Transport małych lokomotyw
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
-
- Kontakt:
Re: Transport małych lokomotyw
Witam i dziękuję wszystkim, którzy udzielili odpowiedzi w tym temacie. Na zakończenie zamieszczam wyszperane w ŚK zdjęcie (kiepskiej jakości) ale myślę, że jego wartość merytoryczna zrekompensuje tę niedogodność - pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 06 gru 2012, 11:59 przez cichonęk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
- kaine
- Kontakt:
Dokładnie tak jak mówi Artu.
Lekkie lokomotywy tak jak ls40-60 która waży ok 15-16 t przewozi się zwykłymi platformami 2-4 osiowymi, wszystko uzależnione od przewoźnika i kto zamawia . Jednak częściej opłaca się przewieźć platformą niskopodłogową przez pół Polski niż koleją.
Poniżej transport ls40 2006-2007r

Lekkie lokomotywy tak jak ls40-60 która waży ok 15-16 t przewozi się zwykłymi platformami 2-4 osiowymi, wszystko uzależnione od przewoźnika i kto zamawia . Jednak częściej opłaca się przewieźć platformą niskopodłogową przez pół Polski niż koleją.
Poniżej transport ls40 2006-2007r

Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 15:34 przez kaine, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Przyglądałem się jak zabierano "Wilusia" z NDG na TIRa. Prawdopodobnie tak samo transportowano tabor na platformach kolejowych.
Na lawecie ułożono kantówki drewniane tak jak szyny. Na ten niby tor ustawiono tender i lokomotywę. Kantówki miały wysokość większą/równą wysokości obrzeża tak by ono nie dotykało powierzchni platformy.
Klinami unieruchomiono większość kół, a całość spięto pasami i łańcuchami do platformy.
Tak załadowany TIR z lawetą śmignął z Wilusiem na Śląsk.
Na lawecie ułożono kantówki drewniane tak jak szyny. Na ten niby tor ustawiono tender i lokomotywę. Kantówki miały wysokość większą/równą wysokości obrzeża tak by ono nie dotykało powierzchni platformy.
Klinami unieruchomiono większość kół, a całość spięto pasami i łańcuchami do platformy.
Tak załadowany TIR z lawetą śmignął z Wilusiem na Śląsk.
- Marcin
- Kontakt:
Na torze przewozono częściej loki wąskotorowe, tak przynajmniej widywałem na fotach w niemczech, ogólnie loki normalnotorowe były podklinowane drewnianymi klockami i zapiete na amen łancuchowymi ściągami do wagonu. Ogólnie mozesz też uzyć zagłebione platformy Tillig/ Schwaetzer 6 osiowe.
-
- Kontakt:
Transport małych lokomotyw
Mam w swojej kolekcji dwie małe lokomotywy - Ls60 i ASF16 (Adolfik) w wersjach bez napędu i planuję umieścić je na platformach jako ładunki (każdą osobno). W związku z tym moje pytanie - czy ktoś wie jakich typów platform używano do takich celów, uwzględniając przede wszystkim te, które występują w TT (mam w swoich zbiorach również 401Ze z Modartu - kwestia zgodności epok pozostaje na razie otwarta) i jak mocowano przewożony tabor do danej platformy - czy lokomotywy stały na prowizorycznym torze, czy były w inny sposób instalowane na transportującym je wagonie, czy wykorzystywano kłonice bądź inne zabezpieczenia? - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, 21:21 przez cichonęk, łącznie zmieniany 1 raz.