Pszczela Wola 2013 FREMO + WARSZTATY

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Re: Pszczela Wola 2013 FREMO + WARSZTATY

Post autor: drlukasz »

Ostatni raz...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=117141#117141

NA każdej imprezie pokazywałem jak zaprogramować FREDIego...
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Tak, FRED podłączony do miniboxa nie dawał znaku życia tzn. nie świeciła się diodka, chociaż z instrukcji wynikało, że powinna. Próbowaliśmy różne FREDY i różne kable, Konrad zajrzał też do środka ale nie było widać jakichś oczywistych defektów. Programowanie loków chyba też nie działało ale tu poradziliśmy sobie multimousem.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Ranger pisze:Loki programowaliśmy Multimausem i podmienialiśmy jedną na drugą gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami.
Problemem było programowanie FREDI?! :roll:
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Ranger pisze:gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami.
Tu ukłony należą się Rokkorowi, gdyż z nas wszystkich dysponował największą ilością podpisanych Fredów o znanych adresach :)
Ranger pisze:Nie mniej jednak przez to Tatry nie miały loki manewrowej, Mnichów też. To bardzo utrudniło pracę.
Na Mnichowie w charakterze manewrówki śmigała BR 103 ;)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Łukasz odesłałem Ci MiniBox'a. Nie działa, sprawdź proszę co zawiodło. Instrukcję do Digitrax'a ściągnąłem i rozpracowaliśmy co i jak z myszą ale już w niedziele. Mało tego, w niedzielę używaliśmy jej jako jednego z manipulatorów.

Cały problem wynikł z tego, że byłem pewny MiniBox'a ale odmówił posłuszeństwa. Wypadła nam w ten sposób możliwość programowania Fredów. Loki programowaliśmy Multimausem i podmienialiśmy jedną na drugą gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami. Dobrze, że tylko jeden zgubił adres bo by było wesoło :P
Nie mniej jednak przez to Tatry nie miały loki manewrowej, Mnichów też. To bardzo utrudniło pracę.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

fred pisze:Szkoda że nie udało nam się skontaktować z nikim kto ogarnia programowanie loków digitraxem.
Akurat jak Konrad wydzwaniał w sobotę, chyba zajmowałem się kablami pod dachem hali maszyn... Zszedłem wieczorem, więc nie oddzwaniałem.
Niejeden pisze:Oczywiście nie da się tego zastosować na dużych imprezach z publiką.
Da się, pod warunkiem, że rozkład umożliwi.

Co do programowania loków - można było użyć Konradowego miniboxa do programowania, albo ze stronki Dżibiego ściągnąć instrukcję SuperChiefa/DT400 - opisane jest to bardzo dobrze (i po naszemu). Moja wina, że nie opisałem programowania, ale nie przypuszczałem, że będą z tym problemy.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2013, 13:18 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

fred3rg pisze:Brak lokomotyw dawał się we znaki, ale momentami walka o nie była nawet śmieszna :)
Myślę, że powinniśmy przyjąć, że w razie awarii którejś lokomotywy, przy braku innych w pudełkach próbujemy kontynuować rozkład używając loków od pociągów o niższym priorytecie albo oczekujących bezczynnie zamiast od razu wykreślać pewne pociągi z rozkładu. Tym razem np. czekająca na TZ Tamara pociągnęła osobowy po awarii SU46 (i zdążyła wrócić na czas ;)). Było to ciekawe urozmaicenie. Oczywiście nie da się tego zastosować na dużych imprezach z publiką.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Post autor: fred3rg »

Pierwsza cześć galerii dostępna na stronie. Link pod zdjęciem poniżej. Reszta fotek niebawem.

Obrazek

Udało mi się dojechać do domu w nieco niższej temperaturze niż jechałem na zlot:P
Obrazek

Za to Siódemka podczepiona do składu napociła się mocno. Na 15 wagonów przydało by się 2xEP07. Swoją drogą poczuliśmy wakacyjny klimat, gdy w Warszawie na Wschodnim przez dwadzieścia parę minut upychali szarańczę na kolonie na morzem. Dalsza podróż była pewnie bardzo wesoła :D
Obrazek Obrazek

Impreza super. Świetna atmosfera, a wieczorny sobotni grill powinien stać się "nową świecką tradycją" ;)
Szkoda że nie udało nam się skontaktować z nikim kto ogarnia programowanie loków digitraxem. Brak lokomotyw dawał się we znaki, ale momentami walka o nie była nawet śmieszna :)

Budowa tak dużej makiety była wyzwaniem jak na spodziewaną ilość uczestników, ale daliśmy radę;)

Do następnego razu!
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 18:21 przez fred3rg, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Zostałem wywołany do tablicy ze swoimi zdjęciami, więc niniejszym je wrzucam :mrgreen:
Niestety wczoraj na fotopstrykach zauważyłem, że obiektyw w ogóle nie łapie ostrości na zoomie (ani na manualu, ani tym bardziej na automacie), więc z obawą zabrałem się do przeglądania zdjęć. Rzeczywiście, większość wyszła fatalnie, tylko kilka jest znośnych i te właśnie wklejam. W galerii sTTandardu pojawią się, jak dotrę do domu. W tej chwili Imageshack wydał mi się najszybszy i najprostszy przy dostępnym mi komputerze.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Obiektyw do śmieci :evil:
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 12:38 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

Przeprosiny dla autora modułu :) Słowo opuszczone, może nie jest tym właściwym. Po prostu bardziej myślałem o tym jako nieczynnej stacji. Jednak pomysł rewelacyjny. Jakoś dopiero teraz przeze mnie zauważony :oops:

Strasznie podoba mi się układ torowy i wykonanie samego budynku, gratuluje :)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 12:46 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

To jest KAMIONKO. I nie jest opuszczone tylko w budowie :)
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

Fajne zdjęcia i gratuluje imprezy.

Ja mam pytanie kto jest autorem tej opuszczonej stacji na szlaku jednotorowym? pierwsza paczka zdjęć, wers 5
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Autorem jest Marek TT. Rzeczywiście te moduły robią wrażenie, przede wszystkim sam pomysł poprowadzenia toru.
TU można zobaczyć ich zdjęcia z poprzedniej imprezy.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 08:48 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Dzięki za zdjęcia :)

Kto jest autorem modułu z przystankiem na linii jednotowej, tego z dużą ilością zielieni w okolicy (druga paczka zdjec, wiersz 1, kolumna 4) ?? Ktos miał fajny pomysł :)
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

c. d. zdjęć ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”