Impuls ze stałego napięcia 5V

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Re: Impuls ze stałego napięcia 5V

Post autor: winner_xp »

Super, jak tylko dostanę scalaki zacznę się bawić ;)
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Dodałem układ kondycjonujący aby ci nie uwaliło tego CMOS'a
Załączniki
cd4538_step1.jpg
mareks
Kontakt:

Układ NE555 nie jest dobry dla twojego przypadku bo wyzwalany jest impulsem.Ty potrzebujesz wyzwalania zboczem .Poniżej moja propozycja zrobiona na układzie CD4538 jeżeli napięcie zasilania większe od 5V lub dla 5V może być 74HC4538.Spróbuj to.Do wejścia B podłączyć styk silnika na którym pojawia się masa w momencie opuszczania rogatek
Załączniki
cd4538.JPG
(12.13 KiB) Pobrany 3241 razy
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

mareks pisze:Dźwięk dzwonka ma być odtwarzany tylko jak rogatka jest opuszczana ?
Szczerze to nie widziałem aby dzwon bił w trakcie podnoszenia :shock: , raczej tylko w momencie opuszczania. I tak chcę zrobić u siebie.
Co do tego porcka to w moim przypadku to już za wysoki szczebel :lol: . Z kimś się muszę dogadać w tej sprawie, wszystko miał być małym nakładem pieniężnym. Coś mi się wydaje, że procek to już jest wyższa szkoła jazdy.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 14:15 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
mareks
Kontakt:

Dźwięk dzwonka ma być odtwarzany tylko jak rogatka jest opuszczana ?
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Następnym poziomem będzie chyba zagonienie do pracy najmniejszego procesora, jakiegoś attiny z najprostszym programem sterującym jednym wyjściem po starcie i 1 sek pauzie.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Dzięki za pomoc, jak na razie straciłem cierpliwość jeśli chodzi o mp3 ... .Jak wskoczę na następny poziom wtajemniczenia elektronicznego to może coś podziałam.
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

...a może to się przyda ?
http://www.marthel.pl/katalog/mart03.pdf :/
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Zainteresuj się ISD1420.
Poczytaj o pinach 23 i 24 ;-)
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

winner_xp pisze:Problemem jest jest ciągłe napięcie, a ja chce impuls około 1 sec ;)
A prosty moduł dźwiękowy (lepsza wersja karteczkowych), aktywowany mechanicznie, poprzez sprzężenie z mechanizmem rogatki?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 18:08 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Niejeden pisze: (zwarcie na stałe albo na krótszy czas nie działa?)
Dokładnie
Moje napędy działają na zasadzie odwrócenia biegunowości z krańcówkami. W pulpicie jest włącznik 6 pinowy ON-ON i on odpowiada za zmianę biegunów. Pomysł z włącznikiem trzy pozycyjnym jest doby ale z w/w powodów nie zadziała :/
Rysunek bardzo poglądowy, chciałem wykorzystać fakt, że mogę prze diodę wyprowadzić z silnika (z jednego bieguna) napięcie w trakcie zamykania( i tylko zamykania). Problemem jest jest ciągłe napięcie, a ja chce impuls około 1 sec ;)
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Ustalmy, co dokładnie chcesz zrobić. Rozumiem, że:
1. w momencie włączenia silnika rogatek odtwarzacz ma zacząć odgrywać dźwięk dzwonka
2. uruchomienie odtwarzacza wymaga zwarcia jego styków na czas 1 sek (zwarcie na stałe albo na krótszy czas nie działa?)

Wrzuć schemat, jak masz to podłączone.

A może przełącznik 3 pozycyjny? Pozycja środkowa zwiera styki odtwarzacza (chwilowo), pozycje skrajne włączają silnik w odpowiednim kierunku (podnoszenie, opuszczanie)? Rozumiem, że jest jakaś krańcówka, która wyłącza silniczek jak ruch dobiegnie końca?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, 19:39 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Generalnie, jeśli w jakimś układzie pojawia się napięcie/prąd (myślałem o rogatkach) to takie zdarzenie może wyzwalać inne zdarzenie (np szpilkę generowaną przez 555).
Niech sobie trwa ile chce.
No jak też tak myślałem z tym wyjątkiem, że impuls wyzwalający musi być krótszy od impulsu generowanego inaczej jest coś nie tak :/
Co masz za sygnał uruchamiający rogatki ??
Podanie +5V stałego napięcia.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, 19:08 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Nie rozumiem problemu.
Impuls ma być tylko wtedy gdy "podłączy się wtyczkę do napędu"
??
Generalnie, jeśli w jakimś układzie pojawia się napięcie/prąd (myślałem o rogatkach) to takie zdarzenie może wyzwalać inne zdarzenie (np szpilkę generowaną przez 555). Wystarczy tylko wejscie 555 spiąć ze sterowaniem rogatkami.
Nie wiem jak to jest zrealizowane, ale gdzieś na początku pojawia się "coś" co uruchamia rogatki i ten sygnał podajemy na 555.
Nie ważne czy to jest zwarcie/rozwarcie, "1"-ka czy "0"-ro, czy zbocze narastające czy opadające. Każde takie zdarzenie może wyzwolić 555.

Co masz za sygnał uruchamiający rogatki ??
Rogatki steruję prądem stałym podawanym cały czas
I to jest nasz wyzwalacz.
Narastające zbocze tego sygnału (napięcia) uruchamia wyzwolenie szpilki w 555. Nie ważne co się dzieje dalej ze sygnałem sterującym. Niech sobie trwa ile chce.
TU na innym układzie. Sporo tego w sieci.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 22:20 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:Po czasie RC kondensator się naładuje uruchamiając 555 czyli wyzwoli impuls.
Sytuacja wysoce nie pożądana. Impuls ma być tylko wtedy gdy "podłączy się wtyczkę do napędu"
ArturSchŁ pisze:Pomijam już całkowicie uzależnienie wejścia 555 od np foto bramki (przesłonięcie przez pociąg strumienia podczerwieni)..
Takie rozwiązania nie wchodzą w grę.
ArturSchŁ pisze:Czym uruchamiasz rogatkę ?? Tym samym impulsem sterujesz wyzwalanie mp3 !!
Gdyby to było takie proste nie zawracał bym wam głowy :D, Rogatki steruję prądem stałym podawanym cały czas, to nie jest Tillig anie Conrad. To są moje napędy i tam prąd nie jest podawany impulsowo ;)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 22:04 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”