Wiktor - makieta domowa

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
wojtekkowalski
Kontakt:

Re: Wiktor - makieta domowa

Post autor: wojtekkowalski »

Zobacz tu http://zkmk.org/forum/viewtopic.php?f=26&t=14 zobaczysz jak to wygląda coś na pewno podpowiemy.
spotkania zwykle odbywają się w soboty około 10:30, trzeba przejść przez tory (niby przejścia nie ma :)) 3piętro.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

wiktorzi pisze: bo wszedł element kosztowo- techniczny - budowa na bettungsach jest .... w sumie najdroższym możliwym rozwiązaniem, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Czyli ?? Męska decyzja !! Budujesz torowisko z torów i rozjazdów-zwrotnic (EW2) do samodzielnego montażu :>
wiktorzi
Kontakt:

Post autor: wiktorzi »

Twoją już widziałem wcześniej, przez pół roku studiowałem forum :)

Ale fakt dzięki za info, po wczorajszych przemyśleniach i nie tylko, muszę lekko zweryfikować budowę bo wszedł element kosztowo - techniczny - budowa na bettungsach jest .... w sumie najdroższym możliwym rozwiązaniem, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

A po drugie, na moim projekcie są zwrotnice 15 deg, co jak się doczytałem niestety dla dłuższych składów lokomotyw jest nie do przyjęcia - a takowe posiadam. i dlatego te niuanse są później takie ważne.

Jak przeprojektuje, będziemy kontynuować,

Co do DCC zgadzam się - będzie sterowanie ręczne lub elektryczne zwrotnicami a loki będą na DCC.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 08:20 przez wiktorzi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

A może tak:
Obrazek

Jeżeli ma się tym bawić dzieciak, to polecam DCC :> (ja używam MultiMaus'aRoco)
Mój niespełna 4-ro letni "zawiadowca" radzi sobie świetnie, gdy by to było na analogu, to... szybko by się zdenerwował. ;) (a ja przy nim) :mrgreen:

P.S.
Wybacz mi rysunek w scram'ie, ale jest to moje drugie dzieło w tym programie :mrgreen:
Zerknij też na moją makietę, która jest w podobnych wymiarach (110x220 cm)
Ostatnio zmieniony 01 lut 2013, 23:41 przez solar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Źle mnie zrozumiałeś - myślałem o czymś takim:

Obrazek

Takiej pętli jak ty zrobiłeś bym nie robił bo wymaga ona specjalnego modułu.
wiktorzi
Kontakt:

O kondensatorach już się doczytałem,

Pętla się zmieściła .... w tunelu

Obrazek

tyle, że teraz zastanawiam się nad sensem istnienia czerwonego odcinka.
gonzoTTom
Kontakt:

Post autor: gonzoTTom »

Jeżeli zamierzasz używać DCC, to usuń kondensatory z prostych torów zasilających przed montażem.
W Szczecinie jest prężnie działający Klub, więc na pewno będziesz mógł namacalnie coś podpatrzeć.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Coś sobie ubzdurałem, że po prawej :)
W miejsce usuniętego peronu możesz wstawić na przykład nastawnię.
Nie wiem czy chce Ci się w to bawić ale na tej bocznice koło jeziorka powinien zmieścić Ci się tor obiegowy tak żeby lokomotywa po dowiezieniu wagonów mogła je objechać i wyjechać - zawsze to jakaś propozycja manewrów jest.
wiktorzi
Kontakt:

chyba po lewej ;) ale dzięki za wskazówki

czyli finalnie

Obrazek
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Co ja bym zmienił:
wyrzucił bym w ogóle peron po prawej i ten przy dolnej krawędzi.
Jeśli planujesz DCC to odcinki izolowane Ci odpadają bo są zbędne - także DCC ułatwi Ci prace (mowa o sterowaniu lokomotywami).
Poza tym ja bym wyrzucił jeziorko i zrobił tam jakiś plac ładunkowy, może z drewnem z lasu.
A przy drugiej bocznicy zrobić jakiś zakład produkcyjny na przykład - wtedy manewry nabierają sensu bo transportuje się odpowiedni typ wagonów w odpowiednim celu.
A tak poza tym to wydaje się, że jest OK.
Fajny - ciekawy układ.
wiktorzi
Kontakt:

Dzięki,

Na początku dodam, że w TT wszedłem niedawno poprzez zakup startówki i paru bocznic i zestawu towarowego. Wcześniej (tak ze 25 lat temu bawiłem się tylko w H0)
i dlatego pytam o wszystko bo do tego co było to jest przepaść, a ja nie za bardzo to ogarniam,

Czyli coś takiego proponujecie,

Obrazek

A pomyliło mnie się ze sterowanie analogowym. Bo zasilanie zawsze jest analogowe :)

Zobaczę jak to wyjdzie kosztowo, na pewno zwrotnice poprzez pstryczki a loki zależy, w jednym wygląda że mam dekoder, więc tylko przeróbka drugiego i DCC.

Sterowanie odcinkowe nie jest problemem, tylko fakt nie chcę robić nic za skomplikowanego bo zabawa nie może męczyć.

PS. wg. Scarma jak i torów ten odcinek nad jeziorko ma dokładnie 1196 mm , w sumie makieta jest duża - zmieści mi się 125 x 220 cm

Z tymi trafo to też ciekawe rozwiązanie w sumie można tu wrzucić nawet trzeci do części towarowo - bocznicowej. Tylko, że jak wywalę te zwrotnice to nie przejadę z jednej części na drugą a tak chciałbym robić.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, 21:30 przez wiktorzi, łącznie zmieniany 3 razy.
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

@aquirlan No tak czytanie ze zrozumieniem... :oops:

Zastanawiam się czy nie opłacałoby sie wywalić tych czterech dolnych zwrotnic łączących obydwie (towarową i osobowa) pętle, bo przy analogowym sterowaniu trzeba by dużo kombinować (odcinki izolowane które można by podłączać raz pod jedno, raz pod drugie zasilanie.

Uważam, że jeśli to ma być makieta dla dzieci, to nie może być zbyt skomplikowana w sterowaniu, myślę że autonomiczność obydwu pętli, z których każda posiadałaby własny transformator nie byłaby, aż tak nieciekawa, a nieporównanie prostsza w wykonaniu i zabawie.

Niemniej odcinki izolowane warto, a wręcz trzeba będzie zastosować na każdej z bocznic tak by móc zostawić tam nadmiarowy pociąg.

Teraz ty wypowiedz co o tym sądzisz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Ja też byłbym za tym, żeby żółte tory połaczyć do magistrali drugim końcem i nie zakańczać ich kozłem bo to bardzo mocno ograniczy funkcjonalność całości - raz uda Ci się fajnie wjechać na bocznicę, ale jak zmienisz czoło i pojedziesz dalej to już następnym razem jak będziesz chciał na bocznicę wjechać to będziesz musiał cofać co już nie idzie tak fajnie jak wjeżdżanie przodem szczególnie przy długich składach.
Pociąg się będzie wykolejał, a dziecko szybko się zdenerwuje i może zniechęcić do zabawy, bo jednak dla dziecka ustawienie na torach 5-7 wagonów na dwuosiowych wózkach to czasami spore wyzwanie.
Ja bym połączył bocznicę z obu stron i przeniósł peron właśnie wzdłuż bocznicy - ten który narysowałeś z boku jest o wiele za krótki - zatrzyma się przy nim co najwyżej jeden wagon.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Post autor: PiotrT »

wiktorzi pisze: Żółty odcinek ma ok. 2200 mm od zwrotnicy do zwrotnicy.

Mam skład IC w tym lok + 7 wagonów i nie wiem czy to się zmieści.
Witaj,

skoro cała makieta ma 2200mm to ten odcinek jest zdecydowanie krótszy.
SCARM po zaznaczeniu kilku torów potrafi określić ich długość.
Poza tym moim zdaniem powinieneś to liczyć bez rozjazdów bo jeżeli zostawisz tam tabor to zablokujesz oba tory (SCARM dla rozjazdu jego długość liczy podwójnie warto na to uważać)

Co do składu. To ja dla osobowych przyjmuje 220mm długości na wagon i 170 dla lokomotywy. Czyli dla takiego składu jak podałeś zarezerwowałbym 1700mm.
Z zasilaniem analogowym nie miałem styczności ale na pewno koledzy pomogą :)
I postarają przemodelować twój projekt. Ja też bym popróbował coś z połączeniem tej bocznicy z wyjazdem z tunelu.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2013, 11:54 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktorzi
Kontakt:

Dzięki za szybki odzew.
Ale taki krótki to on nie będzie - ma długość 107 cm,
chodziło mi o wygenerowanie toru głównego to ta magistrala dwutorowa dookoła i paru bocznic oraz miejsca gdzie są odstawiane wagony.

A połączenie tego dojścia z wylotem z tunelu będzie trudne - bettungsy mają ograniczone możliwości

Żółty odcinek ma ok. 2200 mm od zwrotnicy do zwrotnicy.

Mam skład IC w tym lok + 7 wagonów i nie wiem czy to się zmieści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”