Impuls ze stałego napięcia 5V
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- winner_xp
- Kontakt:
Re: Impuls ze stałego napięcia 5V
Super, jak tylko dostanę scalaki zacznę się bawić 

-
- Kontakt:
Dodałem układ kondycjonujący aby ci nie uwaliło tego CMOS'a
-
- Kontakt:
Układ NE555 nie jest dobry dla twojego przypadku bo wyzwalany jest impulsem.Ty potrzebujesz wyzwalania zboczem .Poniżej moja propozycja zrobiona na układzie CD4538 jeżeli napięcie zasilania większe od 5V lub dla 5V może być 74HC4538.Spróbuj to.Do wejścia B podłączyć styk silnika na którym pojawia się masa w momencie opuszczania rogatek
- Załączniki
-
cd4538.JPG
- (12.13 KiB) Pobrany 3241 razy
- winner_xp
- Kontakt:
Szczerze to nie widziałem aby dzwon bił w trakcie podnoszeniamareks pisze:Dźwięk dzwonka ma być odtwarzany tylko jak rogatka jest opuszczana ?

Co do tego porcka to w moim przypadku to już za wysoki szczebel

Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 14:15 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dźwięk dzwonka ma być odtwarzany tylko jak rogatka jest opuszczana ?
- wicy
- Kontakt:
Następnym poziomem będzie chyba zagonienie do pracy najmniejszego procesora, jakiegoś attiny z najprostszym programem sterującym jednym wyjściem po starcie i 1 sek pauzie.
- winner_xp
- Kontakt:
Dzięki za pomoc, jak na razie straciłem cierpliwość jeśli chodzi o mp3 ... .Jak wskoczę na następny poziom wtajemniczenia elektronicznego to może coś podziałam.
-
- Kontakt:
- drlukasz
- Kontakt:
Zainteresuj się ISD1420.
Poczytaj o pinach 23 i 24 ;-)
Poczytaj o pinach 23 i 24 ;-)
- aquirlan
- Kontakt:
A prosty moduł dźwiękowy (lepsza wersja karteczkowych), aktywowany mechanicznie, poprzez sprzężenie z mechanizmem rogatki?winner_xp pisze:Problemem jest jest ciągłe napięcie, a ja chce impuls około 1 sec
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 18:08 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
DokładnieNiejeden pisze: (zwarcie na stałe albo na krótszy czas nie działa?)
Moje napędy działają na zasadzie odwrócenia biegunowości z krańcówkami. W pulpicie jest włącznik 6 pinowy ON-ON i on odpowiada za zmianę biegunów. Pomysł z włącznikiem trzy pozycyjnym jest doby ale z w/w powodów nie zadziała

Rysunek bardzo poglądowy, chciałem wykorzystać fakt, że mogę prze diodę wyprowadzić z silnika (z jednego bieguna) napięcie w trakcie zamykania( i tylko zamykania). Problemem jest jest ciągłe napięcie, a ja chce impuls około 1 sec

- Niejeden
- Kontakt:
Ustalmy, co dokładnie chcesz zrobić. Rozumiem, że:
1. w momencie włączenia silnika rogatek odtwarzacz ma zacząć odgrywać dźwięk dzwonka
2. uruchomienie odtwarzacza wymaga zwarcia jego styków na czas 1 sek (zwarcie na stałe albo na krótszy czas nie działa?)
Wrzuć schemat, jak masz to podłączone.
A może przełącznik 3 pozycyjny? Pozycja środkowa zwiera styki odtwarzacza (chwilowo), pozycje skrajne włączają silnik w odpowiednim kierunku (podnoszenie, opuszczanie)? Rozumiem, że jest jakaś krańcówka, która wyłącza silniczek jak ruch dobiegnie końca?
1. w momencie włączenia silnika rogatek odtwarzacz ma zacząć odgrywać dźwięk dzwonka
2. uruchomienie odtwarzacza wymaga zwarcia jego styków na czas 1 sek (zwarcie na stałe albo na krótszy czas nie działa?)
Wrzuć schemat, jak masz to podłączone.
A może przełącznik 3 pozycyjny? Pozycja środkowa zwiera styki odtwarzacza (chwilowo), pozycje skrajne włączają silnik w odpowiednim kierunku (podnoszenie, opuszczanie)? Rozumiem, że jest jakaś krańcówka, która wyłącza silniczek jak ruch dobiegnie końca?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, 19:39 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Generalnie, jeśli w jakimś układzie pojawia się napięcie/prąd (myślałem o rogatkach) to takie zdarzenie może wyzwalać inne zdarzenie (np szpilkę generowaną przez 555).
No jak też tak myślałem z tym wyjątkiem, że impuls wyzwalający musi być krótszy od impulsu generowanego inaczej jest coś nie takNiech sobie trwa ile chce.

Podanie +5V stałego napięcia.Co masz za sygnał uruchamiający rogatki![]()
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, 19:08 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem problemu.

Generalnie, jeśli w jakimś układzie pojawia się napięcie/prąd (myślałem o rogatkach) to takie zdarzenie może wyzwalać inne zdarzenie (np szpilkę generowaną przez 555). Wystarczy tylko wejscie 555 spiąć ze sterowaniem rogatkami.
Nie wiem jak to jest zrealizowane, ale gdzieś na początku pojawia się "coś" co uruchamia rogatki i ten sygnał podajemy na 555.
Nie ważne czy to jest zwarcie/rozwarcie, "1"-ka czy "0"-ro, czy zbocze narastające czy opadające. Każde takie zdarzenie może wyzwolić 555.
Co masz za sygnał uruchamiający rogatki
Narastające zbocze tego sygnału (napięcia) uruchamia wyzwolenie szpilki w 555. Nie ważne co się dzieje dalej ze sygnałem sterującym. Niech sobie trwa ile chce.
TU na innym układzie. Sporo tego w sieci.
Impuls ma być tylko wtedy gdy "podłączy się wtyczkę do napędu"

Generalnie, jeśli w jakimś układzie pojawia się napięcie/prąd (myślałem o rogatkach) to takie zdarzenie może wyzwalać inne zdarzenie (np szpilkę generowaną przez 555). Wystarczy tylko wejscie 555 spiąć ze sterowaniem rogatkami.
Nie wiem jak to jest zrealizowane, ale gdzieś na początku pojawia się "coś" co uruchamia rogatki i ten sygnał podajemy na 555.
Nie ważne czy to jest zwarcie/rozwarcie, "1"-ka czy "0"-ro, czy zbocze narastające czy opadające. Każde takie zdarzenie może wyzwolić 555.
Co masz za sygnał uruchamiający rogatki

I to jest nasz wyzwalacz.Rogatki steruję prądem stałym podawanym cały czas
Narastające zbocze tego sygnału (napięcia) uruchamia wyzwolenie szpilki w 555. Nie ważne co się dzieje dalej ze sygnałem sterującym. Niech sobie trwa ile chce.
TU na innym układzie. Sporo tego w sieci.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 22:20 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
- winner_xp
- Kontakt:
Sytuacja wysoce nie pożądana. Impuls ma być tylko wtedy gdy "podłączy się wtyczkę do napędu"ArturSchŁ pisze:Po czasie RC kondensator się naładuje uruchamiając 555 czyli wyzwoli impuls.
Takie rozwiązania nie wchodzą w grę.ArturSchŁ pisze:Pomijam już całkowicie uzależnienie wejścia 555 od np foto bramki (przesłonięcie przez pociąg strumienia podczerwieni)..
Gdyby to było takie proste nie zawracał bym wam głowyArturSchŁ pisze:Czym uruchamiasz rogatkęTym samym impulsem sterujesz wyzwalanie mp3

Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 22:04 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.