BIPA- malowanie

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
jafrap
Kontakt:

Re: BIPA- malowanie

Post autor: jafrap »

Takie :) : http://forum.modelarstwo.info/threads/w ... 92/page-59
Ale da się to przeżyć - i chyba nie ma co rozwijać tematu bo to H0, a tutaj TT króluje :)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, 22:04 przez jafrap, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

jafrap pisze:...myślałem, że to Robo w H0 :) http://robo.eu.com/
Robo miał stoisko w Gdańsku. Można było obejrzeć, pogadać.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

clipers pisze:...
W związku z tym, że wciąż mam problemy z jakością zdjęć w przybliżeniu nie będzie. :mrgreen: Niemniej jednak do stonki jak znalazł, choć ona wciąż na warsztacie.
Świetne:) Nie w zbliżeniu - ale i tak gdy na nie po raz pierwszy spojrzałem, to myślałem, że to Robo w H0 :) http://robo.eu.com/

Kibelek też piękny.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, 09:26 przez jafrap, łącznie zmieniany 3 razy.
clipers
Kontakt:

Post autor: clipers »

Ja zakupilem swoje w tym sklepie
http://thefiberopticstore.com/
Awatar użytkownika
przemekw
Kontakt:

Post autor: przemekw »

przemcol pisze:Gdzie można nabyć takie światłowody (3mm, 0,5mm)?
W necie szukałem świecących czołem, najczęściej są sprzedawane w rolkach 100m a cena powala. :evil:
A punkcik "pomógł" jak mi dasz? :D
Optec
Cztery lata temu minimalna kwota zamówienia wynosiła 20zł i preferowali kuriera, ale teraz nie wiem.
Światłowód możesz też wyciąć z przewodu optycznego. Ja wyciągnąłem z 5-metrowego; ma nieco ponad 2mm w czarnej osłonie, którą też można zdjąć (coś podobnie jak światłowody BR56/BR86, tylko, że tu masz jedną żyłę, a nie kupę malutkich pręcików).
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, 09:16 przez przemekw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

Gdzie można nabyć takie światłowody (3mm, 0,5mm)?
W necie szukałem świecących czołem, najczęściej są sprzedawane w rolkach 100m a cena powala. :evil:
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

W tym 3mm robiłem rowek na światłowód 0.5 i sklejałem wychodzi super . Światłowody mają prosto linijne przewodzenie i tak nie przebijają na boki.
clipers
Kontakt:

EN 57-001

W związku z tym, że nie chciałbym zakładać następnego wątku, dorzucam następny projekt do tematu, który kiedyś rozpocząłem. Kibelek o numerze 001 jest już prawie na ukończeniu. Choć brakuje jeszcze oświetlenia to już jeździ. Chciałbym zamontować światłowody w lampy (3mm), a u dołu przewiercić otwór 0,75mm i wcisnąć tam takowy światłowód do czerwonych świateł nie wiem tylko czy nie będzie to przebijać do światłowodów od lamp białych. Czy ktoś może próbował już coś takiego?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, 17:10 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
clipers
Kontakt:

Jak mi to umknelo? Okno przeloze, dachu okrecac nie bede.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

clipers pisze:W związku z tym, że wciąż mam problemy z jakością zdjęć w przybliżeniu nie będzie. [...]
Ale i bez przybliżeń, widać, że puściłeś knota :/
Ten dodatkowy, niesymetryczny piąty wywietrznik nad przedziałem jest od ustępu. Czyli dach jest założony odwrotnie...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 19:27 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

clipers pisze:W związku z tym, że wciąż mam problemy z jakością zdjęć w przybliżeniu nie będzie.
Clipers, zrób coś z tym, bo na Twoich fotkach widać tylko żaby.
Powoli robi się, to nasze forum zoologiczne :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 09:51 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Dziś do wyżej opisanych wagonów piętrowych BIPA dołączyły wspominane przeze mnie wcześniej dwa ryflaki 102 A.
Obrazek Obrazek Obrazek

W związku z tym, że wciąż mam problemy z jakością zdjęć w przybliżeniu nie będzie. :mrgreen: Niemniej jednak do stonki jak znalazł, choć ona wciąż na warsztacie.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 09:50 przez clipers, łącznie zmieniany 3 razy.
AK
Kontakt:

Post autor: AK »

Model który zrobił przedstawia wykonanie fabryczne i w takim przypadku układ kolorów jest ok (w tym szary przód dachu) z tym zastrzeżeniem że szary jak pisałem kilka postów wcześniej powinien być ciemniejszy (on był tak ciemny że minimalnie różnił się jasnością od zielonego).Co do odcienia zielonego to nie wiem czym dokładnie malowali Niemcy ale wydaje się że był bardzo zblizony do naszego sądząc po tym jak na kolorowych zdjęciach wygląda brudny.
Powyższy układ malowania obowiązywał najprawdopodobniej krótko bo do pierwszej naprawy rewizyjnej gdzie nasz ZNTK "pociągnął" je standardem dla naszych wagonów osobowych (patrz tutaj http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5096& ... c&start=30 post z 18.08.2009) tyle że całego tzn łącznie z dachem, z tym zastrzeżeniem że co prawda nie widziałem foty po R gdzie gdzie dach byłby szary ale wykluczyć tego nie można.
I jeszcze uwaga technologiczna: na zdjęciach dach prawie zawsze będzie miał nieco inny odcień niż bok ale to wynika nie z malowania tylko z tego że boki myto a dach nie.

I jeszcze ogólna wskazówka co do kolorów w PRL bo PRL to niestety kolorystyczna czarna dziura, a wiele robionych teraz modeli na podstawie stanu obecnego "lekutko mija się z rzeczywidtością" tamtego okresu. Poza fotami Geoffa jedyne co pozostaje (wyłączając archiwa domowe) to filmy a trochę tego jest. Przykładowo:
Odcinak "Rozkład Jazdy" serialu "07 Zgłoś się" (polecam fragment gdzie SM42-300 z zieloną ostoją !! pcha grupkę wagonów w tym owocarkę oczywiście żółtawą :mrgreen: )
"Zabij Mnie Glino" (sporo zbliżeń na 101C ostatniej serii produkcyjnej)
"Kingsajz" (migawki na końcu z restauracyjnym BC2327 choć to raczej dla koneserów bo do robienia modelu tego wagonu poza mną pewnie się nikt nie przymierza)
Itd itp z tym że radzę oryginał na DVD a nie Tube
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Ja bym wybrał z palety RAL CIEMNĄ ZIELEŃ i będzie dobrze ... Jeśli nie ma dokumentacji z numerkiem, jakiekolwiek opieranie się na fotografiach czy wspomnieniach może być zupełnie błędne ...:D ...

Sam kombinuję z Gagarinem Szczakowa i nabyta zgodnie z numeracją RAL farba pomarańczowa, kolorem znacznie odbiega od tego co można zobaczyć na zdjęciach ...

Faceci podobno 7 kolorów tylko rozróżniają, moja kobita jakieś dziwne kolory widzi, których nazwy nijak z kolorami mi się nie kojarzą - typu BISKUPI, czy WRZOSOWY, już widzę jakby gadała z koleżanką o paznokciach używając palety RAL ....
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 18:39 przez golab, łącznie zmieniany 3 razy.
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Piętruski z NRD były w setkach odcieni i było OK! (mam takie "orginały") i ciesze się że je mam inni też mają i nikt chyba nie narzeka. Te wagony w skali 1:1 też miały różne odcienie (nowe, a w eksploatacji itd.) To w czym problem, każdy widzi odcienie kolorów trochę inaczej (to nie moja teoria ale prawdopodobnie istnieje) więc po kłopocie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 18:37 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”