją loczke na 2 module...

tutaj widok na 1 moduł i kawałek 2...

Tu takie nieśmiałe próby z peronem...

A tu widok na prace nad ostatnim modułem...

Sorka za jakość fotek ale telefonem robione....
Pozdro all...
Widok na moją loczke na 2 module...

tutaj widok na 1 moduł i kawałek 2...

Tu takie nieśmiałe próby z peronem...

A tu widok na prace nad ostatnim modułem...

Sorka za jakość fotek ale telefonem robione....
Pozdro all...
Ostatnio zmieniony 03 gru 2008, 18:03 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- demobil
- Kontakt:
Taka jaka Ci wyjdzie, ważne aby od główki szyny do ziemi było 100 cm (najlepiej z regulacją +/- ze 2 cm).Jaka powinna być wysokość modułu ...
Moduł może mieć różna wysokość - zależy co ma przedstawiać, jak teren płski to może mieć np. 10 cm, a jak górzysty to może mieć nawet i 40 cm ... dowolnie, w zależności od Twórcy

Zobacz np. tu

Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, 10:07 przez demobil, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Jaka powinna być wysokość modułu od główki szyny do spodu modułu
?

-
- Kontakt:
Jak wszystko dobrze pójdzie.
W Btomiu na następnym spotkaniu będe z całą stacją 

Ostatnio zmieniony 25 gru 2007, 18:51 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Tu jest kłopot bo narazie aparatu nie mam 
Ale jak dostane to zrobie

Ale jak dostane to zrobie

-
- Kontakt:
no to poprosimy o jakieś zdjęcia i zapraszam na imprezę do Sosnowca (szczegóły w dziale imprezy) 

-
- Kontakt:
Jak dawno mnie tu nie byłooo..... A na makiecie doszło więcej drzew roślinek ,troche podsypki na drugi moduł. 
Teraz szukam trawy Vero takiej jakiej używałem na 1 module bo mnie sie już skończyła
z czystym sercem można powiedzieć ,że moduł nr 1 gotowy.

Teraz szukam trawy Vero takiej jakiej używałem na 1 module bo mnie sie już skończyła
z czystym sercem można powiedzieć ,że moduł nr 1 gotowy.

- Witek M.
- Kontakt:
Na takiej mijance spokojnie można pominąć wyjazdowe.
- tydzial
- Kontakt:
Mariusz jeżeli mówimy o normalnej sytuacji to semafory muszą być i to wjazdowe i wyjazdowe przy takim torowisku .