To chyba OCZYWISTE, że tory są zasilane co jakiś czas z magistrali pod płytą, i że przerwy w torach są mostkowane przewodami.
Chyba, autorowi wątku, nie o tak trywialny problem chodzi, jak brak zasilania w odcinku torów To przecież można sprawdzić choćby żaróweczką (12V) na 2 drutach.
Zasilanie torów należy podpiąć w kilku miejscach.
Rozjazdy nie mają na to wpływu.
Krzyżówki nie przewodzą prądu.
Najlepiej zasilanie podpiąć do każdego odcinka pomiędzy rozjazdem a krzyżówką, lub krzyżówką a krzyżówką.
Jeśli zasilanie każdej pętli jest tylko w jednym punkcie, a toki szynowe w skrzyżowaniach nie są ze sobą zwarte blaszkami, to wskazany odcinek po prostu nie jest zasilany
Witam,
Zwracam się do Was ponieważ, nie mogę się uporać z pewną kwestią, która wydawała mi się błaha a niestety mam z nią problem. Buduje makietę w skali TT na , na której są 3 tory Tillig zasilane analogowo. Każdy z nich jest zasilany oddzielnie i żaden z nich nie ma pomiędzy sobą rozjazdu (zwrotnicy), jedynie - każdy krzyżuje się z każdym. Załączam schemat torów.
Problem występuję na torze nr 1 - w zaznaczonych na czerwono miejscach lokomotywa przestaje jechać. Tor ten na jednym skrzyżowaniu przecina się z torem nr 2 zaś na drugim skrzyżowaniu z torem nr 3.
Na torach 2 i 3 ruch lokomotywy w obie strony jest prawidłowy.
Zwracam się do Was zatem z prośbą o pomoc i rozszyfrowanie tej kwestii. Czy jest to spowodowany tym, że tor nr 1 jako jedyny krzyżuje się z dwoma innymi torami?