Makieta AKU

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Re: Makieta AKU

Post autor: womo »

http://forumtt.pl/viewtopic.php?f=6&t=3 ... =Martinezo

Jeden kabel do jednego odcinka izolowanego.
Czyli do jednego modułu podłącza się 8 szyn i masz wykrywanie w 8 miejscach. Powyżej jest opis jego produktów i co jest do czego ...
Potrzeba do wykrywania także moduł s88.
AKU Chudy
Kontakt:

Post autor: AKU Chudy »

Dzięki. Opis wystarczy. Poeksperymentuje :) bo na chwilę obecną iglica potrafi się przestawić pod przejeżdżającym składem i są niespodzianki.

KC
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Proszę :)
Dyszel zrobiony z dyszla sterego napędu bttb. Jest w tym dyszlu taka wypustka i ona wchodzi po spiłowaniu w otwòr napędu. Na końcu jest kółko z dziurką i w to wkleiłem drucik kupiony w sklepie modelarskim. Jest fajnie sprężynujący. Drugi kawałek dyszla odciołem. Żeby nie wypadał podkleiłem całość pleksi z okienka pudełka z wagonu. Kapka kleju na blachę napędu i trzyma się 2,5 roku. Drucik sprężynujący dobrze dociska iglice. Po zmontowaniu przykręciłem 1 wkrętem, lekka korekta i potem drugim.
Są też zestawy ale siê w to nie bawiłem.
PS
Prościej opisać się nie da a rozbierać nie bardzo teraz mogę
Załączniki
IMG_20160418_193838-1600x1200.jpg
AKU Chudy
Kontakt:

Dzięki za wszelkie rady, zastosuje :D

Na razie wydrukowałem docelowy układ torowy i ułożyłem część torów – bez ich cięcia. Jeździmy z młodym i młodą bawiąc się. Moja lepsza połowa zakupiła nam w prezencie Husarza Piko – a więc i mamy sterowanie w DCC. Choć dziwnie wygląda Husarz PKP IC ciągnący składy towarowe DB Schenker ;)
K Taurusowato.jpg
Na razie na tym pozostaniemy, bo się fundusze skończyły na zakupy. Generalnie największym kosztem jest zakup zwrotnic, jest ich kilkanaście – mamy połowę.
Dobrze zrobiłem idąc za forumowymi radami z wydrukiem układu bo już widzę, że w paru miejscach nie wszystko da radę zrobić tak jak planowałem.

Makiety nie da radę powiększyć, bo to jest maksimum co możemy wygospodarować – a więc będzie trzeba zastosować pleksi do zabezpieczenia antyupadkowego. Na razie ograniczyłem na dekoderze maksymalną prędkość do takiej, która nie wywołuje palpitacji serca w łukach :mrgreen:

@womo
Dzięki za podpowiedzi.
Ile jest kabli na tor (szynę?) przy stosowaniu modułów Martinezo – czy dobrze kojarzę że 3? Pytam, bo chciałbym (wstępnie) wiedzieć ile powinno być wyprowadzeń z odcinka torowego przed szutrowaniem i wykańczaniem ostatecznym.

@piottrw
Na początek chyba też zastosuje takie rozwiązanie - bo siłowniki BTTB mam w odpowiedniej ilości.
Podesłał byś mi zdjęcia jak wygląda mocowanie od dołu makiety?

@Niejeden
Dzięki za informację praktyczną. Z teorią zapoznałem się na kilku stronach i pierwszy raz w życiu widząc semafor wiem, co do mnie mówi :D Natomiast mało jest praktycznych wskazówek dotyczących semaforów na makietach.
5-komorowe zastosuje jako wjazdowe na stacje, bo tam jest szansa na ich „pełne” wykorzystanie. Pozostałe zrobię 4-komorowe, a na torach manewrowych będą tarcze manewrowe.

SBL będzie na szlaku docelowo.
Z długością pociągów mam problem wynikający z ograniczeń rozmiarowych makiety.
Maksymalne składy jakie wjadą na tory stacyjne nie mogą być dłuższe niż 740-750mm (i tylko na głównych torach) bo inaczej zablokują głowice. Chciałem by na makiecie mieściły się składy osobowe 3 wagonowe – a to wg moich obliczeń ok. 850 – 900mm. (Może ktoś z Was zweryfikować moje obliczenia?) Chyba będę musiał z takiego zestawienia zrezygnować :/ (na razie).
Przy długości składów w okolicach 750mm wychodzi mi, że na każdej pętli na szlaku zmieszczą się 3 odcinki izolowane.
Jeszcze raz dzięki za odzew 

KC
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

AKU Chudy pisze:Semafory – semafory świetlne jak na schemacie (z EAOS). Wjazdowe będą 5 komorowe (4 szt.). Jakie pozostałe – bo 5-komorowych raczej nie ma sensu – doradźcie.
Czy na tak małej makiecie warto robić SBL? Jeśli tak to na ile odcinków podzielić pętle – 2 czy 3?
Semafory świetlne są fajnie omówione na Wiki i Transporcie Szynowym
https://pl.wikipedia.org/wiki/Semafor_%28kolejnictwo%29
http://www.transportszynowy.pl/sygnaliz ... e.php#swog
Wbrew pozorom masz tu sporą dowolność, bo niuanse realnej sygnalizacji są i tak nie do odtworzenia na makiecie.
Semaforów 5-komorowych potrzebujesz tylko jeśli chcesz wyświetlać sygnał zastępczy lub manewrowy - jeśli nie, wystarczą 4 komory. Wyjazdowe - jeśli nie planujesz uzależnienia od kolejnego semafora to wystarczą 3 komory (sygnały S1, S2, S10) lub 4 (dodatkowo Sz lub M). Na torach bocznicowych dałbym tarcze manewrowe.

SBL- ilość i długość odcinków będzie zależeć od tego, jak długie składy chcesz puszczać.
AKU Chudy pisze:...- by „Wajchownia” – ładnie wygląda, pisałem na maila ze strony – cisza. Ostatnie aktualizacje to 2009 rok. Pytanie jak wyżej – czy jeszcze można to dostać.
W 2016 roku gdzie najlepiej kupić takie moduły w miarę rozsądnych cenach?
O ile mi wiadomo Wajchownia nie jest już kontynuowana. Posiadam kilka modułów, które być może za jakiś czas będę mógł odsprzedać. Pamiętaj jednak, że Wajchownia nie jest systemem DCC i nie daje możliwości sterowania pociągami.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Napędy podmakietowe mam zrobione ze starych siłowników bttb i drucik przechodzi przez otwór o śr 8 mm. Łatwiej zrobić niż fasolkę poza tym zawsze zostaje parę mm na ewentualną korektę. Żeby nie było widać dziury podkliłem podkłady zwrotnicy od spodu folią meblową brązową i zrobiłem otwór na prowadnicę iglic. Na to szuter który się przyklei do foli.
Powodzenia w budowie
Załączniki
20160409_085059-1280x960.jpg
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

AKU Chudy pisze:Przygodę zacząłem jako 8-9 latek, gdy ojciec kupił mi pierwszy zestaw ...
Jakbym czytał swoją historię .... :mrgreen:

Czarne pudełka (Martinezo/Wajhownia /inne DiY) są ekonomicznymi odpowiednikami Lenz, Roco czy inne. Przy braku dostępności wyrobów martiego, masz jeszcze dwie możliwości :
- przejrzenie sieci i odnalezienie opisów JTZ - wykonać samemu,
- zakup w sklepie markowych.

Co do otworu, pod rozjazdem, to musi być on tak duży jak skok drucika przerzucającego rozjazd + zapas na niedokładność spasowania - czyli fasolka max 10 x 4 mm. Można też zrobić otwór o śr. np 8mm i tylko podczas tłuczniowania pilnować by go nie wypełnić.

Czekamy na opisy postępów w pracy. Powodzenia !!
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Witam. I gratuluje pomysłu budowy :mrgreen:

1. Zrób trochę szerszą deskę bo lokomotywy będą latać, lub dorób jakąś pleksi aby lokomotywy przeżyły zachwyt dzieci :mrgreen:
2. Szkoda kasy na łuki, fleksy bez problemu je zastąpią.
3 Korek daj tylko pod tory. W necie są wymiary podkładu, ostry nożyk listwa ścięta 45stopni i zrobisz lepiej niż sklepowe ;)
4 Semafory nie znam się, ale są instrukcje PKP z których dla prostych ludzi i tak nic nie wynika :mrgreen:
5.info zwrotne
Tak robisz odcinek izolowany z obu stron. Potem prąd z magistrali podłączasz do urządzenia wykrywającego i z niego do torów. Jak jedzie coś to bierze prąd i w urządzeniu wykrywa pobór prądu
Tutaj u mnie jest podłączonych 16 odcinków
5edba7229d8e9524.jpg
To są moduły Martineza.
7. Jak masz wykrywanie składów to sbl przy kompie jest w programach do obsługi. Wykrywa, hamuje, rusza itp. Polecam gbbkolejkę (na dole forum odnośnik do strony autora)
8. Whosho robił wajchownie i jest tutaj na forum- pytaj
Martinezo tez cały czas robi i znajdziesz go najszybciej na modelarstwo.info

Pozdrawiam i powodzenia womo
AKU Chudy
Kontakt:

Makieta AKU

Cześć,

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na forum, ale w TT już nie.
Przygodę zacząłem jako 8-9 latek, gdy ojciec kupił mi pierwszy zestaw TT :) Potem z każdym rokiem było tego więcej – głównie ze składnicy harcerskiej. W sumie posiadam kilkanaście lokomotyw i kilkadziesiąt wagonów BTTB. Z powodu braków lokalowych zabawa polegała na rozkładaniu makiety (z seta BTTB) na 1-2 tygodnie i jeździe do upadłego. Następnie składanie, przerwa i ponowne rozkładanie torów i składów. Trwało to dosyć długo, bo chyba do czasów ogólniaka. Później nastały czasy studiów, zakładania rodziny i małych dzieci oraz standardowo braki lokalowe. Aż wreszcie przyszedł ten moment, w którym dzieci podrosły trochę, jest miejsce na makietę i zabawę.

Forum oraz inne źródła informacji mam przejrzane i na większość ogólnych tematów opinie wyrobioną.

Po próbach z rurkami BTTB, których mam całkiem sporo doszedłem do wniosku, że szkoda moich nerwów i ciągłego szukania przerw w obwodzie – wszystko będzie w torach Tilliga. Zresztą po pierwszych próbach na pętli okazało się, że nie ma porównania w jakości jeżdżenia lokomotyw i składów (nic nie wypada, nie rozpina się itd.).

DCC- po przeczytaniu forum oraz przejrzeniu cen wybór padła na Roco multiMouse, jako najbardziej popularnego i dostępnego cenowo. Docelowo makieta ma być sterowana z komputera (w dalszej przyszłości).

Po przejrzeniu oferty wagonowej zdecydowałem, że na makiecie dominowała będzie IV epoka (czasy, w których najwięcej czasu spędziłem w pociągach z powodu braku samochodu) oraz wymiennie VI bo tu jest najwięcej taboru (gł. lokomotywy).

Proszę Kolegów o porady, bo chcemy uniknąć „głupich” błędów przy budowie makiety. Podstawowy cel jej budowy to dobra zabawa z dziećmi, ale zarazem w jak największym stopniu realizm.
Założenia:
- wymiary 1800x900mm (taką mamy juz przygotowaną płytę),
- makieta w stylu industrialnym,
- 2 pętle,
- stacja 4 torowa z min. 2 peronami (w dolnej części),
- na stacji powinien mieścić się skład: lokomotywa + 3 wagony osobowe,
- bocznica kolejowa do fabryki/magazynów (w górnej części),
- musi być rzeka/potok i w związku z tym mosty,
- w lewym górnym rogu planuje mały tunel,
Na podstawie tych założeń oraz przejrzeniu gleisplanów i forum powstał plan – jak w załączniku. Łuki oparte na R21 i R11 – reszta na Flexach, zwrotnice EW1 i IBW, 4 żeberka na stacji do odstawy taboru.
flexy 1 v3 wariacja.jpg
Mamy kupiony korek – pod torowisko poza stacją.
Na stacji wycinacie korek tylko pod tory czy dajecie pod całe torowisko, bez wyróżniania poszczególnych torów? Bo w rzeczywistości na stacji jest raczej „płasko”.

Semafory – semafory świetlne jak na schemacie (z EAOS). Wjazdowe będą 5 komorowe (4 szt.). Jakie pozostałe – bo 5-komorowych raczej nie ma sensu – doradźcie.
Czy na tak małej makiecie warto robić SBL? Jeśli tak to na ile odcinków podzielić pętle – 2 czy 3?

Rozjazdy – docelowo sterowane podmakietowo. Jakie otwory powinny być wycięte w płycie aby potem nie mieć problemu z montażem napędów podmakietowych?

Sterowanie komputerem – aby było w pełne, to musi być informacja zwrotna o położeniu poszczególnych składów na makiecie. Jak to jest realizowane – poprzez podział torowiska na sekcje?

I ostatnia kwestia – skąd najlepiej wziąć moduły do sterowania semaforami, zajętości torów, stacyjne itp. Po przeszukaniu forum i wykorzystaniu Google były 2 opcje:
- by Martinezo – ale ostatnie posty dotyczące modułów są z okolic 2010 roku. Czy jeszcze ten człowiek robi takie rzeczy i jak można ewentualnie z nim złapać kontakt.
- by „Wajchownia” – ładnie wygląda, pisałem na maila ze strony – cisza. Ostatnie aktualizacje to 2009 rok. Pytanie jak wyżej – czy jeszcze można to dostać.
W 2016 roku gdzie najlepiej kupić takie moduły w miarę rozsądnych cenach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”