Ok1-359, BR 38, ROCO

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Re: Ok1-359, BR 38, ROCO

Post autor: Robcio1910 »

Alteo pisze: Przy ofercie instalacji dekodera za 150 zł decyzja była szybka.
Dokładnie, to ja mam 2szt., ale ... jednak muszę to "logistycznie" przemyśleć. :oops: :shock: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, 19:34 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Post autor: Alteo »

Wbrew pozorom cała operacja nie jest aż trudna. Ja zabierałem się do wykonania tego zadania chyba ze 4-5 tygodni. Przy ofercie instalacji dekodera za 150 zł decyzja była szybka. Rozebranie trwało ok.15 min. a składanie ok.25 min. /z czego ok.10 min. na połączenie korbowodów/.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Plux12

Post autor: PiotrT »

To ja pozwolę sobie jeszcze dorzucić parę zdjęć z montażu dekodera Plux12. Tak jak pisał kolega wcześniej wszystko działa włącznie ze zmiennymi światłami. Da się też bez problemu zamknąć imitację węgla.
Obrazek Obrazek Obrazek
U mnie małe chińskie rączki się spisały. Parowóz jeździ płynnie.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

Aloś,
Kolego jestem pełen podziwu dla Twoich umiejętności wykonania tak precyzyjnej operacji ... :oops: :shock: :mrgreen:
Teraz zastanawiam się JESZCZE bardziej nad "cyfryzacją dźwiękową" moich dwóch Ok1 ...
Przy moich "trzęsących się kombinerkach" ni chu ... chu ... tego pewnie nie zrobię.
Pełen SZACUN dla Ciebie. :mrgreen:
Serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, 18:59 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Wyprodzenie przewodów z płytki do głośnika / udźwiękowienie/

drlukasz napisał:
Montaż głośnika w OK1 analog.
1. Ściągamy obudowę, tj.
a) zdejmujemy pokrywę 2 zbieralnika, wykręcamy śrubę
b) zdejmujemy wiatrownice (są wciśnięte w kocioł i pomost)
c) wykręcamy środkową śrubę z podwozia
Pozwoliłem sobie pożyczyć zdjęcia Artura: obrazek pomost zdejmujemy i odkładamy na bok.

Wykręcamy dwie śrubki które zostały w podwoziu i zdejmujemy czarny spód podwozia.
Teraz najprościej wyjąć wiązary z ostatniej osi, wyjąć oś i mamy dostęp do płytki stykowej. Głośnik lutujemy do 3 i 4 styku. Ostrzegam, że bez lupy, precyzyjnej lutownicy i pewnej ręki się nie obędzie. Styki na płytce są tuż obok zaczepu sprężynki KKSu od dołu.
Żeby wyjąć płytkę, musisz odkręcić przedni wózek (naklejka gwarancyjna), porozpinać wiązary, zdjąć silniki parowe (odginasz je na boki i ściągasz do góry) wykręcić śrubkę w przedniej części trzymającą płytkę i dopiero teraz jest ona wolna i swobodna ;)
Składanie w kolejności odwrotnej.
Pozwolę sobie na wklejenie kilku fotek z przebiegu całej operacji wlutowywania przewodów do podłączenia głośnika w celu udźwiękowienia analogowej Ok1.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Najistotniejszą sprawą jest zdemontowanie silników z kołami /z dwoma przednimi osiami/i wiązarami. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie po wyczepieniu wiązarów z trzeciej, ostatniej osi. Po wykonaniu tej czynności można wyciągnąć i odgiąć płytkę / nie ma potrzeby demontowania przedniego wózka/. Po wlutowaniu przewodów wstawiamy płytkę w ramę. Montujemy silniki z kołami i wiązarami. Tę czynność należy wykonać bardzo delikatnie aby nie porozrywać połączeń wiązarów. Dalsze czynności składania są proste i nie wymagają szczególnego opisu.
Mam nadzieję, że załączone fotki ułatwią komuś montaż głośnika.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, 19:31 przez Alteo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

PiotrT pisze: MX623P12 Wydaje mi się że poza oczywiście dźwiękiem wszystko inne, łącznie ze światłami, powinno działać. Ktoś może to potwierdzić?
Ja założyłem taki dekoder i światełka działają. ;)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, 16:33 przez przemcol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Tylko dekoder na kabelkach
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Ok dzięki. Myślę że dla kolegi Miano jak i wcześniej dla Łukasz przydały by się punkty za pomoc.

Analizując schemat gniazda na stronie 13 oraz to OpenDCC - schematy gniazd zastanawiam się nad dekoderem MX623P12 Wydaje mi się że poza oczywiście dźwiękiem wszystko inne, łącznie ze światłami, powinno działać. Ktoś może to potwierdzić?
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

PiotrT pisze:Czy do tej loki można włożyć zamiennie jakiś inny dekoder zamiast Plux16?
Ja założyłem dzisiaj 6 pinowy przez przelotkę kątową własnej konstrukcji. Czyli może być NEM 651 kątowy lub zwykły do testów (nie zamkniesz tendra). I zgodnie z tym co już wcześniej napisano nie działają wtedy światła. Pin 1 jest 3 od góry w prawym rzędzie czyli dekoder montujesz tak aby zaczynał się od narożnika w prawym rzędzie (tym bez pinu kontrolnego), 2 piny od góry wolne. Rysunek gniazda jest w tym wątku.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, 16:32 przez miano, łącznie zmieniany 3 razy.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

PiotrT pisze:Chce ja wypróbować czy w ogóle jeździ
:lol: No tak... jak wyjdzie z pod chińskich rączek to nigdy nic nie wiadomo. Moja grymasiła w każdym razie co mnie wkurzało niemiłosiernie (teraz myślę, że to zapewne sprawa zębatek w tendrze była, o czym już było po wielokroć). Życzę powodzenia co do twojego egzemplarza ;)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2014, 18:42 przez jafrap, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Mam pytanie. Czy do tej loki można włożyć zamiennie jakiś inny dekoder zamiast Plux16? I jeżeli tak to jaki. Nie chce dźwięku. Chce ja wypróbować czy w ogóle jeździ, a nie mam analogu więc pomyślałem ze wykorzystam dekoder z jakiejś innej loki.
Awatar użytkownika
Alteo

Dzisiaj dotarła druga Ok1, tym razem 316 /pierwsza to Ok1 359/. Jak na razie zwróciłem uwagę na brak wywietrznika na budzie maszynisty / dach jest inny jak w 359/.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

jafrap pisze:Ja się zastanawiam po co Tillig robi BR38 w TT skoro jest już od Roco. Myślicie że będą to brać?
Oni NIE ROBIĄ, Oni ZAPOWIADAJĄ.......
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, 14:29 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Kontakt:

Marcin pisze:A po co Roco ma robic BR 24 w TT?
Ja się zastanawiam po co Tillig robi BR38 w TT skoro jest już od Roco. Myślicie że będą to brać?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2014, 13:07 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Kontakt:

LemingAnadyrski pisze:w skali niesłusznie za dużej
H0-owcy się na ciebie obrażą :lol:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2014, 13:07 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”