Projekt [swiderskik] - opinie

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

swiderskik
Kontakt:

Re: Projekt [swiderskik] - opinie

Post autor: swiderskik »

Właśnie przeprojektowałem makietę, wygląda jak na foto. Ale przyznam szczerze ze cały czas czuje jakiś niedosyt :) Proszę o sugestie :)
Załączniki
3a.jpg
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Tylko jak tory modelowe to potrzebujesz nowego projektu. Sam tak zrobiłem przy pierwszej makiecie. Układ z rurek a tory modelowe i potem zonk bo w te łuki nie mieściły się nowe lokomotywy i przerabianie. Do dzisiaj po jednym torze można jeździć tylko bttb.
swiderskik
Kontakt:

FASLER pisze:Osobiście pozbyłbym się kilku szykan oraz zestawu czterech zwrotnic w okolicy dworca.
W tych zmianach zauważyłem że po zlikwidowaniu krzyżówki nie ma możliwości wjechania na mniejsze pętle zjeżdżając z tych dużych :(
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 08:41 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
swiderskik
Kontakt:

Decyzja co do torów podjęta oczywiście jedyna słuszna - modelowe jakoś powoli dam rade. Czy musze zwrócić na coś szczególna uwagę ? jakieś niespodzianki chodzi mi o zamówienie torów a potem montaż... czy jeśli nastawiam się na dcc to musze myśleć o odcinkach izolowanych lub czymś podobnym?
swiderskik
Kontakt:

RICOCHET pisze:Jeżeli chcesz to prześlę Ci na PW kilka projektów na makietę w tym kształcie...
Oczywiście chętnie podpatrzę jakieś inne projekty w tym kształcie :)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, 15:14 przez swiderskik, łącznie zmieniany 2 razy.
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

Myślę że nasyp wyglądałby znacznie lepiej.
Pozdrawiam
swiderskik
Kontakt:

Dzięki za fajną podpowiedź... a co do tej estakady, to podnieść ją po prostu na stałym terenie?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, 15:13 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

Witam

Ja również osobiście odradzam budowę na rurkach, szkoda zepsuć fajnie zapowiadającą się makietę. Jeśli chodzi o cenę torowiska to można budować etapami, wówczas koszt również rozłoży się w czasie.
Jak dla mnie fajny pomysł na makietę :D , podobnie jak pisał Mariusz nie podoba mi się ta estakada (wiadukt łukowy) wygląda bardzo nienaturalnie.
Osobiście pozbyłbym się kilku szykan oraz zestawu czterech zwrotnic w okolicy dworca. Wydłuży to perony przez co uatrakcyjni cały dworzec. Przecież składy (zwłaszcza pasażerskie) znacznie lepiej prezentują się na prostych odcinkach niż na ostrych łukach.
Załączniki
11a.jpg
12a.jpg
swiderskik
Kontakt:

Fajnie coraz więcej uwag, o to chodzi :) wymiary makiety:
lewy bok ma 210 - szeroki na 100, góra 230 szeroka na 120

Za wszelkie propozycje z góry dziękuję...
Awatar użytkownika
RICOCHET
Kontakt:

Post autor: RICOCHET »

Fajny pomysł na makietę, w kształcie litery "L" .Tak jak poprzednik napisał, musiałbyś podać wymiary. Jeżeli chcesz to prześlę Ci na PW kilka projektów na makiętę w tym kształcie i sam ocenisz co możesz sobie zmienić. Powodzenia ! :)
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Podaj jakie możesz mieć powierzchnię pod makietę - wymiary by się przydały :)
Może coś w komponować po skosie na zasadzie lewy dół prawa góra? I wstawić tam stację - będzie większa i będzie miała dłuższe perony - spokojnie zmieścisz tam również bocznicę.
Resztę można wkomponować jako krajobraz górski (schować zjazdy ze stacji)

Tory tylko modelowe - najtaniej jak podał kolega kupić osobno podkłady fleksowe oraz dokupić szyny modelowe - sam poskładasz.
Nie wszystkie rozjazdy musisz kupić od razu - powoli sobie rozbudujesz w miarę przypływu gotówki :) - rozjazdy również są do samodzielnego składania - połowę tańsze niż złożone.

Paweł
A może moduły? :)
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Nie chciałem być aż tak brutalny. Też mam pełno rurek. Jak ktoś chce to odsprzedaję, ale sam ich już montować nie będę. Tak, napędy mogą się przydać i ewentualnie rozprzęgacze po wymianie szyn.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Rurki do kosza albo allegro. Tylko modelowe. koszt 1 mb toru flex do samodzielnego montarżu ok 20 pln. tnie się łatwo a efekt... Swoją makietę rozebrałem i buduję nowego ttorta na modelowych. Naprawdę bajka w porównaniu do rurek bttb. Jedyne co się nadaje to napędy bttb. Można zamontować jako podmakietowe.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

No dobrze, ale jedne i drugie tory mają inną geometrię !! Rurki mają mniejsze promienie, tak samo rozjazdy, więc Twój plan...no wiesz. Wielkość makiety się zmieni !! A to jest chyba istotne. Mnie np. nie podoba się ta estakada po łuku. To troszkę sztuczne.
swiderskik
Kontakt:

Proszę nie sugerujcie się do końca planem na którym są rurki, czytałem dużo na temat torów i znam wszystkie zalety modelowych :) sam jeszcze nie wiem co zrobić bo głównym argumentem jest cena modelowych a z drugiej strony posiadam duży zapas rurek jeszcze nie montowanych.... więc nadal kalkuluje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”