Oświetlenie EN57

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
clipers
Kontakt:

Re: Oświetlenie EN57

Post autor: clipers »

Jesli chodzi o srednice to jest ona tak sama jak dolnych. Moze faktycznie minimalnie wystaje.
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Jerzyr pisze: Mam tylko jedne spostrzeżenie, chodzi o lufę z przodu. Czy górny reflektor nie jest zbyt okazały?
Możesz zrobić zdjęcie z boku bo rzeczywiście wygląda to nie ciekawie ?

Obrazek
Tak wygląda w rzeczywistości
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, 08:26 przez mareks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerzyr
Kontakt:

Post autor: Jerzyr »

Bardzo fajny model, moje gratulacje. Mam tylko jedne spostrzeżenie, chodzi o lufę z przodu. Czy górny reflektor nie jest zbyt okazały?
clipers
Kontakt:

Dokladnie tak -Holywood foundry. Dodam jeszcze ze celowo nie zrobilem zdearzakow pomiedzy wagonami po to aby miescily sie w lukach podczas jazdy.
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Naped z Holywood Foundry z przekladnia pasowa ?
clipers
Kontakt:

W związku z tym, że temat został przeniesiony, a także to, że dostałem parę próśb żeby opisać jak powstała moja EN-ka, poniżej w “paru” zdaniach to opiszę.
W większości kibelek zbudowany jest blach fototrawionych. Zaczynając od góry: Dach wykonany z polistyrenu na który przyklejone zostały wywietrzniki odlane z żywicy . Prawie wszystkie przewody na dachu to także polistyren. Cały osprzęt na dachu środkowego wagonu powstał z blaszek fototrawionych, a pantografy od Tilliga + anteny od Rangera. Okna, ramki, poręcze , schodki oraz budy to także blachy wzmocnione od środka plexą wyciętą laserowo.
Wózki także zaprojektowałem z tym, że znajdują się w nich łożyska, które znalazłem na Ebayu w Chinach.
Lampy wykonałem z cienkich miedzianych rurek w których osadziłem wspomniane już światłowody.
Napęd, dość eksperymentalnie, zamówiłem w Australii. Pozwoliło to na idealny rozstaw wózków jak i kół w środkowym wagonie. Przełożenie napędu z silnika do wózków następuje za pomocą przekładni taśmowej (tak to się chyba nazywa). W zamyśle producenta miało to wyciszyć całość podczas jazdy. Silnik zamówiłem za duży co skończyło się szlifowaniem dachu od środka. Cały napęd dostaje się w częściach, które potem można sobie poskładać.
W każdym skrajnym wagonie znajduje się KKS, a w środkowym sprzęgi zamocowane są bezpośrednio do wózków z braku miejsca. Niestety nie udało się zamontować schodków dla maszynisty w skrajnych wagonach z racji tego, że haczyły o wózki na lukach podczas skrętu. Pozostały jeszcze do zainstalowania przewody na froncie wagonów, trąbki (których nie mam), wycieraczki, ramki, które się źle wytrawiły, a także tablice kierunkowe. Całością zawiaduje dekoder Zimo.
Dodam jeszcze na koniec, że pomimo mych usilnych starań podczas projektowania nie ustrzegłem się wielu błędów, które potem musiałem poprawiać już po wytrawieniu części, a to już nie jest praca, którą lobię.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013, 14:45 przez clipers, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Ostatnio zmieniony 09 gru 2013, 16:11 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

rokkor
Kontakt:

Post autor: rokkor »

Wicio pisze: wydaje mi się, że światła powinny być bardziej żółte.
Sądząc po poniższym zdjęciu, kolor świateł został dobrze dobrany.
Obrazek
Na marginesie; warto by było wyodrębnić wątek EN57 z tematu "BIPA-malowanie".
Ostatnio zmieniony 08 gru 2013, 19:08 przez rokkor, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Uzylem led-ow o barwie biale cieple i wydaja sie one najwlasciwsze. Podoba mi sie to ze nie widac led- ow poprzez swiatlowody.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Nie wiem na ile przekłamuje zdjęcie, ale wydaje mi się, że światła powinny być bardziej żółte. Może pomógłby jakiś filtr wstawiony pomiędzy LED a światłowód?
clipers
Kontakt:

Oświetlenie EN57

Tak to wygląda po zamontowaniu światłowodów. W każdej lampie za światłowodem jest LED biały. Czerwone światła "zasilane" są z jednego LED-u umieszczonego w głębi wagonu.
Obrazek Obrazek
Do lamp jeszcze dokleję ramki, które niestety nie wytrawiliby się za dobrze za pierwszym razem.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013, 13:12 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”