DOKPLUBLIN - przywitanie i plan makiety

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
jafrap
Kontakt:

Re: DOKPLUBLIN - przywitanie i plan makiety

Post autor: jafrap »

DOKPLublin pisze:A orientujecie się czy w Lublinie coś jest organizowane, bo jakoś o niczym nie słyszałem?
Kiedyś z siedzibą w Lublinie działało WTMKŻ (Wschodnie Towarzystwo Miłośników Kolei Żelaznych) - w okolicach dworca PKS były spotkania (w szkole). Była też tam giełda. Ale od kilku lat WTMKŻ chyba już nie funkcjonuje, a najbliższe TT-tkowe spotkania obecnie są organizowane przez kolegę gemola w Domu Kultury IDALIN w Radomiu (na osiedlu IDALIN).

Generalnie we wschodniej części kraju (przynajmniej tak klubowo) bardziej funkcjonują mniejsze skale (TT i N), co widać też po spotkaniach. H0 to klubowa domena innych regionów. To tak ogólnie. Koledzy pewnie doprecyzują :)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, 08:19 przez jafrap, łącznie zmieniany 4 razy.
DOKPLublin
Kontakt:

Post autor: DOKPLublin »

Ok dzięki za info, sklejka i korek już jest, pozostałe rzeczy mam, więc kupować nie musiałem. Za linki dziękuje. Jako że bardzo chcę mieć parowozy to postawiłem na parowozownię i zakupiłem obrotnicę. Od tych elementów będę zaczynał.

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 18:05 przez DOKPLublin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Ogarnij ten temat: http://www.sttandard.org.pl/ później to http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2568 i to http://s6.beta.photobucket.com/user/zuk ... 5.jpg.html i to http://www.ptmkz.pl/jk/2010.01.30/WT_2.jpg a i poproś kolegę WT żeby pokazał zdjęcia swoich modułów ze szklarnią spiętych w jajeczko.

Następnie jedz na Diamentową bo tam dobrą sklejkę mają a w sklepie metalowym kup sobie pilkę, wkrętak i paczkę wkrętów. Jak zostanie Ci jeszcze trochę zapału to zacznij strugać jakiś prosty moduł szlakowy.

pzdr
wj
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 07:33 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
DOKPLublin
Kontakt:

No i piękności z tym murkiem :) drukarka pójdzie w ruch, a śmieci też się znajdą :)

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 15:26 przez DOKPLublin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

DOKPLublin pisze:... może ktoś jest z Lublina
-> Użytkownicy -> Sortuj po SKĄD, 28 strona masz LUBLIN.
DOKPLublin pisze: jak wykonać ten tunel (materiał z czego wykonać, może jakieś ilustracje, komentarz) z góry dzięki
Jak mówi Mistrzu, makietę robimy ze śmieci. :mrgreen:
Wszelkie nierówności terenu możemy wykonać ze styropianu, a wnętrze tunelu, po wyprofilowaniu, wyklejamy cegłą/kamieniem (kartoniki Auhagena, wydruk z dostępnej drukarki).
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 14:44 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
DOKPLublin
Kontakt:

A orientujecie się czy w Lublinie coś jest organizowane, bo jakoś o niczym nie słyszałem? Może jakaś giełda jest w lublinie? A może ktoś jest z Lublina z kim mógłbym nawiązać kontakt z mojej miejscowości.
Misiek, przeżyje te 52 euro na rok, a po za tym fajnie jest należeć do tego klubu (poczytałem, podoba mi się) ArturSchł na tym planie co wrzuciłem jako link pokazane są tunele czy możesz mi jakiś link podesłać jak wykonać ten tunel (materiał z czego wykonać, może jakieś ilustracje, komentarz) z góry dzięki

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 14:37 przez DOKPLublin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

DOKPLublin pisze:Czy jesteś Osobą, która należy do klubu TT, jeśli tak to czy możesz mi powiedzieć czy żeby się tam dostać, to ktoś mnie musi polecić? Czy wystarczy tylko wpłacić 52euro? i odesłać formularz?
Zajrzyj: http://forumtt.pl/viewforum.php?f=2
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

DOKPLublin pisze:że z braku miejsca musiałem przesiąść się z HO na skalę słuszną TT. :)
Mogłeś też o N (złośliwy żarcik ;-) )
DOKPLublin pisze:Fajny temat z tym Sosnowcem tylko troszku ode mnie za daleko:(
Warto przyjechać. Może ktoś z Lublina bedzie jechał ;-)
DOKPLublin pisze:a orientujesz sie czy coś w radomiu sie dzieje jesli chodzi o TT bo cos slyszałęm ze maja tam jakas impreze zamknieta tylko nie wiem czy dotyczy to HO czy włąsnie TT?
Była, w ten weekend ;) Ale nic straconego, następna w kwietniu ;)
DOKPLublin pisze:Czy jestes Osobą ktora nalezy do klubuTT jesli tak to czy mozesz mi powiedziec czy zeby sie tam dostac to ktos mnie musi polecić? czy wystarczy tylko wplacic 52euro? i odeslac formularz?
Tak z ciekawości - potrzebne Ci to szczęście?
DOKPLublin
Kontakt:

Dzięki za szybką odpowiedź, na pewno będę robił na torach modelowych :) firmy Tiilig, ale podkład będę robił sam. Fajny temat z tym Sosnowcem tylko troszku ode mnie za daleko, :( a orientujesz się czy coś w Radomiu się dzieje jeśli chodzi o TT, bo coś słyszałem, że mają tam jakaś imprezę zamkniętą tylko nie wiem czy dotyczy to HO czy właśnie TT?
Czy jesteś Osobą, która należy do klubu TT, jeśli tak to czy możesz mi powiedzieć czy żeby się tam dostać, to ktoś mnie musi polecić? Czy wystarczy tylko wpłacić 52euro? i odesłać formularz?

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 12:46 przez DOKPLublin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Pierwsza uwaga: plan dotyczy torów rurkowych, a nie modelowych. Odradzamy używanie U-rurek.
Od razu wybierz układ na Modellgleis (a nie Standardgleis). Różnicę pomiędzy blaszkowymi (rdzewieją) a modelowymi, znajdziesz w innych wątkach.
Zapraszamy do Sosnowca, jeśli tylko Tobie czas pozwoli. Zobaczysz moduły / zapoznasz kolegów. Warto.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 12:03 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
DOKPLublin
Kontakt:

DOKPLUBLIN - przywitanie i plan makiety

Witam wszystkich ciepło,
nazywam się Łukasz, jestem z Lublina.
Jako, że z braku miejsca musiałem przesiąść się z HO na skalę słuszną TT. :) Dodatkowo przemówiła do mnie możliwość wstąpienia do klubu TT co w moim odczuciu jest bardzo elitarne.
Plan makiety jest następujący: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 14&kat=g_1
Plan się może lekko zmienić bo chciałbym wcisnąć obrotnicę, gdyż bardzo lubię parowozy :)
Zasilanie dcc będzie. Tabor dr lub db epoka 3 i 4 z pewnymi wyjątkami 1 i 2, ale tez niemieckie.
Plan wykonania jest trochę długi bo czekam aż pojawi się ten zestaw: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=61206

To co udało się do tej pory zrobić to przygotowanie powierzchni z korkiem. Zdjęcia w najbliższy weekend postaram się zrobić. :)
Następny etap to torowisko i budownictwo tak aby na koniec roku pozostała już tylko jazda
Czekam na konstruktywne opinie i Wasze zdanie

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 11:55 przez DOKPLublin, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”