Targi HOBBY - Poznań, 25-26 października 2014

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Targi HOBBY - Poznań, 25-26 października 2014

Post autor: Maciej »

Małe podsumowanie naszej wielkości TT znajduję się w numerze 1/2015 Świat Kolei.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Dziękuję ślicznie za świetną fotorelację.
Mnie, niestety, w tym roku targi ominęły...
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Autobus skala 1/72 gagar 1/87. Y?
Obrazek
Pzdr
wj
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

womo pisze:Mam pytanie czy te ursusy na wagonie to w naszej skali?
Dziękuję wszystkim za filmy i zdjęcia :mrgreen: Super !!
Wielkość H0
Ostatnio zmieniony 01 lis 2014, 14:05 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Mam pytanie czy te ursusy na wagonie to w naszej skali?
Dziękuję wszystkim za filmy i zdjęcia :mrgreen: Super !!
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

@wojtekkowalski świetna fotorelacja! Masz gdzieś te zdjęcia w większej rozdzielczości?
wojtekkowalski
Kontakt:

Post autor: wojtekkowalski »

Jako jeden ze współorganizatorów makiety w wielkości TT czuję się zobowiązany do zabrania głosu w przedmiocie targów Hobby.
Jak sam opis targów je opisuje są to targi ludzi z pasją. Jedzie ten kto chce, pokazuje co chce i robi to co chce - o tym moim zdaniem nie ma co dyskutować,
bo tak jest, było, będzie i kropka.
Co do samej formuły targów, tu faktycznie jest pole do popisu dla naszego CAŁEGO grona –bez nas Targów nie ma !! Może w przyszłym roku wspólna petycja o zniesienie wpisowego, skromne dofinansowanie dojazdu prywatnych wystawców (tych no profit) w kupie siła i tu jest pole do popisu dla wiecznych malkontentów i krzykaczy.

Teraz co do naszej makiety.
Jej wielkość i ogólne założenia były dyskutowane już podczas zeszłorocznych targów i doszliśmy do wniosku że tak będzie fajnie i było fajnie.
Nam się podobało - jak zwykle były małe niedociągnięcia ale ogólny obraz naszego stoiska oceniam na solidną 4.

Zamieszczam zdjęcia z targów bez podziału na skale, wystawców i inne pierdy smerdy, niech Ci co nie byli też coś mają z życia.

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 lut 2015, 10:02 przez wojtekkowalski, łącznie zmieniany 3 razy.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

Niejeden+ pisze:Jurek przeanalizuj oficjalną listę wystawców, jeżeli widzisz poważnego dużego producenta to mi go wskaż i to takiego który chociaż ma instrukcje po polsku, jesteśmy małym do tego biednym rynkiem na którym się nie opłaca ponosić zbędnych kosztów reklamy. Patrz taki wiodący producent z za zachodniej granicy, nie reklamuje się, wciska buble, a i tak większość u niego kupuje.
Andrzeju masz racje, ale to nie zmienia faktu:
Jerzyr pisze: Głównym celem takiej wystawy jest zareklamowanie się sklepów, czy wytwórców modelarstwa kolejowego. Modelarze robią tu za przysłowiowych jeleni.
Z gustami się nie dyskutuje. Każdy ma wolną wolę i robi to co mu pasuje lub jak "ekonomia" pozwala.
Amen. ;)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2014, 08:02 przez JarUs, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Gratulacje Maciej. Super jak zwykle !!
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

leo pisze:Ja zdjęć nie robiłem, bo nie było na to czasu, ale niedługo Maciej tradycyjnie zaprezentuje film ;)
Nie wiem czy to dobry pomysł patrząc na powyższe posty niektórych forumowiczów, ale niech będzie ;)
http://www.youtube.com/watch?v=TzRUsurvhc0
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 21:18 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
leo
Kontakt:

Post autor: leo »

Do Łap mam ponad 400 km, do Poznania tylko 30, wiec nocuję u siebie... rachunek jest więc prosty... Co nie zmienia jednak faktu że chętnie bym się do Łap wybrał.
Jeśli chodzi natomiast o wstawianie się na targach to sklepy, czy firmy sprzedające tam swoje produkty płaciły za swoje stoiska 10 krotnie wyższą kwotę niż my, tyle że cała ta kasa poszła (razem zresztą z kasą z biletów) do kabzy MTP... Zresztą to temat rzeka, wałkowany już tu na forum chyba od Hobby 2010.
Moją stację można obejrzeć na materiałach z zeszłorocznego Sopotu i targów Hobby. To ta z szopą i obrotnicą. Nigdzie indziej nie był prezentowana i raczej nie będzie, bo z zamiłowania fotografem raczej nie jestem ;)
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Co innego gdyby prawdziwi wystawcy finansowali....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jurek przeanalizuj oficjalną listę wystawców, jeżeli widzisz poważnego dużego producenta to mi go wskaż i to takiego który chociaż ma instrukcje po polsku, jesteśmy małym do tego biednym rynkiem na którym się nie opłaca ponosić zbędnych kosztów reklamy. Patrz taki wiodący producent z za zachodniej granicy, nie reklamuje się, wciska buble, a i tak większość u niego kupuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerzyr
Kontakt:

Post autor: Jerzyr »

leo pisze:O kosztach nie będę się wypowiadał, bo wiadomo że hobby kosztuję. Ja ze względu na koszty nie pojechałem na przykład do Łap... Ale chęci są i najważniejsze było żeby w ogóle się pokazać z jakimikolwiek modułami.
Wiem, że zaraz wsadzę kij w mrowisko, ale...
no, właśnie. Przyjechać do Łap się nie udało ze względu na koszty. Każdy to rozumie. Pomimo, że każdy uczestnik zlotu w Łapach miał zapewnione gratis wyżywienie i nocleg w bardzo przyzwoitych warunkach. Koszty przyjazdu z drugiego końca Polski były znaczne.
Teraz odwróćmy temat. Przyjechać z Łap do Poznania takie same koszty, ale... doliczyć trzeba wyżywienie, nocleg. Koszty są znacznie wyższe. Wielu kolegów na to też zwraca szczególną uwagę. Ale to nic, czego nie robi się dla naszego hobby, czasami można nawet dołożyć się do wynajęcia hali, aby mile spędzić czas.
Moim zdaniem problem leży gdzie indziej. Otóż makiety są tylko wisienką na torcie. Głównym celem takiej wystawy jest zareklamowanie się sklepów, czy wytwórców modelarstwa kolejowego. Modelarze robią tu za przysłowiowych jeleni. Z moich rozmów z kolegami wynika, że coraz więcej osób targi Hobby postrzega właśnie w ten sposób, że my robimy za naganiaczy dla firm i robimy to na własny koszt. Co innego gdyby prawdziwi wystawcy finansowali nam reklamę bądź co bądź ich towarów. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, by naganiacze płacili za możliwość zwerbowania firmom klientów.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 10:32 przez Jerzyr, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”