Stacja "Kamionko" - w budowie

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Stacja "Kamionko" - w budowie

Post autor: Kilkujadek »

To już bym wolał zalać wszystko klejem polimerowym i jak przyschnie wierzchnią warstwę umyć spirytem :P
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Dokładnie tak, Wicio masz 100% racji ;)
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Klej nie ma kontaktu z szablonem. Po zlepieniu kamyków klejem szablon nie jest już potrzebny. Jeśli się mylę niech mnie Karol poprawi.
Już odpowiedział ;)
Jeśli dobrze wyczaiłem sposób produkcji, to po zastygnięciu kleju drogę/plac zdejmuje się z szablonu i układa na makiecie gdzie można ją wyprofilować poprzez ułożenie na odpowiednio przygotowanym podłożu. Tak to działa?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 22:12 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Idea nie zakłada by klej się przykleił choć w jednym miejscu do kartonu/szablonu. Jednak zdarzy się punktowe przecieknięcie kleju. Nie ma to większego wpływu na wygląd, niedopuszczalne jest by przecieknięć było dużo lub by były bardzo rozległe. Co mi się zdarzyło w wersji próbnej ... .
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

Nie robiłem tego, to był tylko taki pomysł. ;)
Czy klej na gorąco nie przykleja się do kartonu?
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

to można podgrzać klej od spodu
Błąd !! będzie lipa jak nie wiem co. Specjalnie podgrzewam klej od góry bo nie doszedł do szablonu. Miejsca gdzie klej dochodzi do spodu są beznadziejne ... .Gdybyś podgrzał wszystko od dołu miał by to taką bezwładność cieplną, że klej by płyną jeszcze długo zanim by zastygł, otrzymał byś w efekcie tylko ciężką grubą warstwę kleju z kamieniami w środku ;)
PS: piekarnik, mikrofala odpada trzeba mieć kontrolę nad klejem :>
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
JarUs
Kontakt:

Zapytałem bo:
.....wpadłem na pomysł by potraktować to palnikiem....
to trochę hardcorowe (osobom poniżej 16 roku życia nie polecamy) ;)

Pomyślałem, gdyby szablon był metalowy ( np. blacha ocynkowana) to można podgrzać klej od spodu, powinien ładnie się rozpłynąć, a po wyschnięciu od blachy łatwo odstaje ;)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Jakiego materiału użyłeś do wykonania szablonu?
Ze zwykłego kartonu, dobrze by był w miarę sztywny. Szablon ma główne zadanie by nie łączyć robionego placu. Dlatego na mojej stacji są tylko 3 kawałki każdy na jednym z segmentów;).
JarUs
Kontakt:

....Wykonałem szablon mojego placu....
Jakiego materiału użyłeś do wykonania szablonu?
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Kocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami...
Hmm może zdjęcie rzeczywistego placu wyjaśni moje zmagania ;)
Można też użyć hot-air,opalarkę a nawet suszarkę do włosów
Suszarka zdecydowanie odpada za mała temperatura za duży wiatr, opalarka za duża temperatura, hot air był by prawdopodobnie ok;)
Na plac, drogę oraz okolice budynku wydałem około 40zł (około 95% ceny to klej) wiec myślę ze to nie drogo zważywszy na to, że powierzchnia w/w miejsc jest dość spora.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

ArturSchŁ pisze:Widzę drobny problem. Kocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami, natomiast żwirek jest mniej/więcej kształtu kulistego, co powoduje duże przerwy pomiędzy górnymi (na gotowo) krawędziami kostki, gdy niżej się stykają.
Zaiste drobny to problem. Pył drzewny jest panaceum na takowe niedogodności.
ArturSchŁ pisze:Rozważałeś wykonanie kostki z gipsu (jak asfalt) z tym ze odciskamy kształt kostki końcówką wkładu do długopisu (z wyjętą kulką, ukształtowane na kwadrat) raz przy razie, tak ze 20 cm
Możesz pokazać nam jak się to robi?

Na zdjęciach jest super. Ciekawe czy tak samo na żywo? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:28 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

wpadłem na pomysł by potraktować to palnikiem i to był strzał w dziesiątkę
Można też użyć hot-air,opalarkę a nawet suszarkę do włosów
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:27 przez mareks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Widzę drobny problem.
Kocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami, natomiast żwirek jest mniej/więcej kształtu kulistego, co powoduje duże przerwy pomiędzy górnymi (na gotowo) krawędziami kostki, gdy niżej się stykają.
Stąd, po zalaniu lepiszczem prawie do wysokości górnej krawędzi, widać duże przerwy miedzy kostkami.

Rozważałeś wykonanie kostki z gipsu (jak asfalt) z tym ze odciskamy kształt kostki końcówką wkładu do długopisu (z wyjętą kulką, ukształtowane na kwadrat) raz przy razie, tak ze 20 cm ??
:shock:
Można układać kostkę prosto lub po łuku ...
:)
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

To jeszcze raz od początku...
Na początku był chaos, dopiero po tym polazlem do zoologicznego po jakiś żwirek do akwarium. Znalazłem jakiś drobny, który wydawał mi się odpowiedni, cena 2,50zł :shock: . Żwirek mokry -> suszenie. Następnie przesianie tak by otrzymać granulację kolo 2-3mm. ( nie bawiłem się w przesadne skalowanie bo efekt mógłby być mizerny). Miałem materiał więc do roboty !! . Zrobiłem sobie testy itd. ! :mrgreen: .Wykonałem szablon mojego placu, na rewersie szablonu usypałem przygotowany żwirek tak by zrobić jedną !!, ale bardzo szczelnie upakowaną warstwę. Teraz najważniejsza rzecz lepisza, czyli klej na gorąco. Lejąc klej raz koło razu tworzyłem jakby jednolitą powierzchnię (w teorii). W praktyce nie do zrobienia bez przerw miedzy kolejnymi razami. Tu pojawia się trudność bo klej jest lepki i jeśli będziemy starć się smarować to zepsujemy ułożoną z trudem mozaikę z kamyczków. Klej musi sam się układać, nie wolno ciągnąć naciskać itp. Po tej operacji nie wszystkie kamyczki trzymały się kleju, wpadłem na pomysł by potraktować to palnikiem i to był strzał w dziesiątkę :P. Klej zrobił się płynny, szczeliny zapełniły się samoistnie, wszystko co było pod klejem wreszcie się z nim złączyło. Trzeba było tylko uważać by podczas traktowania kleju palnikiem nie przegiąć pały. Klej zrobił by się zbyt płynny, przesiąkłby i zlepiłby się z szablonem pod kamyczkami (czyli masakra). Potem czekałem aż wszystko wystygnie, wreszcie otrzymałem gotowy półprodukt. Po tym wszystkim jak kto woli, malujemy bądź nie, jeśli zrobimy wcześniej selekcję kamyczków( i tu jest odpowiedz na obawy Grześka ;) ) sypiemy jakiś pył i zalewany jak szuter na torach.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Trawa będzie bo marzy mi się takie połączenie, nadaje strasznie klimatu ;).
A teraz przedsmak, bo na własne oczy wygląda o niebo lepiej.
Koło budynku.
Koło ładowni.
PS: budynek też zyskał jakby co 8)
PS2. Proszę moda o usunięcie postu z hotlinkiem(nie aktywnym).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”