Kolor mojej SP42 jest odpowiedni dla IVep. Ta na zdjęciu jest z 2005r. w malowaniu V epokowym i ponadto wyblakniętym.
Obudowy tłumików były różne, w czasie napraw rewizyjnych czasami je zamieniano więc dana część nie jeździła na lokomotywie przez cały okres jej użytkowania. Przypominam, że te lokomotywy były budowane w latach 1967-1978 więc już nie jedno przeszły, przebudowy i zamiany szafek bocznych również.
Egzemplarz z fotki jak widać pracuje ze składem towarowym więc przypuszczam że kocioł parowy albo jest niesprawny, albo nieużywany albo już dawno wymontowany więc stąd inny układ żaluzji. Mój model przedstawia wersję taka jaka wychodziła z Fabloku, przynajmniej tak wynika z dokumentacji.
Czy w modelu z żywicy będzie można zamówić konkretny układ żaluzji? Pewnie nie gdyż wiąże się to ze szlifowaniem, naklejaniem blach itd a zatem dodatkową i czasochłonną pracą. A właśnie czas montażu tych lokomotyw z blach był nie do przyjęcia.
Być może lokomotywa będzie modyfikowana podczas produkcji na poczet odlania większej ilości egzemplarzy tak aby układy żaluzji były różne. Podobnie powstanie kilka różnych wersji obudowy tłumika.
Na samym początku skupmy się jednak na SM42. Na SP42 przyjdzie czas, jeśli będzie zainteresowanie to na SU42 też.
I na koniec, nie planuję dzielenia formy, to jest odlew żywiczny a nie wysokociśnieniowy. Chętnie zrobiłbym wtryskową lokomotywę ale gdzieś mi się posiało 400000zł na formy i projektowanie 3D