Slawek77 pisze:Ściany praktycznie gotowe...
A ja mam pytanie, robiące za łyżkę dziegciu do beczki miodu

- czym kierowałeś się, projektując tak, a nie inny układ ścian, okien i bram?
Wg mnie ten budynek zawiera zbyt przypadkową mieszankę stylów. Wieża ciśnień ze swoją konstrukcją szachulcową sugeruje, że lokomotywownia w swej pierwotnej wersji (razem z główną halą) powstała w XIXw. Tymczasem hali brakuje typowych dla tego okresu detali. Okna hali są moim zdaniem nieco za szerokie (kwestie wytrzymałości ścian i zwieńczających okna łuków), natomiast sama hala powinna być nieco wyższa, aby zapewnić wewnątrz sensowną cyrkulację powietrza i spalin ze stojących tam "kopciuchów". Nieuzasadniony konstrukcyjnie jest uskok, oddzielający ostatnie okno od reszty tej hali. Do stylu hali nie pasuje też ściana frontowa - betonowe belki wieńczące bramy są typowe dla bardziej współczesnego budownictwa, zahaczającego o PRL. Ale wtedy zakładając, że fragment hali od uskoku został do(od?)budowany później, to dlaczego okna w tej "nowszej" części nie są w tej samej technologii, co bramy?
Wymieszanie stylów widać też w trzeciej nawie, która wyraźnie sugeruje, że też była dobudowana później. Brama ma sklepienie łukowe, co się gryzie z mocno uproszczoną konstrukcją ściany frontowej hali głównej. W dodatku łuk nad bramą wydaje się zbyt filigranowy, nie mógłby robić za element nośny. Betonowa belka prędzej by tam pasowała. Okna pomieszczeń pomocniczych ze sklepieniami łukowymi też nie pasują do sugerowanego późniejszego okresu powstania trzeciej nawy. Od przedwojnia nie bawiono się już w takie łuczki, dominowała prostota. Inna kwestia, to dlaczego trzecia nawa jest krótsza? Takie "zygzaki" marnują miejsce i podrażają budowę.

Ukształtowanie dachu też normalnie stwarzałoby niezły problem po każdej większej burzy...
Jeśli więc mogę coś zasugerować, to proponuję podwyższyć główną halę, "upiększyć" ją detalami ze zdjęć poniżej, a trzecią nawę zrobić jako dobudowa ceglano-betonowa z dachem stanowiącym kontynuację linii spadku. Jeśli któraś z hal miałaby być dłuższa, to logiczniejszym byłoby, żeby to ta dobudowana hala była nieco dłuższa... Zaś pomieszczenia pomocnicze proponuję zrobić z niewyszukanymi, prostokątnymi oknami.
Poniżej, jak mogłaby wyglądać pierwotna część hali parowozowni (XIXw.):
http://fotopolska.eu/Niemcza/b21790,Par ... 74230-foto
http://www.koscian.net/photos/p_20714_1.jpg