Projekt [swiderskik] - opinie
Moderator: mod-Makieta
-
swiderskik
- Kontakt:
Re: Projekt [swiderskik] - opinie
Właśnie przeprojektowałem makietę, wygląda jak na foto. Ale przyznam szczerze ze cały czas czuje jakiś niedosyt
Proszę o sugestie 
- womo
- Kontakt:
Tylko jak tory modelowe to potrzebujesz nowego projektu. Sam tak zrobiłem przy pierwszej makiecie. Układ z rurek a tory modelowe i potem zonk bo w te łuki nie mieściły się nowe lokomotywy i przerabianie. Do dzisiaj po jednym torze można jeździć tylko bttb.
-
swiderskik
- Kontakt:
W tych zmianach zauważyłem że po zlikwidowaniu krzyżówki nie ma możliwości wjechania na mniejsze pętle zjeżdżając z tych dużychFASLER pisze:Osobiście pozbyłbym się kilku szykan oraz zestawu czterech zwrotnic w okolicy dworca.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 08:41 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
swiderskik
- Kontakt:
Decyzja co do torów podjęta oczywiście jedyna słuszna - modelowe jakoś powoli dam rade. Czy musze zwrócić na coś szczególna uwagę ? jakieś niespodzianki chodzi mi o zamówienie torów a potem montaż... czy jeśli nastawiam się na dcc to musze myśleć o odcinkach izolowanych lub czymś podobnym?
-
swiderskik
- Kontakt:
Oczywiście chętnie podpatrzę jakieś inne projekty w tym kształcieRICOCHET pisze:Jeżeli chcesz to prześlę Ci na PW kilka projektów na makietę w tym kształcie...
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, 15:14 przez swiderskik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
FASLER
- Kontakt:
Myślę że nasyp wyglądałby znacznie lepiej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
swiderskik
- Kontakt:
Dzięki za fajną podpowiedź... a co do tej estakady, to podnieść ją po prostu na stałym terenie?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, 15:13 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
FASLER
- Kontakt:
Witam
Ja również osobiście odradzam budowę na rurkach, szkoda zepsuć fajnie zapowiadającą się makietę. Jeśli chodzi o cenę torowiska to można budować etapami, wówczas koszt również rozłoży się w czasie.
Jak dla mnie fajny pomysł na makietę
, podobnie jak pisał Mariusz nie podoba mi się ta estakada (wiadukt łukowy) wygląda bardzo nienaturalnie.
Osobiście pozbyłbym się kilku szykan oraz zestawu czterech zwrotnic w okolicy dworca. Wydłuży to perony przez co uatrakcyjni cały dworzec. Przecież składy (zwłaszcza pasażerskie) znacznie lepiej prezentują się na prostych odcinkach niż na ostrych łukach.
Ja również osobiście odradzam budowę na rurkach, szkoda zepsuć fajnie zapowiadającą się makietę. Jeśli chodzi o cenę torowiska to można budować etapami, wówczas koszt również rozłoży się w czasie.
Jak dla mnie fajny pomysł na makietę
Osobiście pozbyłbym się kilku szykan oraz zestawu czterech zwrotnic w okolicy dworca. Wydłuży to perony przez co uatrakcyjni cały dworzec. Przecież składy (zwłaszcza pasażerskie) znacznie lepiej prezentują się na prostych odcinkach niż na ostrych łukach.
-
swiderskik
- Kontakt:
Fajnie coraz więcej uwag, o to chodzi
wymiary makiety:
lewy bok ma 210 - szeroki na 100, góra 230 szeroka na 120
Za wszelkie propozycje z góry dziękuję...
lewy bok ma 210 - szeroki na 100, góra 230 szeroka na 120
Za wszelkie propozycje z góry dziękuję...
- RICOCHET
- Kontakt:
Fajny pomysł na makietę, w kształcie litery "L" .Tak jak poprzednik napisał, musiałbyś podać wymiary. Jeżeli chcesz to prześlę Ci na PW kilka projektów na makiętę w tym kształcie i sam ocenisz co możesz sobie zmienić. Powodzenia ! 
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
Podaj jakie możesz mieć powierzchnię pod makietę - wymiary by się przydały 
Może coś w komponować po skosie na zasadzie lewy dół prawa góra? I wstawić tam stację - będzie większa i będzie miała dłuższe perony - spokojnie zmieścisz tam również bocznicę.
Resztę można wkomponować jako krajobraz górski (schować zjazdy ze stacji)
Tory tylko modelowe - najtaniej jak podał kolega kupić osobno podkłady fleksowe oraz dokupić szyny modelowe - sam poskładasz.
Nie wszystkie rozjazdy musisz kupić od razu - powoli sobie rozbudujesz w miarę przypływu gotówki
- rozjazdy również są do samodzielnego składania - połowę tańsze niż złożone.
Paweł
A może moduły?
Może coś w komponować po skosie na zasadzie lewy dół prawa góra? I wstawić tam stację - będzie większa i będzie miała dłuższe perony - spokojnie zmieścisz tam również bocznicę.
Resztę można wkomponować jako krajobraz górski (schować zjazdy ze stacji)
Tory tylko modelowe - najtaniej jak podał kolega kupić osobno podkłady fleksowe oraz dokupić szyny modelowe - sam poskładasz.
Nie wszystkie rozjazdy musisz kupić od razu - powoli sobie rozbudujesz w miarę przypływu gotówki
Paweł
A może moduły?
- Mariusz
- Kontakt:
Nie chciałem być aż tak brutalny. Też mam pełno rurek. Jak ktoś chce to odsprzedaję, ale sam ich już montować nie będę. Tak, napędy mogą się przydać i ewentualnie rozprzęgacze po wymianie szyn.
- piottrw
- Kontakt:
Rurki do kosza albo allegro. Tylko modelowe. koszt 1 mb toru flex do samodzielnego montarżu ok 20 pln. tnie się łatwo a efekt... Swoją makietę rozebrałem i buduję nowego ttorta na modelowych. Naprawdę bajka w porównaniu do rurek bttb. Jedyne co się nadaje to napędy bttb. Można zamontować jako podmakietowe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mariusz
- Kontakt:
No dobrze, ale jedne i drugie tory mają inną geometrię
Rurki mają mniejsze promienie, tak samo rozjazdy, więc Twój plan...no wiesz. Wielkość makiety się zmieni
A to jest chyba istotne. Mnie np. nie podoba się ta estakada po łuku. To troszkę sztuczne.
-
swiderskik
- Kontakt:
Proszę nie sugerujcie się do końca planem na którym są rurki, czytałem dużo na temat torów i znam wszystkie zalety modelowych
sam jeszcze nie wiem co zrobić bo głównym argumentem jest cena modelowych a z drugiej strony posiadam duży zapas rurek jeszcze nie montowanych.... więc nadal kalkuluje