Górka

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Re: Górka

Post autor: Niejeden »

drlukasz pisze:
groszek pisze:Zasięg kilkunastu metrów nie jest jakimś wyczynem.
Oj, Łukaszu, szkoda, że nie powiedziałeś tego 3 lata temu to ja bym w ten RS-485 nie szedł... ;) No ale nic. Może jako jedyny będę się mógł wystawić w hali generatorów i sprężarek na Zakładach Azotowych Puławy :)
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

I2C przetestowane na kolorowej, kilkużyłowej taśmie (nie znam przekroju, ale b. cienki) długości 5m. Wykorzystane 4 linie (w tym dwie zasilania) i.... działa!
5m to dla mnie aż za dużo.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

groszek pisze:I2C jest dobre do testów i "lokalnych" łączności działa do ok 20cm
Trudno o większą bzdurę. Czyli 90% światowych producentów RTV o tym nie wie i działają poprawnie?

Jedynym limitem zasięgu jest pojemność magistrali która nie powinna przekraczać 100pF, a i na to są sposoby, podane zresztą przez autorów magistrali czyli NXP (dawny Phillips). Polecam przejrzenie specyfikacji i not aplikacyjnych.

Zasięg kilkunastu metrów nie jest jakimś wyczynem.
groszek
Kontakt:

Post autor: groszek »

I2C jest dobre do testów i "lokalnych" łączności działa do ok 20cm
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

dejww pisze:Nie masz skopanej polaryzacji na tym rozjeździe ??? Chyba, że tory takie brudne, że loka non stop się zatrzymuje praktycznie w tym samym miejscu.
Tory, faktycznie brudne, ale akurat w tym miejscu nie było w ogóle polaryzacji podpiętej.
mareks pisze:Aleś się uparł na ten I2C ,bardzo kapryśny .Zmieniłem na SPI bo jest mniej kłopotliwy .Do przesyłania na duże odległości się nie nadaje.
Ale zyczę powodzenia :)
Na I2C padł wybór bo miałem akurat takie ekspandery pod ręką. Przypnę wkrótce dłuższe kable na linię i zobaczę jak to wygląda. Nie upieram się na I2C a SPI jest sprawą otwartą, w końcu wszystko (prócz sterowników zwrotnic) jest jeszcze w fazie płytek stykowych.
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Aleś się uparł na ten I2C ,bardzo kapryśny .Zmieniłem na SPI bo jest mniej kłopotliwy .Do przesyłania na duże odległości się nie nadaje.
Ale zyczę powodzenia :)
Awatar użytkownika
dejww
Kontakt:

Post autor: dejww »

Nie masz skopanej polaryzacji na tym rozjeździe ??? Chyba, że tory takie brudne, że loka non stop się zatrzymuje praktycznie w tym samym miejscu.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Po dwóch dniach bojów udało mi się dopieścić program sterownika centralki modułów. Centralka ma być sercem sterującym:
- zwrotnicami (przez kilka układów, każdy obsługujący: 4 serwa, polaryzację, 2-diodową sygnalizację stanu dla każdej zwrotnicy, dodatkowymi wyjściami na 4 przyciski analogowe z analogowego pulpitu) w komunikacji po UART,
- semaforami (8 ekspanderów obsługujących 24 semafory 5-komorowe) w komunikacji po I2C,
- czujnikami (8 ekspanderów obsługujących do 128 czujników logicznych jak: IR, PIR, pomiar prądu) w komunikacji po I2C z przerwaniami.
Obsługa centralki z poziomu pisanego na bieżąco programu na PC. Komunikacja PC-Centralka z wykorzystaniem bluetooth. Centralka oparta o Arduino.

Obecnie centralka steruje 24 semaforami 5 komorowymi (120 diód) tylko na 4 liniach wyjścia (I2C) z wykorzystaniem 8 szt. ekspanderów 16 bitowych. Głównym problemem było ustalenie protokołu komunikacji PC<->BT<->BT<->centralka->układy->semafory i konwersja trzech 8-bitowych danych do jednej 16-bitowej dla każdego układu obsługującego 3 semafory. Do przetestowania jeszcze komunikacja po długich liniach I2C.

Następna w kolejności będzie zabawa z czujnikami i komunikacja PC<->BT<->BT<->centralka<-czujniki, również dla max 128 czujników. Wyzwaniem będzie wykrywanie stanu czujnika po przerwaniach generowanych przez ekspandery i obsługiwanych przez centralkę. Docelowo przy 7 torach stacyjnych, 2 torach odstawczych i 1 torze rozrządowym myślę o 4 czujnikach na każdy tor, czyli musiałbym obsłużyć co najmniej 36 czujników. Sama obsługa mniej przerażająca, niż ustalanie potem logiki i zależności :(
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

He! Moduł już zasilony i przetestowany - https://youtu.be/zBxSTQhTPgg
Śmierć w jednym miejscu DKW to wina nie podłączonej polaryzacji dziba.
Teraz zabawa w dopieszczanie ustawień i korelacji nastaw z programem ;)
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Oczywiście, masy były spięte.
mareks
Kontakt:

Zasilanie centralki z osobnego zasilania powodowało problemy w stanach linii tx/rx w komunikacji centralki ze sterownikami.
A masy zasilaczy mas spięte razem ?
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Przypomniało mnie się.
http://www.tamvalleydepot.com/products/ ... ories.html
No-Buzz In-Line Servo Quieter

Sometimes a servo will buzz or chatter continuously. Some poeple find this very annoying. The No-Buzz goes in line with the servo cord and quiets the servo. Here is how it works - if the servo is stopped in the same position for more than about a second the circuit turns off the servo. If the servo starts moving again it will turn it on and drive the servo until it stops again. When the servo is stopped the gears will hold most switches in place. If you use the SwitchWright geometry then the wire acts as a over-the-center spring and also holds the points while the servo is off. A side benefit of the No-Buzz is that you do not need to adjust the servo as precisely but can overdrive the position and let the servo relax back after it turns off.

NBZ001 $4.95 USD
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Nie wiem jak, ale system wydaje się działać :mrgreen:
8 serw na zasilaczu motoroli, 2 sterowniki (mega328+wyjścia na przyciski+8 diod kierunkowych+4 przekaźniki polaryzujące), centralka (arduino z uartem do sterowników i uartem do BT), moduł BT.
Pomierzę jeszcze prądy i napięcia, bo diodę na "plus" zasilania dałem za słabą z tego co miałem pod ręką. Może sumaryczne spadki napięć wypadły poniżej krytycznych dla procesorów...
Zasilanie centralki z osobnego zasilania powodowało problemy w stanach linii tx/rx w komunikacji centralki ze sterownikami. Nie chcę mi się już babrać z konwerterem stanów, więc centralka zasilana będzie wspólnie ze sterownikami.
W takiej konfiguracji buczy delikatnie jedno serwo, ale.... odłączanie linii danych od serw załatwia sprawę ;)
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

wicy pisze:Nie wiem, czy zasilacz 5,7V jest odpowiedni. Może jeszcze poszukam 5V.
Dla 5V elektroniki to już poza strefą dopuszczalną.
Dlatego pisałem o diodzie w szereg z zasilaniem - spadek napięcia na diodzie to ok. 0,6-0,7V niezależnie od obciążenia... Amperaż diody powyżej możliwości zasilacza.
Nie pamiętam teraz (nie mam pod ręką) schematu MeanWella, ale stabilizator w nim jest dość porządny. Zawsze można dodać kondensator i dławik na wyjściu.
Najlepiej byłoby obejrzeć oscyloskopem co się dzieje z napięciem i dopiero wtedy można myśleć co zrobić.
mareks
Kontakt:

5,7 V trochę za dużo do elektroniki 5V ,5,6V do gorna granica
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”