Oj, Łukaszu, szkoda, że nie powiedziałeś tego 3 lata temu to ja bym w ten RS-485 nie szedł...drlukasz pisze:groszek pisze:Zasięg kilkunastu metrów nie jest jakimś wyczynem.

Moderator: mod-Makieta Modułowa
Oj, Łukaszu, szkoda, że nie powiedziałeś tego 3 lata temu to ja bym w ten RS-485 nie szedł...drlukasz pisze:groszek pisze:Zasięg kilkunastu metrów nie jest jakimś wyczynem.
Trudno o większą bzdurę. Czyli 90% światowych producentów RTV o tym nie wie i działają poprawnie?groszek pisze:I2C jest dobre do testów i "lokalnych" łączności działa do ok 20cm
Tory, faktycznie brudne, ale akurat w tym miejscu nie było w ogóle polaryzacji podpiętej.dejww pisze:Nie masz skopanej polaryzacji na tym rozjeździe? Chyba, że tory takie brudne, że loka non stop się zatrzymuje praktycznie w tym samym miejscu.
Na I2C padł wybór bo miałem akurat takie ekspandery pod ręką. Przypnę wkrótce dłuższe kable na linię i zobaczę jak to wygląda. Nie upieram się na I2C a SPI jest sprawą otwartą, w końcu wszystko (prócz sterowników zwrotnic) jest jeszcze w fazie płytek stykowych.mareks pisze:Aleś się uparł na ten I2C ,bardzo kapryśny .Zmieniłem na SPI bo jest mniej kłopotliwy .Do przesyłania na duże odległości się nie nadaje.
Ale zyczę powodzenia
Dla 5V elektroniki to już poza strefą dopuszczalną.wicy pisze:Nie wiem, czy zasilacz 5,7V jest odpowiedni. Może jeszcze poszukam 5V.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości