Nowości 2013

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
markom
Kontakt:

Re: Nowości 2013

Post autor: markom »

U Petra zawsze taniej :)
db
Nie zmienia to faktu, że drogo.
Ściska portfel w rzeczy samej :/
ArturSchŁ pisze:Oj ciśnie brak kasy, i mnie, i Tilliga !!
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, 13:04 przez markom, łącznie zmieniany 1 raz.
114
Kontakt:

Post autor: 114 »

Witam.
Jeżeli Start – Setów TT byłoby tyle co HO w sklepach stacjonarnych to TT była by górą.
Jeżeli w Warszawie w sklepach nie ma żadnych Start-setów TT to o czym my tu mówimy! w internetowych też nie ma!
Jan
jafrap
Kontakt:

Re: set PKP Cargo

Post autor: jafrap »

krisss pisze:Set jest konkurencyjny dla tych z H0, więc jest szansa, że na święta będzie więcej startówek z TT pod choinką niż startówek H0. To tylko moja opinia
Jeśli chodzi o grono TT Fanów, to na pewno. TT nie wygra z H0 pod kątem popularności. Trzeba się z tym pogodzić. Ja to już przyjąłem do wiadomości. Kochajmy TT dalej i nie walczmy z rzeczywistością.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, 13:03 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
krisss
Kontakt:

set PKP Cargo

Post autor: krisss »

Bardzo dobrze, że taki set jak PKP Cargo będzie w sprzedaży, można powiedzieć "tego brakowało" na polskim rynku. Tylko żeby sprzedawcy nie przesadzili z ceną, jak to często ma miejsce, bo za 600zł i więcej to prawie nikt nie kupi tego zestawu. Jeśli cena będzie w granicach około 500zł i set wyjdzie w październiku/listopadzie to jest duża szansa na powodzenie w sprzedaży, a co za tym idzie propagowanie naszej skali pójdzie dużo lepiej. No i podczas zlotów czy spotkań taki set powinien być w zasięgu wzroku dzieciaków. Dzieci nie interesuje to, że takiej lokomotywy i wagonów akurat w rzeczywistości nie ma - ale za to są podobne i mają logo PKP Cargo - a to przyciąga, bo nie raz widzą "na żywo" składy właśnie z napisami Cargo. Lokomotywa według dziecka ma jeździć, świecić i powinna być kolorowa bo to przyciąga ich wzrok (nie wspominając o dźwięku). Set jest konkurencyjny dla tych z H0, więc jest szansa, że na święta będzie więcej startówek z TT pod choinką niż startówek H0. To tylko moja opinia, a jak będzie w rzeczywistości to czas pokaże.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 13:05 przez krisss, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Post autor: PiotrT »

Gloow pisze:... to albo zrobi fikcję - zamiast oryginał, albo uprości.
Może po prostu wyprodukowanie rzeczywistego modelu jest zbyt kosztowne? Bo skoro to zestaw startowy to jest tani dlatego że jest wykonany tak, a nie inaczej.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 13:08 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Prosta sprawa, o tym czy nowo zaproponowany set PKP Cargo ma rację bytu zadecyduje jego sprzedaż. Mnie tylko dziwi to, że Tillig z uporem maniaka jak już wyda coś z polskich kolei (ogółem, nie tylko PKP) to albo zrobi fikcję - zamiast oryginał, albo uprości.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

PiotrT pisze: Dzieciak gapił się na nią jakby cały inny świat nie istniał, a wszelkie próby przekonywania ze "zobacz ten drugi jaka fajny", "Poczekaj, wrócimy jutro. Może będą inne" kończyły się :cry:
tak ja zaraziłem sie TT :lol:

ale do rzeczy:
Twój pogląd Kolego golab jest jak najbardziej słuszny - to jest startówka i tyle. a i przypomnijmy sobie ile było gadania przy okazji startówki z T334 - ta loka to wogóle nie istniała na naszych szlakach, kryty był może i poprawnie oznaczony ale uproszczony do minimum.
mamy kolejną startówkę - to fakt, ja (mimo że tego setu nie kupię - nie moja epoka) ciesze się że w końcu jest.

mamy w naszym gronie różne frakcje TT-fanów: zbieracze, modelarze, modularze... na pewno nie wszystkich wymieniłem. każdy ma swoje zdanie, tu je możemy wyrazić.

no a nowości...
nie chce mi się kupować chińszczyzny ale z tego katalogu widzę wiele dla siebie... już trzymam portfel he he he
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 12:15 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Post autor: PiotrT »

golab pisze:Dla mnie taki set to strzał w dziesiątkę, jeśli choćby kilka dzieciaków zamiast H0 dostanie w prezencie zestaw w TT
Jest tylko ciągle drobny problem. Problem z dostępnością. W sklepach stacjonarnych od H0 aż się półki uginają. A dzieciaki jak wiadomo kupują oczami.
Wczoraj byłem świadkiem takiej sytuacji że przyszedł do sklepu modelarskiego tata z synem. Mają też trochę H0 no i syn upatrzył sobie cysternę. Tata chyba wolał by inny wagon ale nie było szans. Dzieciak gapił się na nią jakby cały inny świat nie istniał, a wszelkie próby przekonywania ze "zobacz ten drugi jaka fajny", "Poczekaj, wrócimy jutro. Może będą inne" kończyły się :cry:

Zgadam się z kolegą ze dobrze ze taki set jest. Może z czasem i dostępność się zmieni, i za jakiś czas to H0-rowcy będą tak narzekali ;)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 12:14 przez PiotrT, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

ja nie rozumiem ... Najpierw wszyscy narzekają, że nie ma taniego setu startowego PKP, a jak już się pojawia i to tańszy niż sama lokomotywa, to wybrzydzają, że lokomotywa fikcyjna, że wagony nie te ... Przecież jest napisane, że to START, dzieciaki nie będą wybrzydzać !

Dla mnie taki set to strzał w dziesiątkę, jeśli choćby kilka dzieciaków zamiast H0 dostanie w prezencie zestaw w TT
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Panowie, właśnie obejrzałem.
Możemy wybrzydzać, ale kto z nas nie chciałby dołączyć panoramy do składu ??
Założę się, że chętni i tak się znajdą. Ja na pewno! Bo 30 lat temu, jak byłem małym gzubem to ciągle na nią patrzyłem w katalogu Maerklina (który mam do dziś)....

Tyle, że zapewne poczekamy na nią dłużej, niż jest to anonsowane w katalogu...

A T34 może wrzucą z czasem osobno, jak już teraz jest z BWP-ami.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Oczywiście Tillig, jak już w końcu zrobił wagon panoramiczny, to musiał go zrobić w zestawie z lokomotywą, żeby potencjalny nabywca chcąc zestawić TEE musiał kupić miliard lokomotyw, zupełnie jakby nie można było ich wypuścić pojedynczo. Sety TEE z lokomotywami, set Rheingold z lokomotywą. A co jeśli E10 mi nie odpowiada i chcę E03(BR103)?
A co do setu PKP Cargo... prędzej namówimy Cargo zakupu Traxxa i pomalowania wagonów zgodnie ze schematem Tilliga, niż Tilliga na zrobienie realnego setu...
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 17:48 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Nowości Lenz na 2013:
http://www.bahnonline.ch/wp/wp-content/ ... 025_02.pdf

Tak patrzę na tą myszkę i zastanawiam się czy nie może mieć normalnych guzików Fn, jak np. w Multimausie ?? Znowu odgadywać gdzie co jest ukryte ??
:evil:

Chyba jednak nie pokocham jej tak jak roco-wską.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 17:45 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

ArturSchŁ pisze:Zobaczcie w secie cyfrowym (str. 37) mamy zamiast ESU znowu Lenz'a, tym razem z LH01.
I całe szczęście , w końcu ktoś pomyślał, przecież to ESU to jakaś pomyłka, Lenz'a sprzęt jest o wiele ciekawszy i prostszy.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 17:35 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Wracając do setu PKP Cargo. O ile lokomotywa jest czystą abstrakcją (będzie się dało LOTOS-a zrobić?), to jak dalekie od rzeczywistości będą wagony? Znalazłem zdjęcie platformy, która nawet pasuje. Natomiast na nie mogę znaleźć Habbins-a.
Platforma ma oznakowanie w nieprawidłowych miejscach (patrz set platform i elementy fototrawione do nich).
Z tego co mi wiadomo PKP Cargo nie eksploatuje wagonów Habbi(ll)ns w malowaniu zaproponowanym przez Tilliga.
Chodź być może jest to wagon oznakowany wg schematu, który będzie w oryginale używany w przyszłości przez PKP Cargo - ja jednak podejrzewam, że schemat docelowy będzie zbliżony do tego co mamy na wagonach dwuosiowych - czyli z małym logiem PKP Cargo.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 17:34 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zobaczcie w secie cyfrowym (str. 37) mamy zamiast ESU znowu Lenz'a, tym razem z LH01.
Ciekawe z czym ten manipulator, bo tylko mówią:
Zentraleinheit mit Verstärker, (...) Stromversorgung (Netzteil) / digital asseccoires in cooperation with
LENZ Elektronik GmbH: command station, (...), AC adapter
??
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 15:32 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Zablokowany

Wróć do „Tabor”