Spalinowóz T679 BTTB nr kat. 2641
Moderator: mod-Tabor
-
sucheckit
- Kontakt:
Re: Spalinowóz T679 BTTB nr kat. 2641
Ostatni post natchnął mnie do dokładnego oglądnięcia obudowy. I faktycznie - bardzo równo i dokładnie przyklejona została kalkomania
. Ale namoczona wata zrobiła swoje - ukazały się w końcu napisy: LOK DEPO BRNO-MALOMERICE
. Dziękuje za zainteresowanie. Po makiecie będzie śmigać rasowa czechosłowaczka....
- 100bttb1985
- Kontakt:
Witam!!!
To prawda, że zdarzały się różne błędy i niedopatrzenia produkcyjne, w odróżnieniu od celowych oszczędności i modernizacji modeli a także ich malowań.
Wystarczy obejrzeć jak jedzie na szlaku skład wagonów towarowych tego samego typu:
- nie ma dwóch w tym samym kolorze,
- nie ma dwóch tak samo oznakowanych, opisanych... a powinny być jednakowe...
bo normy, bo RAL-e, a jednak...
A wracając do T679 to co widać na zdjęciu, to radosna twórczość jednego z poprzednich właścieli, który osobiście upiększył budę białą farbą, korektorem itp.
Malowania fabryczne w BTT-B były wykonywane natryskowo poprzez szablony (znaki, drzwi, paski, itp.), miały cienką powierzchnię i dość równą, krawędzie proste bez rozmazań, choś zdarzały się też niedoróbki, ale każdy wykonany model zwiększał produkcję i nie było reklamacji prze braku na rynku,
a napisy były wykonywane metodą stempli gumowych - po umoczeniu na modelach wykonywano kilka odbić od wręcz "tłustego" romazanego poprzez dość czytelny aż do wręcz "bladego" ledwo widocznego (byłem pod koniec lat '80 w zakładzie BTT-B w Berlinie i widziałem to osobiście). W gospodarce DDR najważniejsza była oszczędność farb, a kolory stosowano takie jak były dostępne w danym momencie na rynku, stąd wiele odmian kolorystycznych wagonów tego samego typu - coś dla zbieraczy).
Marek
To prawda, że zdarzały się różne błędy i niedopatrzenia produkcyjne, w odróżnieniu od celowych oszczędności i modernizacji modeli a także ich malowań.
Wystarczy obejrzeć jak jedzie na szlaku skład wagonów towarowych tego samego typu:
- nie ma dwóch w tym samym kolorze,
- nie ma dwóch tak samo oznakowanych, opisanych... a powinny być jednakowe...
bo normy, bo RAL-e, a jednak...
A wracając do T679 to co widać na zdjęciu, to radosna twórczość jednego z poprzednich właścieli, który osobiście upiększył budę białą farbą, korektorem itp.
Malowania fabryczne w BTT-B były wykonywane natryskowo poprzez szablony (znaki, drzwi, paski, itp.), miały cienką powierzchnię i dość równą, krawędzie proste bez rozmazań, choś zdarzały się też niedoróbki, ale każdy wykonany model zwiększał produkcję i nie było reklamacji prze braku na rynku,
a napisy były wykonywane metodą stempli gumowych - po umoczeniu na modelach wykonywano kilka odbić od wręcz "tłustego" romazanego poprzez dość czytelny aż do wręcz "bladego" ledwo widocznego (byłem pod koniec lat '80 w zakładzie BTT-B w Berlinie i widziałem to osobiście). W gospodarce DDR najważniejsza była oszczędność farb, a kolory stosowano takie jak były dostępne w danym momencie na rynku, stąd wiele odmian kolorystycznych wagonów tego samego typu - coś dla zbieraczy).
Marek
-
sucheckit
- Kontakt:
Faktycznie, po dokładniejszym oglądnięciu katalogów widać radosną twórczość producenta :-) wersja limitowana 
- golab
- Kontakt:
Teoretycznie nie powinno być też ramek wokół okien, imitacji reflektorów, poręczy, także oprócz paska, model ma kilka innych upiększeń 
Choć w tamtych czasach mogły się zdarzać ewenementy. Model różniły sie kolorami i detalami, bez zmiany nr katalogowych. Sam mam kilka takich rodzynków w kolekcji
Choć w tamtych czasach mogły się zdarzać ewenementy. Model różniły sie kolorami i detalami, bez zmiany nr katalogowych. Sam mam kilka takich rodzynków w kolekcji
-
sucheckit
- Kontakt:
Na zdjęciu wydać białą linię. No chyba że ktoś ją dorobił, ale wątpię....
- krzysztof
- Kontakt:
witaj na FTT!
odpowiedż na Twoje pytanie "czy często zdarzały sie takie błędy" znajdziemy na tt-board (niemieckim odpowiedniku Naszego Forum) - jest tam dział(?) a w nim całe mnóstwo fotek z różnymi takimi... stąd może prosba - pokaż fotki tej loko.
ale jeżeli być ścisłym, to znacznie częściej zdarzały sie błędy z niedomalowania czegos, pozbawienia oznaczeń itp niż dodania np. paska
pozdrawiam: krzysztof
p.s. zobacz tu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=02640
i tu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=02641
i porównaj czy to są te same loki i czy ktoś przypadkiem budy nie zamienił
odpowiedż na Twoje pytanie "czy często zdarzały sie takie błędy" znajdziemy na tt-board (niemieckim odpowiedniku Naszego Forum) - jest tam dział(?) a w nim całe mnóstwo fotek z różnymi takimi... stąd może prosba - pokaż fotki tej loko.
ale jeżeli być ścisłym, to znacznie częściej zdarzały sie błędy z niedomalowania czegos, pozbawienia oznaczeń itp niż dodania np. paska
pozdrawiam: krzysztof
p.s. zobacz tu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=02640
i tu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=02641
i porównaj czy to są te same loki i czy ktoś przypadkiem budy nie zamienił
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:53 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sucheckit
- Kontakt:
Spalinowóz T679 BTTB nr kat. 2641
Dzień dobry. Pozdrawiam miłośników skali. Jestem raczej osobą przeglądającą forum, ale może zacznę się bardziej udzielać.
Dziś moje pierwsze pytanie. Posiadam dwa modele (nr kat. 2640 i 2641), które wg. katalogów powinny różnić się między innymi białym paskiem dokoła "budy". W moim przypadku T679 (który wg katalogów nie powinien mieć paska) także posiada pasek.... Często zdarzały się takie błędy?. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2012, 08:21 przez sucheckit, łącznie zmieniany 1 raz.