kolejka po 5 min sie zatrzymuje?
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: kolejka po 5 min sie zatrzymuje?
Jeśli to DCC (sterowanie cyfrowe), to w torach mógł pozostać kondensator. Np w torze, dzięki któremu podłączasz zasilanie do torów. Należy go usunąć. Efekt właśnie może być taki.
-
- Kontakt:
Problemem może być tez dekoder. taki np MRC działa poprawnie tylko do 15V. Już przy 17V zaczyna się przegrzewać. Boostery bez stabilizacji napięcia (np ROCO) potrafią dać napięcie dużo wyższe niż 17V.
-
- Kontakt:
Ta blaszka to bimetal 

- michuchu
- Kontakt:
Bardzo możliwe, że nie jest to problem modelu lokomotywy, ale zasilacza. Jeśli to zasilacz startowy, to może nie dawać rady z obciążeniem prądowym jakie generuje lokomotywa i po kilku minutach się wyłącza, bo ma bezpiecznik z blaszki odkształcającej się w wyniku ciepła (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa). Gdy blaszka stygnie i wraca do swojego pierwotnego kształtu, to zasilacz jest znowu gotowy do działania. Taki patent był na pewno w zasilaczach startowych z zestawów BTTB - gdy na torze były dwie lokomotywy startówki, to zasilacz po kilku minutach przestawał pracować, a po chwili "odpoczynku" ponownie działał.
Dlatego napisz dokładniej jaki masz model jaki stosujesz zasilacz? Sprawdź też inne modele z tym zasilaczem, czy masz taki sam objaw.
Pozdrawiam,
Michał
Dlatego napisz dokładniej jaki masz model jaki stosujesz zasilacz? Sprawdź też inne modele z tym zasilaczem, czy masz taki sam objaw.
Pozdrawiam,
Michał
- golab
- Kontakt:
A napięcie w torach jest ? Coś bzyczy buczy ? Światła po zatrzymaniu świecą ? Jaka to "kolejka" ? Jakie zasilanie ?
Ostatnio zmieniony 06 gru 2012, 11:56 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
kolejka po 5 min sie zatrzymuje?
Witam
dopiero zaczynam swoją przygodę z kolejką i napotkałem na problem, a mianowicie
po jakimś czasie moja kolejka się zatrzymuje.
Jeździ jakieś 5 min i staje, po wyłączeniu kontrolera na 0 i odczekaniu 1 min dalej jedzie po czym staje i tak w kółko, nie mam pojęcia co jest grane więc proszę o jakieś sugestie, porady.
dopiero zaczynam swoją przygodę z kolejką i napotkałem na problem, a mianowicie
po jakimś czasie moja kolejka się zatrzymuje.
Jeździ jakieś 5 min i staje, po wyłączeniu kontrolera na 0 i odczekaniu 1 min dalej jedzie po czym staje i tak w kółko, nie mam pojęcia co jest grane więc proszę o jakieś sugestie, porady.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2012, 11:55 przez gryfon, łącznie zmieniany 1 raz.