MakieTTa - ostrak

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: MakieTTa - ostrak

Post autor: oelka »

Charakterek pisze:Ta oranka jest nie teges. Widziałeś pole jak traktór zawraca? Na końcu pola są wyższe krawędzie i pole jest orane w poprzek (rzadko komu się chce na zawrotach podnosić lemiesze pługa) No i jakieś wgniecenia po kołach też pozostają... A i jeszcze tak równo, to chyba tylko w Erze jest :)
Jezeli pole lezy na spadku wowczas nikt bedzie robil poprzecznych skib. Naogol orke zaczyna sie od podluznej osi pola i stopniowo jedzie po obu jej stronach, az do konca dzialki. Norma jest ze sie plugiem dojezdza do samej granicy, albo wrecz wjedza w droge, przynajmniej u nas w Polsce.
Moim zdaniem dosc niematuralne wygladaja te krzaki oddzielajace pole od drogi, a przeszkadzajace w prowadzeniu prac polowych. Skiby wykonane plugiem powinny sie urywac nagle, poniewaz nikt nie podnosi lemiesza powoli, zawsze stara sie na calej dlugosci utrzymac te sama glebokosc orki.
Faktem jest, ze te skiby sa wrecz idealne. Co w naturze nigdy az tak nie wychodzi.
Jeszcze w tej chwili jest dobry moment aby sie wybrac i zobaczyc zaorane pola.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Tylko że po moim polu jeździ pług zaprzęgniety w konie (noch nr kat. 45600) i odstępy między ostrzami pługa i koła wozu mają dokładnie taki rozstaw, a co do tak równego pola i bez nawrotek, to niedaleko mojego domu widziałem takie pole, które zakończone jest drogą z płyt betonowych i orze je traktor i za każdym razem podnosi z wiadomych przyczyn, więc jest to możliwe. Nad polem jeszcze popracuję a w ostateczności jak nie uda mi się porządnie zamodelować tego co mam to zrobie od nowa, albo na kolejnych modułach będe robił inną metodą.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Ta oranka jest nie teges. Widziałeś pole jak traktór zawraca? Na końcu pola są wyższe krawędzie i pole jest orane w poprzek (rzadko komu się chce na zawrotach podnosić lemiesze pługa) No i jakieś wgniecenia po kołach też pozostają... A i jeszcze tak równo, to chyba tylko w Erze jest :)
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Dalsze prace przy wykończeniu modułu oceniam na 80% gotowości.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 sty 2009, 20:08 przez ostrak, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Najtrudniej zacząć. Ty to już robiłeś i to w ładnym stylu!
Tadeusz nie wrzucił jeszcze uaktualnionego spisu na sttandardową stronę więc prawdopodobnie ladachwila tam zaistniejesz :)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

no dobra może się zagalopowałem :mrgreen:
Wracając do kontrastów - do ich likwidacji niezbędna jest elektro-trawa, sypana np z sitka. Bierzemy takową i sypiemy tak, by najwięcej spadło dokładnie na linii łączenia kolorów, czyli najbardziej kontrastowym miejscu. Automatycznie mniej trawy ulokuje się dalej od maskowanej linii, rozmywając kontrast. I po sprawie, ewentualnie oddalając się od tego miejsca można powoli dosypywać na sito innej trawy w coraz większej ilości. Wtedy przejścia kolorystyczne są bardzo płynne. A na koniec psiknąć tu i ówdzie rozcieńczonym czarnym akrylem, który eeeeeeeeeee no to trudno opisać, trzeba spróbować. Metoda bezpieczna, nie powoduje poważniejszych zniszczeń :mrgreen:
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Ale ja nie odwzorowywuje tego co jest na fotkach bo to jest cały czas stacja i ona będzie na 7 segmentach (w rzeczywistości 1km) i tu bedzie tylko nasyp od strony bagien z malutkim fragmentem bo tam jest jeszcze żwirowa droga zaraz przy nasypie (na fotce nie widać), modul oddaje to co jest dalej i teren bardzo szybko przechodzi w wykop.
miki
Kontakt:

No dobra, mam pewien pomysł :idea: choć może trochę zbyt radykalny. Po jednej stronie toru zostaje to co jest, po drugiej natomiast możnaby wyciąć coś w rodzaju depresji. Okolice profili pozostają bez zmian, natomiast w środku - moduł jest długi, więc i miejsca dość - można by zrobić taki "jęzor" niskiego terenu, opierający się o nasyp. Nasyp w ten sposób stałby się wyższy, przez co depresja zaznaczyłaby się lepiej. Oczywiście, wymagało by to oberżnięcia o 1-2 cm bocznej ściany modułu od strony bagna, reszta to modelowanie styropianu - pestka. Rzeźbę terenu na dalszym etapie podkreśliłoby się bardziej soczystą zielenią w zaklęśnięciu i oczywiście innym typem roślinności - wizja lokalna wymagana.....
Dodatkowo :idea: :idea: środkiem bagienka można puścić rów, odprowadzający wodę z wyższej połówki "za torem". I idealne miejsce dla przepuściku by się znalazło. Tak bym to widział. Nie mam czym narysować...w robocie siedzę
O!! Niezawodny Jarkott w międzyczasie wrzucił fotki, szczególnie pierwsza jest pomocna. Po prostu pomiędzy wyższym terenem w okolicach profili robisz to, co w tle. I jakieś rowy poprzeczne tam widać chyba
Ostatnio zmieniony 30 cze 2006, 12:33 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Tutaj można zobaczyć lepiej teren wokół stacji Gdynia Wielki Kack - wjazd Costeriny na stację - powrót w stronę Gdyni
http://www.jarkott.martel.pl/Costerina_ ... 2005_1.jpg
http://www.jarkott.martel.pl/Costerina_ ... 2005_2.jpg
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

dzięki miki o taka odpowiedź mi chodziło, wiem że kontrasty są, tego się troszke boje więc musisz mi podać kilka sztuczek, teren dalej nie jest już taki płaski czego nie widać na fotce, ale przy profilach nie chciałem od razu robić wzniesienia. Co do nasypu to cała stacja jest na jednostronnym nasypie i po stronie tego nasypu sa właśnie te stare bagna, poźniej teren jest płaski -czyli ten opisywany moduł bo przechodzi nad linią kolejową obwodnica (ale akurat tego nie bede odwzorowywał bo to nie ten okres), dalej szlak przechodzi przekopem i jest tak, aż prawie do osowy.

fotka niestety zimowa ale mniej więcej pokazuje o czym mówie:
Obrazek
miki
Kontakt:

Git malyna !!!! Start w wielkim stylu. Łysiny są jak najbardziej ok, występują niemal wszędzie i wykonanie świetne. Jeżeli na to pójdą krzaki, czyli chwast+gąbka na siatce będzie na prawdę pięknie.
Mała sugestia - ale niekoniecznie - złamał bym tą soczystą zieleń tu i ówdzie żółcią, albo "zgniłą zielenią", ewentualnie delikatnym brązem.
Teren co prawda jest bardzo płaski, ale jeżeli to osuszone bagno to jak najbardziej w porządku. Tylko że wtedy tor powinien biec na nieco wyższym nasypie, ale może się czepiam.
Kolejna sugestia - skoro to osuszone bagno to i melioracja musi być. Od razu nasuwa się pomysł, by gdzieś po środku zrobić prostopadły rów +przepuścik. Byłoby słodko....
P.S. Może to kewstia światła przy fotografowaniu, ale chyba powinieneś trochę popracować nad kontrastami na granicach różnych traw. Rozcieńczony czarny akryl w psikaczu??
Ostatnio zmieniony 30 cze 2006, 09:28 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

... Sttandardowy faller + inny odcień i faktura fallera, wildgrass faller i bush, trawka sypana heki, 4 odcienie gąbki faller premium i piasek z przed domu :D

... Efekt zamierzony, dojdą krzaki z chwastów + heki flor + heki wildgrass na siateczce + heki zółte mikro kwiatki na siateczce + produkty polak'a no i zapewne jakieś drzewka.

ps. Susze pojemnik po szamponie, żeby wypróbować dmuchosadzarke :P
Awatar użytkownika
Bujager
Kontakt:

Post autor: Bujager »

Czy te duże przerwy między kawałkami trawy to efekt zamierzony (osuszone bagna ?)
Jeśli nie to trochę są one za duże jak na mój gust.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2006, 00:18 przez Bujager, łącznie zmieniany 2 razy.
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

Ładnie to się prezentuje. Trawka elektrostatyczna ?
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

MakieTTa - ostrak

Przyszła kolej i na mnie, aby pochwalić się moimi skromnymi osiągnięciami. Jest to mój pierwszy moduł -jeszcze nie skończony. Przedstawiać ma (a czy przedstawia to inna sprawa) linię dwutorową odchodzącą ze stacji Gdynia Wielki Kack. Tereny zielone przy stacji były kiedyś bagnami osuszonymi na potrzeby przeniesienia stacji. Moduł jest zgodny ze sTTandardem, na obu końcach sa profile MP2-TT, ma 120cm długosci i 50cm szerokości. Test przejezdności pozytywnie przeszedł w Radomiu. Od tego czasu został zazieleniony (zieleń piętra niskiego) niewielki fragment, ale mam to zamiar zmienić. W planie na sierpień ruszam równolegle z budową stacji Gdynia Wielki Kack, 70% potrzebnych materiałów już mam. Zapraszam do zapoznania się z kilkoma fotgrafiami z postępów przy budowie modułu i proszę o konstruktywną krtyke co do dalszego wykańczania zielenią, mam zamówione troszke zieleniny na piętro średnie, ale niestety miesiąc mnie nie będzie i niewiele mi się uda zrobić.

Goła skrzynka:
Obrazek

Fałszywa podsypka i pierwsze "szutrowanie" wikolem:
Obrazek

Po pierwszym szutrowaniu:
Obrazek

Kilka ujęć podczas zazieleniania:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam ostrak
Ostatnio zmieniony 02 sty 2009, 20:06 przez ostrak, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”