Dokładnie, to ja mam 2szt., ale ... jednak muszę to "logistycznie" przemyśleć.Alteo pisze: Przy ofercie instalacji dekodera za 150 zł decyzja była szybka.

Moderator: mod-Tabor
Dokładnie, to ja mam 2szt., ale ... jednak muszę to "logistycznie" przemyśleć.Alteo pisze: Przy ofercie instalacji dekodera za 150 zł decyzja była szybka.
Pozwolę sobie na wklejenie kilku fotek z przebiegu całej operacji wlutowywania przewodów do podłączenia głośnika w celu udźwiękowienia analogowej Ok1.Montaż głośnika w OK1 analog.
1. Ściągamy obudowę, tj.
a) zdejmujemy pokrywę 2 zbieralnika, wykręcamy śrubę
b) zdejmujemy wiatrownice (są wciśnięte w kocioł i pomost)
c) wykręcamy środkową śrubę z podwozia
Pozwoliłem sobie pożyczyć zdjęcia Artura: obrazek pomost zdejmujemy i odkładamy na bok.
Wykręcamy dwie śrubki które zostały w podwoziu i zdejmujemy czarny spód podwozia.
Teraz najprościej wyjąć wiązary z ostatniej osi, wyjąć oś i mamy dostęp do płytki stykowej. Głośnik lutujemy do 3 i 4 styku. Ostrzegam, że bez lupy, precyzyjnej lutownicy i pewnej ręki się nie obędzie. Styki na płytce są tuż obok zaczepu sprężynki KKSu od dołu.
Żeby wyjąć płytkę, musisz odkręcić przedni wózek (naklejka gwarancyjna), porozpinać wiązary, zdjąć silniki parowe (odginasz je na boki i ściągasz do góry) wykręcić śrubkę w przedniej części trzymającą płytkę i dopiero teraz jest ona wolna i swobodna
Składanie w kolejności odwrotnej.
Ja założyłem taki dekoder i światełka działają.PiotrT pisze: MX623P12 Wydaje mi się że poza oczywiście dźwiękiem wszystko inne, łącznie ze światłami, powinno działać. Ktoś może to potwierdzić?
Ja założyłem dzisiaj 6 pinowy przez przelotkę kątową własnej konstrukcji. Czyli może być NEM 651 kątowy lub zwykły do testów (nie zamkniesz tendra). I zgodnie z tym co już wcześniej napisano nie działają wtedy światła. Pin 1 jest 3 od góry w prawym rzędzie czyli dekoder montujesz tak aby zaczynał się od narożnika w prawym rzędzie (tym bez pinu kontrolnego), 2 piny od góry wolne. Rysunek gniazda jest w tym wątku.PiotrT pisze:Czy do tej loki można włożyć zamiennie jakiś inny dekoder zamiast Plux16?
PiotrT pisze:Chce ja wypróbować czy w ogóle jeździ
Oni NIE ROBIĄ, Oni ZAPOWIADAJĄ.......jafrap pisze:Ja się zastanawiam po co Tillig robi BR38 w TT skoro jest już od Roco. Myślicie że będą to brać?
Ja się zastanawiam po co Tillig robi BR38 w TT skoro jest już od Roco. Myślicie że będą to brać?Marcin pisze:A po co Roco ma robic BR 24 w TT?
H0-owcy się na ciebie obrażąLemingAnadyrski pisze:w skali niesłusznie za dużej
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości