Szarpana praca BR151 Piko

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
groszek
Kontakt:

Re: Szarpana praca BR151 Piko

Post autor: groszek »

Trochę mnie uspokoiliście, za jakiś czas lokomotywa pewnie dostanie nowy silnik to i czkawka przejdzie.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Silniki Piko to żadna rewelacja. Mam jednego herkulesa tylko ich, ale jedzie w miarę ładnie. Natomiast co do masy knietycznej, mam lokomotywę po przeróbce zaopatrzoną w silnik Mashima 5 polowy bez mas kinetycznych, w DCC jedzie super bez szarpania, więc to chyba raczej sprawa kultury pracy samego silnika.
KrystianoV6
Kontakt:

Post autor: KrystianoV6 »

Przez moje ręce przeszły dwie takie loki.Nowa i używana.Ta nowa jazdę płynną zaczynała dopiero na 1/3 prędkości na manipulatorze(analog).Żałowałem potem że ją sprzedałem i kupiłem taką samą tylko używaną.Ta w analogu jechała ładnie już na drugiej kresce fz2..W dcc przy ruszaniu trochę szarpie niestety.Winę za to ponoszą 3 rzeczy:Trójpolpwy silnik.Koło zamachowe tak małe że nie spełnia swojej funkcji oraz sam układ przeniesienia napędu na koła. świadczy o tym fakt że loka rozwija ogromne prędkości.Powinno to być tak że silnik powinien się szybko kręcić a loka powoli ruszać.Cóż,taka konstrukcja(tania).Dodam że nowsze piko np. G1206 jest poprawiona pod tym względem.Nie ma miodu ale jest o wiele lepiej niż w 151
kapitanwasyl
Kontakt:

Post autor: kapitanwasyl »

U mnie ta loka w analogu rusza i jedzie płynnie , nie wydaje nawet szmeru , słychać jedynie stukot kół . Coś tam masz z nią nie teges ...
groszek
Kontakt:

Szarpana praca BR151 Piko

Post autor: groszek »

Mam pytanie do innych użytkowników loki jak w tytule.
Czy to normalne, że podczas jazdy z małymi prędkościami lokomotywa szarpie i wydaje z siebie "dziwne" dźwięki? Przy szybkiej jeździe pracuje płynnie i cicho.
Lokomotywa jest nowa, nasmarowana, w środku wszystko wygląda ok, sprawdzałem na kilku dekoderach, do sterowania używam MM.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”