Budowa makiety - Warszawa

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
kolejkowicz
Kontakt:

Re: Budowa makiety - Warszawa

Post autor: kolejkowicz »

Wydaje mi się, że płyty chodnikowe cięte laserem były na stanowisku GPM.
O tyle fajne, że w arkuszu. Łatwość klejenia, a także możliwość "postarzenia" (skrzywienia, wyszczerbienia, itp)
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Jutro testy :mrgreen:
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Ja używam do ścian tylko tą finisz -najdrobniejszą.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

womo pisze:Jakby Ci się chciało "dziergać" to warto po wierzchu przejechać cieniutko szpachlą i wtedy małym płaskim śrubokrętem porobić płyty chodnikowe. Przykladasz linijke i ciagniesz wzdłuż a potem poprzeczne tak samo.
Niezły pomysł. Szpachlą samochodową czy do drewna?
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Dzisiaj po konsultacji z moim guru od makiet testuję produkcję skał. Na razie w skali mikro.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Tak, ewentualnie od Kotebi coś wezmę
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Post autor: kulaj85 »

Borczy pisze:Niedzielne przemyślenia gdzie kupić nietypowej szerokości peron? Zrobić
Listewki jako stelaż, przyklejone i przykręcone. Wypełnienie korek i korek na wierzchu. Malowane farbą akrylową. Na razie jak nowy ale niebawem dostanie porcję brudu i plam.
Ładnie Ci to wyszło :) teraz tak jak womo pisze zrobić i masz prze peron, ewentualnie możesz kupić płyty chodnikowe, widziałem ostatni chyba na allegro ;) o takie
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, 18:59 przez kulaj85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Jakby Ci się chciało "dziergać" to warto po wierzchu przejechać cieniutko szpachlą i wtedy małym płaskim śrubokrętem porobić płyty chodnikowe. Przykladasz linijke i ciagniesz wzdłuż a potem poprzeczne tak samo.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Niedzielne przemyślenia gdzie kupić nietypowej szerokości peron? Zrobić
Listewki jako stelaż, przyklejone i przykręcone. Wypełnienie korek i korek na wierzchu. Malowane farbą akrylową. Na razie jak nowy ale niebawem dostanie porcję brudu i plam.
Załączniki
DSC_0135.JPG
DSC_0134.JPG
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, 18:00 przez Borczy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Misiek, zrobiłem bardzo podobnie - trochę węższy pędzelek i nie potraktowałem jeszcze papierem. Wychodzi ,że dobrze się wziąłem do roboty :D
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Przy sypaniu ziemi robię tak:
- smaruję wikolem, średnio rzadkim
- sypie ziemię
- widać, że wikol przesiąka przez ziemie, odczekam chwilkę i na to sypię suchą ziemię, aż do czasu jak nie będzie widać przesiąknięć.
- delikatnie przejeżdżam po tym grubym pędzlem "ławkowcem" (mam taki 2-3cm szerokości) tak, żeby ziemia była w miarę regularnie rozłożona
- jak coś przesiąka to pikuś
- jak klej wyschnie to zmiatam nadwyżkę a resztę traktuję papierem ściernym (jak potrzeba)

Nie polecam robienia późniejszych dosypek, bo zazwyczaj powstaje owalna "wyspa" z ziemi, taka trochę nienaturalna. Lepiej zamaskować ubytek np. trawą
Ostatnio zmieniony 13 cze 2015, 15:11 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Misiek pisze:A nie prościej zebrać ziemię?
W okolicy mamy troche pół, z jednego jest bardzo fajna "frakcja" - z powodzeniem używam dio N ;-)

Albo inaczej - przetrzyj to co na zdjęciu papierem ściernym, grubszym, straci taką granulacje i kolor, ale efekt IMO bezdie lepszy.
Nie no pewnie, dopiero to wczoraj "zasiałem" :) . Mi osobiście spodobał się kolor. Gradacja jest ok tylko wikol trochę skulkował pył ( po posypaniu trochę rozgarniałem pędzelkiem i trochę się powałkowało ). Przeciągnę go lekko 300 - tką i chyba będzie gitara.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

A nie prościej zebrać ziemię?
W okolicy mamy troche pół, z jednego jest bardzo fajna "frakcja" - z powodzeniem używam dio N ;-)

Albo inaczej - przetrzyj to co na zdjęciu papierem ściernym, grubszym, straci taką granulacje i kolor, ale efekt IMO bezdie lepszy.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2015, 14:07 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Post autor: kulaj85 »

Borczy pisze:Budujemy dalej. Tym razem natknąłem się na materiał, który mógłby imitować ziemię - udało się. Jest to coś ze składu złomu, prawdopodobnie glina, wymieszana z olejem i niewiadomo czym jeszcze... Temperaturki zrobiły swoje i jest pył. Po jednorazowym przesianiu na kuchennym sitku mojej żony :mrgreen: gradacja zbliżona do mąki !!!
Pierwsze próby obiecujące - spray z wodą na dechę, później wikol 50:50 z wodą i delikatne posypywanie. Na żywo wygląda naprawdę super.
Powiem Tobie że prze mega to wygląda :) aż oko cieszy. Czekam na filmik z pędzącym składem ;)
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Budujemy dalej. Tym razem natknąłem się na materiał, który mógłby imitować ziemię - udało się. Jest to coś ze składu złomu, prawdopodobnie glina, wymieszana z olejem i niewiadomo czym jeszcze... Temperaturki zrobiły swoje i jest pył. Po jednorazowym przesianiu na kuchennym sitku mojej żony :mrgreen: gradacja zbliżona do mąki !!!
Pierwsze próby obiecujące - spray z wodą na dechę, później wikol 50:50 z wodą i delikatne posypywanie. Na żywo wygląda naprawdę super.
Załączniki
DSC_0884.JPG
DSC_0880.JPG
DSC_0883.JPG
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”