Czechosłowackie fortyfikacje

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Re: Czechosłowackie fortyfikacje

Post autor: TittyTwister »

Spotkanie H0 czechosłowacko-polskie z jeżdżeniem fremo 5.10. w Hluku (na Moravie):
http://sttandardowy.rajce.idnes.cz/5.10 ... _Hradiste/
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, 08:56 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Tak będzie wyglądać moduł MO-S5 "Na trati":
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 paź 2013, 15:02 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:A bunkier nie powinien być skierowany otworami strzelniczymi w kierunku torów ??
Bunkier jest od toru według rzeczywistości, jak pisałem. Nie jesteś pierwszy, którego to pomyliło :)
Ostatnio zmieniony 29 cze 2013, 11:23 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

ArturSchŁ pisze:A bunkier nie powinien być skierowany otworami strzelniczymi w kierunku torów ??
Prawdopodobnie nie, bo powinien ochraniać tory z dalszej odległości, czyli ustawienie prawidłowe wg mojego punktu widzenia ... :/ :oops: :roll: :lol: ... czyli z drugiej strony torów powinien być "lustrzany" bunkier ... :oops: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 29 cze 2013, 11:22 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

A bunkier nie powinien być skierowany otworami strzelniczymi w kierunku torów ??
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Bunkier jest, to teraz jeszcze 150 świerków :mrgreen:
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Dla śląskich kolegów sTTandardowców
Na urodziny otrzymałem od kolegi Radka (niektórzy już go znacie) prezent modelu Liaz 110.557 (1988), niektórzy już widziali jego pracę, więc tu jest zdjęcie modelu 1:100, modeł kartonowy jest fabryczny, ale wnętrze kabiny, szyby, i niektóre szczegóły, to praca własna! :D No i datum 14.6. to pamiątka na moje urodziny :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 cze 2013, 23:56 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

No ja dalej postępuję na modułu Borovany 36-X.a/15. Teren musiałem troche poprawić, gdzie będzie bunkier, poukladany styrodur, zakitowane, przyklejona WC-taszma, tylko już ustawić bunkier i potem glina i zatrawnić tą część.

Na razie mam 3 ciąłgi, 2 muszę jeszcze dorobić airbrushem. Zdjęcia nie mam, bo robię teraz tego więcej - ciąłgi, 2 auta, i model kartonowy :)

AP-model po airbrushu
Obrazek, Obrazek

Modele cząłgów od Haulera
Obrazek, Obrazek

Dodatkowe części dla modelu Tatry 813 kolosa od SVD model w H0 od Haulera
Obrazek

Moduł MO-S5 "Na trati" ma już prawie dokonczone czoła. Zdecydowałem się, że czoła będę sam robił. Szablon dla MP2S-TT pożyczyłem od Piotrka, i dla 1toru mam już szablonu jednu gotową (MG1-TT - nie rozumiem, dlaczego nie używany Fremo czoła, bo tak nienormalnie zrobione że masakra) i jeszcze będą 2 kolejne (MP1-TT i MN1-TT)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2013, 15:06 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Hej Matiasiu,
a to bardzo fajnie, że też robisz coś w tym temacie :) Fajnie to wygląda ;)
MicMatti
Kontakt:

Re: Fortyfikacje

Post autor: MicMatti »

No to ciekawy temat wybrałeś!

Też już budowałem bunkier na moduł.
zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrowienia
Matthais
Ostatnio zmieniony 02 cze 2013, 09:43 przez MicMatti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Czechosłowackie fortyfikacje

Moduły Borovany 36-X.a/15 1936-1938 i MO-S5 "Na trati"

Po pierwszym modułu chciałem budować już tyłko jednotorowe szlaki. Ale udało się, że w końcu zobaczyłem zabytkowe stawby czechosłowackich fortyfikacji, którę były budowane przy granicy północnej.
Bardzo mi się podobało i jeden bunkr, leżący prawie 1 km od granicy z Polskiem w kierunku Chałupek, mnie i mojego kumpla zauroczył. Leży na nim szlak dwótorowy Ostrava/Bohumín - Chałupki, i dzieli bunkr na dwie części. Więc zdecydowaliśmy, że go zbudujemy - głównie kumpeł.
Moduł bunkru MO-S5 "Na trati" jest już w etapie rysowania w AutoCADu i zaczynamy robić czoła.

Mój moduł dwótorowy wykorzystamy też, bo na modułu jest tyłko zatrawienie, to przerobię go. Moduły chciemy mieć tematyczne i wyłącznie według rzeczywistości (chociaż w stanie 3.-4. epoki). Będzie na nim lekki schron Borovany 36-X.a/15 1936-1938. Ten nie znajduje się na linii Ostravsko-Bohumínskiej, ale leży przy szlaku. Schron jest już w budowie przez kumpla Radka (nie jest na forum, ale "śląska sekcja" sTTandardu już go zna).

Obrazek, Obrazek

Na modułach chcemy też pokazać technikę Czechosłowackiej Armii Ludowej. Już buduję z resinu czołgi SU-85, T34/85, T-55, BWP-2.

T-55 zafarbowane airbrushem:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 00:30 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”