SM42, SP42 informacje i galeria

UniqueModelFactory - www.eaos.pl

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: SM42, SP42 informacje i galeria

Post autor: Ranger »

:idea: LOKOMOTYWY Z NOWEJ SERII JUŻ KOŃCZĄ SIĘ MALOWAĆ.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 11:52 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Zdziwisz się bo ja też jestem za tym aby to zostało. Krytyka była w miarę konstruktywna. Moja odpowiedź w miarę też. To co się później działo włóżmy między bajki.

Tymczasem do malowań SM42 dołącza lokomotywa SM42 Przewozy Regionalne.
jakubgol
Kontakt:

Post autor: jakubgol »

Ranger pisze:Szanowny kolego. Admin posprzątał wątek gdyż rozpętała się w nim dyskusja w której byłeś obrażany. Nie przez w/w firmę ani Administrację. Powstały ponad dwie zakładki w których koledzy prawdowali się czyja racja jest 'mojsza a która 'Twojsza". Cała treść trafiła do śmietnika.
Znowu przeinaczasz fakty. Ja mówię o zniknięciu moich wpisów które dotyczyły Ciebie i Twoich praktyk. A to powinno zostać. Buractwo jakie później uskutecznił kolega świadczy w sumie o tym samym co napisałem wcześniej, mianowicie krytyka UMF jest "be". Jeśli pisać o UMF to tylko w superlatywach.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 13:29 przez jakubgol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Szanowny kolego. Admin posprzątał wątek gdyż rozpętała się w nim dyskusja w której byłeś obrażany. Nie przez w/w firmę ani Administrację. Powstały ponad dwie zakładki w których koledzy prawdowali się czyja racja jest 'mojsza a która 'Twojsza". Cała treść trafiła do śmietnika.
jakubgol
Kontakt:

Post autor: jakubgol »

Oooo zauważam znikające posty. Brawo. Ciekawe kogo bardziej bolało przedstawienie poczynań firmy UMF, czy w/w firmę czy Administrację ?
Tak czy siak, robi się 'Rejlowato".
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Brakujące lokomotywy bazowe dojadą lada dzień. Ostatnie trzy sztuki SM42 są już zatem z dawcą. Chętnych zapraszam na PW.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Zostały 3 ostatnie SM42 dla osób które maja własną startówkę.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Brak juz lokomotyw bazowych. Zostaly 4 lokomotywy dla osob ktore maja wlasna startowke.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, 10:58 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Mówisz masz. Dodałem instrukcję również do SP42.
SU42 i SP42.

Zostały dwie wolne lokomotywy bazowe. Posiadacze swoich baz dalej mogą zamawiać.
Ogólnie zostało wolnych 6 lokomotyw SM42.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 12:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Fotki są, chodzi o różnice w instrukcji (jako np dodatkowa strona do instrukcji SM). Przydałaby się też numeracja zdjęć bo w tekście są odwołania po numerach.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

golab pisze:A czy pojawi się gdzieś w końcu wersja instrukcji do blach SU42 uwzględniająca niuanse tej wersji ?
Pewnie, masz racje. Dodałem paczkę fotek na stronę do tematu.
Szkoda tylko, że szumnie zapowiadana BIPA w malowaniu pasującym do SU42 nie powstała. Stąd mały popyt na "polsat" i porządna instrukcja nigdy nie powstała. Przykro mi z tego powodu. Pod tym linkiem znajduje się paczka fotek dla SU42.

Przypominajcie mi czego brakuje na stronie to dodam.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 09:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

A czy pojawi się gdzieś w końcu wersja instrukcji do blach SU42 uwzględniająca niuanse tej wersji ?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

UWAFA FORUMOWICZE

Po paru miesiącach czekania dotarły w końcu do mnie lokomotywy startowe. Zaczynamy więc zapisy na druga serię lokomotyw SM42. I tu niestety dobre wiadomości się kończą.
:arrow: Wolne jest już tylko 5 lokomotyw startowych. Osoby posiadające swojego dawcę mogą zamawiać. Dostaną obniżkę ceny katalogowej o 270zł.
Koledzy którzy już zamawiali wcześniej mogą potwierdzić teraz zamówienie.
Zaraz po zamknięciu listy zaczynamy produkcję. Właściwie to zaczniemy ją już teraz w ciemno ;)

Chętnych zapraszam na PW, e-mail: rangerttmf(małpa)gmail.com oraz tel. 693276261.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, 20:04 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

KKS ma małą wadę objawiającą się nie we wszystkich lokomotywach. Jest nią zahaczanie o ostrą krawędź otworu. Aby ruszyć ramię należy złapać je pensetą, wychylić lekko na boki upewniając się, że chodzi na boki. UWAGA. Wychylenia ramienia nie jest zbyt duże z powodu bliskości zgarniaczy.
Po tym jak wychylimy ramię lekko w bok właściwe będzie ścięcie rogu otworu w którym pracuje ramię. Na pierwszym schemacie z lewej jest pokazany KKS bez zmian a po prawej ze ściętymi rogami (kolor pomarańczowy).

SCHEMAT

Skąd powstał błąd nie wiem ale się domyślam. Na poczet wykonania KKS użyliśmy nowej żywicy poliuretanowej zwanej ABS. Jest zbliżona twardością do tworzywa wtryskowego ABS ale ma małą wadę, skurcz. Wytrzymałość mechanizmu jest bardziej niż odpowiednia ale przestrzeń pracy ramienia nieco się zmniejszyła stąd kolizja i konieczność ścięcia rogu.
Widać nie wszystko da się przewidzieć. Mechanizmy na pozór wydają się być przyklejone ale rzeczywiście ich swoboda ruchu może być ograniczona przez powyższy powód.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2015, 00:29 przez Ranger, łącznie zmieniany 3 razy.
markom
Kontakt:

Post autor: markom »

Przyznaje-moje niedopatrzenie :/
Po poście Kolegi Jakuba sprawdziłem swoje KKS'y.
I niestety, zarówno jeden, jak i drugi nawet nie drgną. Albo są zablokowane, albo sklejone.
Konrad, czy we własnym zakresie jestem w stanie poprawić tą usterkę ??
Nadmienię, że paczka przyszła w nienaruszonym , a sama lokomotywa w idealnym stanie !!
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMF”