Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
Dobrze piszą bo wszystkie 52.80 to są lokomotywy przebudowane na Reko w latach 1960-67. 52 712 została przebudowana w 1961 roku. I to potwierdza literatura w postaci np. Kurze Geschichte der Kriegslokomotiven Baureihe 52.maciej_kolej pisze:Szukam więcej informacji o jego losie. Liczę na pomoc
To akurat wiem, bo zdjęto je pod koniec II Wojny Światowej i leżały sobie do niedawna w pewnej chałupie na strychu. Dlatego szukam.Marcin pisze:Ta informacja o modernizacji jest oficjalnie na Reichsbahndampflok, z drugiej strony wiesz, na ebayu pełno jest replik tablic , czasem bardzo udanych, także nie wiadomo czy to oryginał.
No dobra. A ja dziś znalazłem w Grudziądzu "skrojony" numer z gapą BR 50 8037 w prywatnej kolekcji. Czyli to co w Zittau to to dawna 52 712 a ta "moja" co szukam to fiuuuu na froncie wschodnim gdzie przepadła?Marcin pisze:Z tego numeru została zmodernizowana do wersji Reko. Na starym numerze to był na bank Kriegslok, one miały takie niskie numery.
Tak to też przeglądałem - dobry materiał który zbił mnie z tropu. Wiem że BR 52 8037 dziś "lata" w muzeum WAB, potem trafiłem na informację nie bardzo dla mnie zrozumiałąMarcin pisze:http://www.reichsbahndampflok.de/blaett ... _8037.html masz to?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości