Nowe sprzęgi - już są!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Nowe sprzęgi - już są!

Post autor: ArturSchŁ »

Marcin pisze:... jestem ciekaw Artur co powiedzą Niemcy na twoją reklamację. Zobaczymy :D
Wczoraj oddałem oba wagony ze starymi (BTTB-karwendel) sprzęgami do T-H, celem wysyłki do AMC i dalej do DE.
:)

Wczoraj także czekała na mnie niespodzianka w T-H : czwarty wagon z zamówionego (parę miesięcy temu) całego składu :
Obrazek
...tak, ...z najnowszymi sprzęgami !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 11:30 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

JacekW pisze:Poradzcie prosze, wchodzic w te sprzegi stale do BTTB, czy czekac na tilligowe poprawki?
A gdzieś się śpieszysz ?? :)
Poczekaj, pooglądaj, wyrobisz sobie sam zdanie.
Najprościej zakupić z jedną wypraskę starych i później porównać z Tilligowymi - to nie są jakieś ogromne pieniądze.
JacekW pisze:gdzie mozna kupic wieksza ilosc tych stalych sprzegow do BTTB
Bywają na Aukro.
:)
JacekW
Kontakt:

Post autor: JacekW »

Marcin pisze:Najnowszy model sprzęgów będzie dostępny do każdego mocowania. W najświeższym Tillig TTClub aktuell, pokazane są rysunki techniczne tego sprzęgu do wszystkich mocowań, nawet do starego BTTB. Wygląda to trochę kosmicznie: najnowszy sprzęg na mocowaniu z lat 70-tych.
Witam,
Ze starych czasow mam sporo starego sprzetu... I raczej nie podoba mi sie skutecznosc sprzegow BTTB. Dlatego jak zobaczylem na allegro:
http://ssl.allegro.pl/item139657041_spr ... nosci.html
to sobie pomyslalem ze mam rozwiazanie (nie chodzi oczywiscie o ludziki i te inne... :-). Teraz sie dowiaduje ze Tillig robi rewolucje w sprzegach, a jednoczesnie na forum czytam ze ta rewolucja to taka troche... no, niedopracowana powiedzmy.
Poradzcie prosze, wchodzic w te sprzegi stale do BTTB, czy czekac na tilligowe poprawki?
Fajnie bylo by pomanewrowac sobie, za podstawowa jednostke procesu przyjmujac wagon, a nie sklad... ;-)
Z drugiej strony jak pomysle ze bede musial ganiac za porozczepianymi wagonikami... >:-(

BTW - moze ktos z Was wie, gdzie mozna kupic wieksza ilosc tych stalych sprzegow do BTTB? Sprzedajacy ma tylko jedna wypraske ktora tez kiedys kupil na Allegro; powiedzial mi jedynie ze toto jest produkcji czeskiej.

Pozdrawiam,
Jacek\/\/
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 19:14 przez JacekW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Sprawdziłem nowe sprzegi zamocowane do m-wagenow i nie zauważyłem żadnych problemów.
Z krotkimi towarowymi tez jest wszystko w porządku, wiec decyduje sie na nie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Marcin pisze:... jestem ciekaw Artur co powiedzą Niemcy na twoją reklamację.
Na razie cisza, jak coś się wykluje, oczywiście poinformuję.
:evil:
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Charakterek pisze:Nowe sprzęgi będą dostępne do wszystkich typów mocowań. I do NEMowskich i do tych z BTTB i do tych co ma 250, 119, 01 i ostatnie partie platform i boczniaków z BTTB, i do tych co są w Gagarinach, 118 i Nohabach (inne mocowania) Zatem trzeba się przyglądać do czego sprzęgi kupujemy!
Najnowszy model sprzęgów będzie dostępny do każdego mocowania. W najświeższym Tillig TTClub aktuell, pokazane są rysunki techniczne tego sprzęgu do wszystkich mocowań, nawet do starego BTTB. Wygląda to trochę kosmicznie: najnowszy sprzęg na mocowaniu z lat 70-tych.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 17:01 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Artur Sch napisał:
"...Oczywiście sprzęgi typu karwendel nie pasują do nowych i na odwrót. Pikanterii dodaje fakt, że wagon z nowymi sprzęgami (NEM) w woreczku z dodatkami POSIADA stary sprzęg !!.."

Dokładnie, sprzęgi od Karwendel są inaczej mocowane bo wciskane od dołu. Ale co tam, wariacji jest więcej. W moich Karwendel nie mogę zastosować sprzęgu modelowego krótkiego ponieważ Tillig zastosował w każdym z nich inne gniazda sprzęgów. Sam Pan Ćwieczkowski z AMC był mocno zdziwiony tym faktem. Teraz jestem skazany na Karwendel na starych sprzęgach "typu BTTB" albo będę musiał uknuć jakieś mocowanie krótkich sprzęgów modelowych. Trochę mnie to wkurzyło bo po raz kolejny widać że Tillig jedzie na starym osprzęcie z poprzedniej firmy. Jest to kłopotliwe potem w zestawianiu składów, co przy cenie Eilzugwagenów, myśle że powinno zostać definitywnie wyeliminowane. Ja nie reklamowałem tego bo mi czasu szkoda, sam z tym powalczę, a jestem ciekaw Artur co powiedzą Niemcy na twoją reklamację. Zobaczymy :D
Ostatnio zmieniony 20 paź 2006, 07:34 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

pepsigo2pl pisze:no dobra, a teraz pytanie kiedy niby maja wejsc na rynek??
Sprzęgi "nietypow" mają pojawić sie w tym roku.
pepsigo2pl pisze:aha.... i jeszcze cos. jak to bedzie wygladac?? czy to znaczy ze w koncu wagony BTTB beda przystosowane w jakims stopniu do sprzegow KKS??
Do wagonów BTTB będa oferowane równiez nowe sprzegi mogące współpracować ze sprzegami mocowanymi w wagonach z gniazdami NEM i KKS. Wagony takie (tj BTTB) bez przeróbek (np montaż KKS Peho) po sprzęgnięciu nie będą jednak posiadały cech krótkiego sprzegu.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 17:01 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

no dobra, a teraz pytanie kiedy niby maja wejsc na rynek??

aha.... i jeszcze cos. jak to bedzie wygladac?? czy to znaczy ze w koncu wagony BTTB beda przystosowane w jakims stopniu do sprzegow KKS??
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Nowe sprzęgi będą dostępne do wszystkich typów mocowań. I do NEMowskich i do tych z BTTB i do tych co ma 250, 119, 01 i ostatnie partie platform i boczniaków z BTTB, i do tych co są w Gagarinach, 118 i Nohabach (inne mocowania) Zatem trzeba się przyglądać do czego sprzęgi kupujemy!
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

szybkie pytanie na temat sprzegow, otoz wypatrzylem nideawno cos takiego w ofercie Tilliga

08842 - V180 (4-osiowa), 08843 - V180 (6-osiowa) i NOHAB;
08845 - V200 DR;
08847 (10szt.), 08848 (50szt.) - E 94, V 36, V 60, BR 81, BR 92, wagon wapniarka (chyba kulki) i modele z BTTB;
08846 (2szt.), 08849 (20szt.) - E 44, BR 243, BR 119 i BR 01 Tender;

czy ktos wie o co w tym chodzi? czy beda to gniazda do zlacz KKS, czy cale nowe sprzegi?? najbardziej podobaja mi sie art. 08847 i art. 08848 bo w mysl opisu mozna bedzie zamienic sprzego w starych wagonach BTTB. czyzby to oznaczalo powrot wagonow BTTB do lask??
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

MarcinSz pisze:Może więc to czy i ewentualnie jaki dodatkowy sprzęg dostaniemy zależy od:....
- pogody,
- ceny gęsiego smalcu,
... ;)
Zamówiłem komplet wagonów Karwendel Express. Przyszły 3 szt.: pocztowy i 2 z 3-ech osobowych. Wagony KarwendelExpress od czasów BTTB posiadają własne krótkie sprzęgi : 08826. No i zdziwko :
- 2 wagony (pocztowy i jeden z osobowych) mają stare sprzęgi,
- jeden z osobowych ma nowego typu KKS NEM !!
Oczywiście sprzęgi typu karwendel nie pasują do nowych i na odwrót. Pikanterii dodaje fakt, że wagon z nowymi sprzęgami (NEM) w woreczku z dodatkami POSIADA stary sprzęg !!

Oczywiście reklamowałem wagony jako całość (choć każdy z nich OSOBNO jest w 100% OK) - zobaczymy jak to się skończy, nie ukrywam, że sprzęgi nowego typu bardziej by mi odpowiadały.
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

Marcin pisze:Hej. Wczoraj kupiłem M-wagena nr 13509, ma już nowy sprzęg ale Tillig dał w woreczku wcześniejszy sprzęg modelowy.
Może więc to czy i ewentualnie jaki dodatkowy sprzęg dostaniemy zależy od:
- przypadku,
- nadmiaru pewnych sprzęgów na magazynie,
- braku pewnych sprzęgów na magazynie,
- pogody,
- ceny gęsiego smalcu,
...
;)
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 17:00 przez MarcinSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin Szwanenfeld
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Hej. Wczoraj kupiłem M-wagena nr 13509, ma już nowy sprzęg ale Tillig dał w woreczku wcześniejszy sprzęg modelowy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Charakterek pisze:A ja popróbuję ze spezęgami Fleischmanna, też na gniazdo NEM 358...
A pokaż nam fotki samych sprzęgów oraz taboru z nimi.
:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”