Pszczela Wola 2013 FREMO + WARSZTATY
Moderator: mod-Imprezy
- drlukasz
- Kontakt:
Re: Pszczela Wola 2013 FREMO + WARSZTATY
Ostatni raz...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=117141#117141
NA każdej imprezie pokazywałem jak zaprogramować FREDIego...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=117141#117141
NA każdej imprezie pokazywałem jak zaprogramować FREDIego...
- Niejeden
- Kontakt:
Tak, FRED podłączony do miniboxa nie dawał znaku życia tzn. nie świeciła się diodka, chociaż z instrukcji wynikało, że powinna. Próbowaliśmy różne FREDY i różne kable, Konrad zajrzał też do środka ale nie było widać jakichś oczywistych defektów. Programowanie loków chyba też nie działało ale tu poradziliśmy sobie multimousem.
- drlukasz
- Kontakt:
Problemem było programowanie FREDI?!Ranger pisze:Loki programowaliśmy Multimausem i podmienialiśmy jedną na drugą gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami.

- Niejeden
- Kontakt:
Tu ukłony należą się Rokkorowi, gdyż z nas wszystkich dysponował największą ilością podpisanych Fredów o znanych adresachRanger pisze:gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami.

Na Mnichowie w charakterze manewrówki śmigała BR 103Ranger pisze:Nie mniej jednak przez to Tatry nie miały loki manewrowej, Mnichów też. To bardzo utrudniło pracę.

- Ranger
- Kontakt:
Łukasz odesłałem Ci MiniBox'a. Nie działa, sprawdź proszę co zawiodło. Instrukcję do Digitrax'a ściągnąłem i rozpracowaliśmy co i jak z myszą ale już w niedziele. Mało tego, w niedzielę używaliśmy jej jako jednego z manipulatorów.
Cały problem wynikł z tego, że byłem pewny MiniBox'a ale odmówił posłuszeństwa. Wypadła nam w ten sposób możliwość programowania Fredów. Loki programowaliśmy Multimausem i podmienialiśmy jedną na drugą gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami. Dobrze, że tylko jeden zgubił adres bo by było wesoło
Nie mniej jednak przez to Tatry nie miały loki manewrowej, Mnichów też. To bardzo utrudniło pracę.
Cały problem wynikł z tego, że byłem pewny MiniBox'a ale odmówił posłuszeństwa. Wypadła nam w ten sposób możliwość programowania Fredów. Loki programowaliśmy Multimausem i podmienialiśmy jedną na drugą gdyż mieliśmy pulę Fredów ze znanymi adresami. Dobrze, że tylko jeden zgubił adres bo by było wesoło

Nie mniej jednak przez to Tatry nie miały loki manewrowej, Mnichów też. To bardzo utrudniło pracę.
- drlukasz
- Kontakt:
Akurat jak Konrad wydzwaniał w sobotę, chyba zajmowałem się kablami pod dachem hali maszyn... Zszedłem wieczorem, więc nie oddzwaniałem.fred pisze:Szkoda że nie udało nam się skontaktować z nikim kto ogarnia programowanie loków digitraxem.
Da się, pod warunkiem, że rozkład umożliwi.Niejeden pisze:Oczywiście nie da się tego zastosować na dużych imprezach z publiką.
Co do programowania loków - można było użyć Konradowego miniboxa do programowania, albo ze stronki Dżibiego ściągnąć instrukcję SuperChiefa/DT400 - opisane jest to bardzo dobrze (i po naszemu). Moja wina, że nie opisałem programowania, ale nie przypuszczałem, że będą z tym problemy.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2013, 13:18 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Niejeden
- Kontakt:
Myślę, że powinniśmy przyjąć, że w razie awarii którejś lokomotywy, przy braku innych w pudełkach próbujemy kontynuować rozkład używając loków od pociągów o niższym priorytecie albo oczekujących bezczynnie zamiast od razu wykreślać pewne pociągi z rozkładu. Tym razem np. czekająca na TZ Tamara pociągnęła osobowy po awarii SU46 (i zdążyła wrócić na czasfred3rg pisze:Brak lokomotyw dawał się we znaki, ale momentami walka o nie była nawet śmieszna

- fred3rg
- Kontakt:
Pierwsza cześć galerii dostępna na stronie. Link pod zdjęciem poniżej. Reszta fotek niebawem.

Udało mi się dojechać do domu w nieco niższej temperaturze niż jechałem na zlot:P

Za to Siódemka podczepiona do składu napociła się mocno. Na 15 wagonów przydało by się 2xEP07. Swoją drogą poczuliśmy wakacyjny klimat, gdy w Warszawie na Wschodnim przez dwadzieścia parę minut upychali szarańczę na kolonie na morzem. Dalsza podróż była pewnie bardzo wesoła

Impreza super. Świetna atmosfera, a wieczorny sobotni grill powinien stać się "nową świecką tradycją"
Szkoda że nie udało nam się skontaktować z nikim kto ogarnia programowanie loków digitraxem. Brak lokomotyw dawał się we znaki, ale momentami walka o nie była nawet śmieszna
Budowa tak dużej makiety była wyzwaniem jak na spodziewaną ilość uczestników, ale daliśmy radę;)
Do następnego razu!

Udało mi się dojechać do domu w nieco niższej temperaturze niż jechałem na zlot:P

Za to Siódemka podczepiona do składu napociła się mocno. Na 15 wagonów przydało by się 2xEP07. Swoją drogą poczuliśmy wakacyjny klimat, gdy w Warszawie na Wschodnim przez dwadzieścia parę minut upychali szarańczę na kolonie na morzem. Dalsza podróż była pewnie bardzo wesoła

Impreza super. Świetna atmosfera, a wieczorny sobotni grill powinien stać się "nową świecką tradycją"

Szkoda że nie udało nam się skontaktować z nikim kto ogarnia programowanie loków digitraxem. Brak lokomotyw dawał się we znaki, ale momentami walka o nie była nawet śmieszna

Budowa tak dużej makiety była wyzwaniem jak na spodziewaną ilość uczestników, ale daliśmy radę;)
Do następnego razu!
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 18:21 przez fred3rg, łącznie zmieniany 2 razy.
- aquirlan
- Kontakt:
Zostałem wywołany do tablicy ze swoimi zdjęciami, więc niniejszym je wrzucam
Niestety wczoraj na fotopstrykach zauważyłem, że obiektyw w ogóle nie łapie ostrości na zoomie (ani na manualu, ani tym bardziej na automacie), więc z obawą zabrałem się do przeglądania zdjęć. Rzeczywiście, większość wyszła fatalnie, tylko kilka jest znośnych i te właśnie wklejam. W galerii sTTandardu pojawią się, jak dotrę do domu. W tej chwili Imageshack wydał mi się najszybszy i najprostszy przy dostępnym mi komputerze.

Obiektyw do śmieci

Niestety wczoraj na fotopstrykach zauważyłem, że obiektyw w ogóle nie łapie ostrości na zoomie (ani na manualu, ani tym bardziej na automacie), więc z obawą zabrałem się do przeglądania zdjęć. Rzeczywiście, większość wyszła fatalnie, tylko kilka jest znośnych i te właśnie wklejam. W galerii sTTandardu pojawią się, jak dotrę do domu. W tej chwili Imageshack wydał mi się najszybszy i najprostszy przy dostępnym mi komputerze.

Obiektyw do śmieci

Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 12:38 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Przeprosiny dla autora modułu
Słowo opuszczone, może nie jest tym właściwym. Po prostu bardziej myślałem o tym jako nieczynnej stacji. Jednak pomysł rewelacyjny. Jakoś dopiero teraz przeze mnie zauważony
Strasznie podoba mi się układ torowy i wykonanie samego budynku, gratuluje

Strasznie podoba mi się układ torowy i wykonanie samego budynku, gratuluje

Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 12:46 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niejeden
- Kontakt:
To jest KAMIONKO. I nie jest opuszczone tylko w budowie 

-
- Kontakt:
Fajne zdjęcia i gratuluje imprezy.
Ja mam pytanie kto jest autorem tej opuszczonej stacji na szlaku jednotorowym? pierwsza paczka zdjęć, wers 5
Ja mam pytanie kto jest autorem tej opuszczonej stacji na szlaku jednotorowym? pierwsza paczka zdjęć, wers 5
- Niejeden
- Kontakt:
Autorem jest Marek TT. Rzeczywiście te moduły robią wrażenie, przede wszystkim sam pomysł poprowadzenia toru.
TU można zobaczyć ich zdjęcia z poprzedniej imprezy.
TU można zobaczyć ich zdjęcia z poprzedniej imprezy.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, 08:48 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki za zdjęcia 
Kto jest autorem modułu z przystankiem na linii jednotowej, tego z dużą ilością zielieni w okolicy (druga paczka zdjec, wiersz 1, kolumna 4)
Ktos miał fajny pomysł 

Kto jest autorem modułu z przystankiem na linii jednotowej, tego z dużą ilością zielieni w okolicy (druga paczka zdjec, wiersz 1, kolumna 4)

- solar
- Kontakt: