Ok1-359, BR 38, ROCO

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Re: Ok1-359, BR 38, ROCO

Post autor: Fantomas »

PiotrZ pisze:Dźwięk jest bardzo głośny. Nie wiem, co myślą sąsiedzi słysząc gwizd parowozu po g. 22-giej :mrgreen: . Chciałbym go trochę ściszyć (CV 266), ale multimaus chyba obsługuje tylko adresy do 255, bo zmieniając wartośc tej cefałki na ekranie MM tylko mrugnie liczba 255 i nic się nie zmienia. To samo dotyczy odgłosów hamowania (CV 287). Jak to można zmienić?
Da się to zrobić w MM, tylko trzeba użyć trybu (o ile pamiętam dobrze nazwę) pseudoprogramowania. Trochę się niestety trzeba z tym narobić :(
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Ja też jestem zadowolony z parowozu. Jeździ w obie strony :D , prawidłowo zmienia się kierunek świateł (choć wsteczne faktycznie świecą jaśniej), a dźwięki są głośne i wyraźne. Napęd mam na 4 osie, przy czym osie zewnętrzne są z gumkami.

Teraz pytania i spostrzeżenia.
Dźwięk jest bardzo głośny. Nie wiem, co myślą sąsiedzi słysząc gwizd parowozu po g. 22-giej :mrgreen: . Chciałbym go trochę ściszyć (CV 266), ale multimaus chyba obsługuje tylko adresy do 255, bo zmieniając wartość tej cefałki na ekranie MM tylko mrugnie liczba 255 i nic się nie zmienia. To samo dotyczy odgłosów hamowania (CV 287). Jak to można zmienić?

W parowozie zaskoczył mnie typ sprzęgu. Może przegapiłem tą informację, ale sprzęg jest nietypowy :/
Obrazek
Można go wymienić na konwencjonalny KKS.

Ciekawostką jest sposób zapakowania modelu w pudełku. Jedna z wytłoczek może służyć jako pokrywka osłaniająca od kurzu, na przykład jeśli nie chowamy w weekend parowozu na noc do pudełka :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 18:59 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Do mnie także przyjechał ten model. Nie wiem o co chodzi, ale u mnie nie zauważam żadnych anomalii. Jeździ równo w obie strony, światła gasną zgodnie z kierunkiem jazdy, dźwięki głośnie i bardzo żywe. Nie ma co, kładąc na boku zgodności czy niezgodności armatury z oryginałem, model na żywo wygląda miodnie. Mam nadzieję, że zapowiadany przez Roco odpowiednik Ty1 także pojawi się i także w rodzimych barwach.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Czyli wprost - dekoder z wtykiem NEM651 nie jest zgodny z gniazdem Plux16
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 10:42 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

golab pisze:... i loczka jeździ, ale światła nie działają,
Dlatego lepiej dekoder na drucikach i te dwa kabelki (biały i żółty) wpiąć gdzie powinny zadziałać.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 14:35 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

To to ja Arturze widziałem, ale opis dotyczy gniazda Plux12, widocznie Plux16 jest inny, bo postąpiłem analogicznie (zgodnie z rozpiską gniazda zostawiamy 2 wolne PINy od góry, deka wkładamy w jeden rząd) i loczka jeździ, ale światła nie działają, tak więc najprawdopodobniej Plux12 to autorski wymysł Tilliga, a podłączenie powinno odbywać się zgodnie z tym co napisał Łukasz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

golab pisze:... gniazda Plux12 w nowych tilligach także nie są kompatybilne z dekoderami z wtykiem 6PIN - może ktoś potwierdzić lub zdementować ?
Jak napisałem TU można spokojnie zakładać dekoder 6 pin (NEM651) i działa.

Gniazda PluX są kompatybilne ze starszymi wtykami NEM 651/652.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 12:56 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Dlatego patrzę zwykle na standardy...
Jeśli zapis NMRA jest zgodny z prawdą - założenie deka tak jak na schemacie daje pozytywne wyniki.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

tyle, że nie tylko f0 sie nie pokrywa ... w innym miejscu jest np indeks
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Schemat który zamieściłem pochodzi ze strony Zimo i jest zgodny z NMRA RP 9.1.1 http://www.nmra.org/standards/DCC/stand ... 200801.pdf

Piny na które trafiają oświetlenia z dekodera 6 pin są opisane jako AUX1 or f0f i AUX2 or f0r
czyli prawdopodobnie są podpięte jako funkcje dekodera - trzeba by sprawdzić, czy np. któreś nie jest podpięte pod gniazdo do generatora dymu (albo są puste - niepodpięte).

W "Przewozach Regionalnych" był OIDP jakiś przełączniki w razie chęci korzystania z dekodera 6pin - możliwe, że przełączał właśnie sposób wykorzystania AUXów.

Plux12 jest nieujęty w standardy - przynajmniej nie w NMRA :)
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

czyli jak rozumiem schemat ze strony gbbkolejki jest błędny ?

Obrazek

wychodziłoby z tego, że gniazda Plux12 w nowych tilligach także nie są kompatybilne z dekoderami z wtykiem 6PIN - może ktoś potwierdzić lub zdementować ? - chodzi o piny odpowiedzialne za oświetlenie, bo u mnie tak włożony dekoder (zgodnie z obrazkiem ze strony gbbkolejki) nie steruje oświetleniem

ogólnie rozmieszczenie pinów się różni w obu wersjach ...
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 10:32 przez golab, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

golab pisze:Jeśli dekoder jest faktycznie ZIMO, to innej pasującej wersji nie ma.
Dlatego pytam, czy ktoś mógłby potwierdzić, że jest to Zimo, lub Roco (Zimo produkowane specjalnie dla Roco).
golab pisze:Łukasz - próbowałeś instalować dekoder 6 PIN ?
Tak, miałem pod ręką MX630. Działa bez problemu. Sprawdź sobie tylko ułożenie pinów i niestety - podepniesz tylko wersję kabelkową.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 10:04 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

A może ktoś ODCZYTAĆ CV w wersji z dźwiękiem:
:arrow: CV7 - Wersja dekodera (Manufacturer Version Number),
:arrow: CV8 - Identyfikator producenta (Manufacturer ID).
??
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 09:26 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Jeśli dekoder jest faktycznie ZIMO, to innej pasującej wersji nie ma.

Łukasz - próbowałeś instalować dekoder 6 PIN ?
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Mam w domu 2 sztuki w wersji analogowej.
36048 - wersja z napędem na 3 osie, bez zębatki pośredniej między 3 i 4 osią tendra.
Obie jeżdżą bardzo dobrze i świecą normalnie.
Czy ktoś z posiadaczy wersji DCC Sound może sprawdzić i potwierdzić, że jest w niej zabudowany MX648P w wersji "for Roco" czyli z dźwiękami do BR38?
Pytam, bo oficjalnie Zimo nie ma w ofercie dźwięków do BR38, a nowy ESU Micro 4.0 używa już normalnych głośników (np. kostki cukru Zimo) i jest dostępny w wersji dla BR38.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”