Stacja "Kamionko" - w budowie
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Stacja "Kamionko" - w budowie
To już bym wolał zalać wszystko klejem polimerowym i jak przyschnie wierzchnią warstwę umyć spirytem 

- winner_xp
- Kontakt:
Dokładnie tak, Wicio masz 100% racji 

-
- Kontakt:
Klej nie ma kontaktu z szablonem. Po zlepieniu kamyków klejem szablon nie jest już potrzebny. Jeśli się mylę niech mnie Karol poprawi.
Już odpowiedział
Jeśli dobrze wyczaiłem sposób produkcji, to po zastygnięciu kleju drogę/plac zdejmuje się z szablonu i układa na makiecie gdzie można ją wyprofilować poprzez ułożenie na odpowiednio przygotowanym podłożu. Tak to działa?
Już odpowiedział

Jeśli dobrze wyczaiłem sposób produkcji, to po zastygnięciu kleju drogę/plac zdejmuje się z szablonu i układa na makiecie gdzie można ją wyprofilować poprzez ułożenie na odpowiednio przygotowanym podłożu. Tak to działa?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 22:12 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Idea nie zakłada by klej się przykleił choć w jednym miejscu do kartonu/szablonu. Jednak zdarzy się punktowe przecieknięcie kleju. Nie ma to większego wpływu na wygląd, niedopuszczalne jest by przecieknięć było dużo lub by były bardzo rozległe. Co mi się zdarzyło w wersji próbnej ... .
-
- Kontakt:
Nie robiłem tego, to był tylko taki pomysł.
Czy klej na gorąco nie przykleja się do kartonu?

Czy klej na gorąco nie przykleja się do kartonu?
- winner_xp
- Kontakt:
Błądto można podgrzać klej od spodu

PS: piekarnik, mikrofala odpada trzeba mieć kontrolę nad klejem

Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Zapytałem bo:

Pomyślałem, gdyby szablon był metalowy ( np. blacha ocynkowana) to można podgrzać klej od spodu, powinien ładnie się rozpłynąć, a po wyschnięciu od blachy łatwo odstaje
to trochę hardcorowe (osobom poniżej 16 roku życia nie polecamy).....wpadłem na pomysł by potraktować to palnikiem....

Pomyślałem, gdyby szablon był metalowy ( np. blacha ocynkowana) to można podgrzać klej od spodu, powinien ładnie się rozpłynąć, a po wyschnięciu od blachy łatwo odstaje

Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Ze zwykłego kartonu, dobrze by był w miarę sztywny. Szablon ma główne zadanie by nie łączyć robionego placu. Dlatego na mojej stacji są tylko 3 kawałki każdy na jednym z segmentów;).Jakiego materiału użyłeś do wykonania szablonu?
-
- Kontakt:
Jakiego materiału użyłeś do wykonania szablonu?....Wykonałem szablon mojego placu....
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Hmm może zdjęcie rzeczywistego placu wyjaśni moje zmaganiaKocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami...

Suszarka zdecydowanie odpada za mała temperatura za duży wiatr, opalarka za duża temperatura, hot air był by prawdopodobnie ok;)Można też użyć hot-air,opalarkę a nawet suszarkę do włosów
Na plac, drogę oraz okolice budynku wydałem około 40zł (około 95% ceny to klej) wiec myślę ze to nie drogo zważywszy na to, że powierzchnia w/w miejsc jest dość spora.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:29 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Zaiste drobny to problem. Pył drzewny jest panaceum na takowe niedogodności.ArturSchŁ pisze:Widzę drobny problem. Kocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami, natomiast żwirek jest mniej/więcej kształtu kulistego, co powoduje duże przerwy pomiędzy górnymi (na gotowo) krawędziami kostki, gdy niżej się stykają.
Możesz pokazać nam jak się to robi?ArturSchŁ pisze:Rozważałeś wykonanie kostki z gipsu (jak asfalt) z tym ze odciskamy kształt kostki końcówką wkładu do długopisu (z wyjętą kulką, ukształtowane na kwadrat) raz przy razie, tak ze 20 cm
Na zdjęciach jest super. Ciekawe czy tak samo na żywo?

Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:28 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Można też użyć hot-air,opalarkę a nawet suszarkę do włosówwpadłem na pomysł by potraktować to palnikiem i to był strzał w dziesiątkę
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 09:27 przez mareks, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Widzę drobny problem.
Kocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami, natomiast żwirek jest mniej/więcej kształtu kulistego, co powoduje duże przerwy pomiędzy górnymi (na gotowo) krawędziami kostki, gdy niżej się stykają.
Stąd, po zalaniu lepiszczem prawie do wysokości górnej krawędzi, widać duże przerwy miedzy kostkami.
Rozważałeś wykonanie kostki z gipsu (jak asfalt) z tym ze odciskamy kształt kostki końcówką wkładu do długopisu (z wyjętą kulką, ukształtowane na kwadrat) raz przy razie, tak ze 20 cm
Można układać kostkę prosto lub po łuku ...

Kocie łby posiadają płaską górę, w ogóle są prawie sześcianami, natomiast żwirek jest mniej/więcej kształtu kulistego, co powoduje duże przerwy pomiędzy górnymi (na gotowo) krawędziami kostki, gdy niżej się stykają.
Stąd, po zalaniu lepiszczem prawie do wysokości górnej krawędzi, widać duże przerwy miedzy kostkami.
Rozważałeś wykonanie kostki z gipsu (jak asfalt) z tym ze odciskamy kształt kostki końcówką wkładu do długopisu (z wyjętą kulką, ukształtowane na kwadrat) raz przy razie, tak ze 20 cm

Można układać kostkę prosto lub po łuku ...

- winner_xp
- Kontakt:
Na początku był chaos, dopiero po tym polazlem do zoologicznego po jakiś żwirek do akwarium. Znalazłem jakiś drobny, który wydawał mi się odpowiedni, cena 2,50złTo jeszcze raz od początku...

- winner_xp
- Kontakt:
Trawa będzie bo marzy mi się takie połączenie, nadaje strasznie klimatu
.
A teraz przedsmak, bo na własne oczy wygląda o niebo lepiej.
Koło budynku.
Koło ładowni.
PS: budynek też zyskał jakby co
PS2. Proszę moda o usunięcie postu z hotlinkiem(nie aktywnym).

A teraz przedsmak, bo na własne oczy wygląda o niebo lepiej.
Koło budynku.
Koło ładowni.
PS: budynek też zyskał jakby co

PS2. Proszę moda o usunięcie postu z hotlinkiem(nie aktywnym).