Sopockie spotkania u JarkoTT'a

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Re: Sopockie spotkania u JarkoTT'a

Post autor: jarkott »

No właśnie, koszta mnie przerażają, czasu również taka przeróbka pochłonie :cry:
Zobaczymy, jak wykonam pulpit na nowej makiecie (stacji) to nabiorę wprawy. Cała dokumentacja elektryczna istnieje, więc nie ma problemu.
Chcę to wykonać aby mój syn mogł się bawić - ja też chcę nieraz popatrzeć na jeżdżące składy z innej perspektywy ;) .
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

jarkott pisze: Myślę, aby wykonać pulpit sterowniczy - to na pewno uprościłoby sterowanie i wywalić te archaiczne klawiaturki.
Zastanów się czy warto - czasami takie przeróbki drogo kosztują, mam na myśli komplikacje z podłaczniem, no chyba że masz wszystko chematycznie poukładane to nie ma sprawy
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Makietą steruje się w prosty sposób. Trzeba tylko poznać odcinki izolowane, zapamiętać kilka zwrotnic wjazdowych (klawiszy) a wyjazd ze stacji jest automatyczny (jeśli skład posiada wagon z magnesem rozjazdy przekładają się automatycznie).
Myślę, aby wykonać pulpit sterowniczy - to na pewno uprościłoby sterowanie i wywalić te archaiczne klawiaturki.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Tak, Jarka makieta to odzwierciedlenie technik sterowania preferowanych w BTTB. Wszystko sterowanie jest półautoamtycznie bądź ręcznie. Ulepszył parę rzeczy i naprawdę wszystko tam gra. Podczas mojej wizyty zapytałem czy z dalekiego bocznego toru można lokomotywą dotrzeć do przeciwległego leżącego w zupełnie innej grupie torowisk. Jakież było moje zdziwnienie - kilka przełączników załatwiło sprawę a manewrówka zręcznie pojechała tam gdzie chciałem. Oczywiście tajniki sterowania znowu należału do Jarka. :D To chyba najlepsza makieta w układzie zamknietym jeżeli chodzi mozliwości.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Jacku jest mala różnica między ilością torów stacyjnych na Twojej makiecie a ilością torów stacyjnych na Jarka makiecie. I u Jarka to juz trzeba prawdziwego nastawniczego aby tym sterować. A w trosce o stan naszych nowych modeli jakoś nie mieliśmy ochoty na eksperymenty :) Ale Jarek jak zwykle stanął na wysokości zadania i jeżdzenie oraz manewry na stacjach trwały prawie do północy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:nie to co u mnie. Darek opanował obsługę w 2 minuty,
U Jarka, potrzeba na to ...20 lat !! Makieta jest "trochę" bardziej skomplikowana, a nowe składy nie posiadają magnesów, które automatycznie nią sterują.
:)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2006, 12:27 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

nie to co u mnie. Darek opanował obsługę w 2 minuty, a potem czarował zwiedzających :) Żebyście widzieli, jak czarował. Dzieci oczy jak pięć złoty a ten puszcza składy...
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

To fakt - tajniki tych klawiatur zna tylko Jarkott - podczas mojej wizyty ze zdziwieniem patrzyłem jak "miesza" składami. :D
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze: Tak i Krysia z gazowni go prowadziła - wiecej powagi proszę :evil:
Nie Krysia tylko JarkoTT bo on jako jeden panował nad tymi maszynami. My tylko robilismy tło jak to widać na niektórych ujęciach filmów :) A Edwarda piękny, niebieski, ekologiczny gagar ze słoneczkiem na boku jezdził dostojnie po makiecie, tylko na fotkę się nie załapał.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Edward pisze:I Gagar na olej słonecznikowy jeździł :D
Tak i Krysia z gazowni go prowadziła - wiecej powagi proszę :evil:
Edward
Kontakt:

Post autor: Edward »

I Gagar na olej słonecznikowy jeździł :D
Ostatnio zmieniony 06 paź 2006, 22:22 przez Edward, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.tram.prv.pl/ - I Ty zostaniesz motorniczym!
PiotrKowalewski
Kontakt:

Post autor: PiotrKowalewski »

Witam!
ArturSch pisze:Z kronikarskiego obowiązku dodam, że na spotkaniu, oprócz wymienionych powyżej, był także Ostrak.
... i Piotrek Kowalewski :)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

To dorzuce jeszcze oryginał BR 101 z reklamą Makrolon
Obrazek
Trasa Schwarzwaldbahn.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

JarkoTT pisze:modele Artura Schwartza: ... E94,
maciej_kolej pisze:E94 - gratuluje Artur - Twój alpejski ekspres ma w końcu rasowego loka
Wdarła się mała nieścisłość. To nie jest E94 (Tillig 02413) (na makiecie był JarkoTTowy) tylko E95 (Brawa 11210). Krokodyla E94 (2413) widziałem w Lipsku i się załamałem (podobnie jak z BR01 !). Na zdjęciach jest on niebieski, a w realu brudnoszary (BR01 02125 - na zdjęciach zielona, a w realu oliwkowa). Z zakupem E94 wstrzymam się do czasu jak Tillig wypuści przekonstruowaną wersję, kiedy ...zobaczymy. Teraz kolej na E04 RotheTT DRG Ep.II., a może i Wittfelda PKP - ma być do końca roku, a może i trochę później. Dodam także, że podczas rozmowy na stoisku BRAWA dowiedziałem się, że nowa, przekonstruowana i unowocześniona wersja E95 ma się ukazać w 2007 roku (mówimy cały czas o TT).
:P
Chciałbym podziękować JarkoTTowi za przyjęcie i jego rodzinie za cierpliwość, bo siedzieliśmy prawie do północy !
Z kronikarskiego obowiązku dodam, że na spotkaniu, oprócz wymienionych powyżej, był także Ostrak.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2006, 22:57 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Skład jezdził cały czas na popychu i sprawował się idealnie mimo, jak Jarek zaznaczył, ciasnych rurek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”