Raczej ok 10kHz.TTygrysek_P-ń pisze:Twój miernik nie radzi sobie dobrze z pomiarem napięcia o częstotliwości 6000Hz
25 zamiast 16
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: 25 zamiast 16
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, 15:47 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zapomniałeś przemnożyć przez pierwiastek z 2, no chyba, że centralka nie ma kondensatora filtrującegosolar pisze:Jeżeli z zasilacza Roco wychodzi 16V, to za Centralką powinno napięcie być pomniejszone o ok. 1,5-1,8 V (układ prostowniczy znajdujący się w centralce na wejściu od zasilacza).

Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, 15:46 przez r_mik, łącznie zmieniany 2 razy.
- mencin
- Kontakt:
Przełączyłem na Compact i... jest 20v.
No dobra, skłonny jestem przyjąć argumentację, że to miernik nie daje rady... Tylko czemu kiedyś pokazywał 16v? Może się popsuł?
Wymienię mu baterię i zobaczę co dalej... Na razie zostanę na Compakcie.
Dzięki za pomoc i info
No dobra, skłonny jestem przyjąć argumentację, że to miernik nie daje rady... Tylko czemu kiedyś pokazywał 16v? Może się popsuł?

Dzięki za pomoc i info

- michuchu
- Kontakt:
Witam,
Zwróć uwagę, że częstotliwość napięcia na wyjściu zasilacza i centralki jest inna.
Na zasilaczu masz pewnie częstotliwość taką jak w sieci (50Hz), więc twój miernik mierzy poprawnie, bo jego konstrukcja na to pozwala.
Natomiast na wyjściu centralki, gdzie częstotliwość jest znacznie wyższa, twój miernik nie "nadąża", stąd błąd pomiaru.
Pozdrawiam,
Michał
Zwróć uwagę, że częstotliwość napięcia na wyjściu zasilacza i centralki jest inna.
Na zasilaczu masz pewnie częstotliwość taką jak w sieci (50Hz), więc twój miernik mierzy poprawnie, bo jego konstrukcja na to pozwala.
Natomiast na wyjściu centralki, gdzie częstotliwość jest znacznie wyższa, twój miernik nie "nadąża", stąd błąd pomiaru.
Pozdrawiam,
Michał
- mencin
- Kontakt:
No to ups... jestem na granicy dymienia... A miernik raczej jest ok, bo po pierwsze zasilacz wskazuje poprawnie, a po drugie kiedyś na torach też pokazywał 16... sprawdzę na innej centralce, mam jeszcze compacta.
- drlukasz
- Kontakt:
Do poprawnego pomiaru wartości napięcia niezbędny jest albo miernik z tzw. True RMS (możliwością pomiaru napięcia o dowolnej częstotliwości), albo oscyloskop.
Zwykłe mierniki poprawnie mierzą napięcie o częstotliwości do 100Hz (ewentualnie do 400Hz).
Dla większości dekoderów mini bezpieczne napięcie to do około 25V.
Zwykłe mierniki poprawnie mierzą napięcie o częstotliwości do 100Hz (ewentualnie do 400Hz).
Dla większości dekoderów mini bezpieczne napięcie to do około 25V.
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Też kiedyś wykonałem taki pomiar i miernik pokazał mi około 20 V na wyjściu w tory.
Zadałem pytanie osobie oblatanej w DCC i odpisał mi tak:
Zadałem pytanie osobie oblatanej w DCC i odpisał mi tak:
Mnie taka informacja uspokoiła i do tej pory nie mam żadnych problemów z lokami czy dekoderami. W centralkach czy boosterach są stabilizatory które dbają aby wszystko było OK.To co wychodzi z trafo ma się nijak do tego co jest w torach.
...
Twój miernik nie radzi sobie dobrze z pomiarem napięcia o częstotliwości 6000Hz![]()
- mencin
- Kontakt:
Na wyjściu z zasilacza mam ładne 16v, na wyjściu z centralki (z obciążeniem, bez obciążenia, z podłączonymi i odłączonymi torami) jest 25v. Tak jak powiedziałem, niby jest ok, bo wszystko działa, ale gdzie jest ta granica, przy której w lokomotywach włączą się generatory dymu? Nawet w elektrowozach 
Skoro zasilacz podaje dobre napięcie to znaczy, że wina tkwi w centralce... A kiedyś podawała poprawne 16v.

Skoro zasilacz podaje dobre napięcie to znaczy, że wina tkwi w centralce... A kiedyś podawała poprawne 16v.
- Marcin
- Kontakt:
Niby tak, ale wiesz, zawsze to jakieś obciążenie i skoki napięcia, mimo, że to tylko modele.ArturSchŁ pisze:@Marcin : to o czym piszesz nie ma zastosowania w naszych rozważaniach, to inne zjawiska.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, 09:29 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- solar
- Kontakt:
Mój zasilacz (transformator nr kat. 10725) podawał do Booster'a (czarnej skrzynki nr kat. 10764) około 19V, za "corną ksynką 10764" w szynach było ok. 17-18V. Napięcie to jest też uzależnione od napięcia sieci (w gniazdku domowym, czyli po stronie zasilania zasilacza) Teoretycznie wszystko powinno być dobrze, ponieważ dekodery powinne być przygotowane na przyjęcie takiego napięcia wejściowego. Ktoś wie jakie dopuszczalne napięcie może przyjąć dekoder np. Lenz GoldTittyTwister pisze:Ja też mam Roco Multimouse (przez 2 lata) i też się na początku wystraszyłem, że w szynach mam 21 V![]()

Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, 01:56 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
- TittyTwister
- Kontakt:
Ja też mam Roco Multimouse (przez 2 lata) i też się na początku wystraszyłem, że w szynach mam 21 V
Ale koledzy, którzy się na tym znają, mówili, że to w porządku i że też tak mają. Więcej nie poradzę, bo nie jestem jakiś fachowiec, ale żaden dekoder, ani pojazd, mi się nie zepsuł.

Ale koledzy, którzy się na tym znają, mówili, że to w porządku i że też tak mają. Więcej nie poradzę, bo nie jestem jakiś fachowiec, ale żaden dekoder, ani pojazd, mi się nie zepsuł.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 23:48 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Moc czynna, bierna, pozorna, kompensacja mocy... itp bzdety z elektryki
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 23:50 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- solar
- Kontakt:
Może i powinno być 16V ale raczej rzadko tyle jest. Jeżeli używasz zasilacza oryginalnego 10725, to napięcie w szynach będzie Ci falowało w okolicach kilku wolt, zależnie od ilości lokomotyw i wagonów z oświetleniem na szynach, a to dlatego, że zasilacz ten nie jest wyposażony w stabilizację napięcia (a tak w ogóle, to jest słaby - za mało amperków). Roco do zestawu MultiMaus zużywa trzech różnych zasilaczy i każdy o innym napięciu wyjściowym:mencin pisze:Słuchajcie... (czytajacie)
napięcie w torach i wyszło mi na mierniku 25 voltów! Powinno być 16, prawda?
mencin
10850, 18VDC / 36 VA
10725, 16VAC/ 50VA
10851, 20VDC/54 VA
Pierwszy i trzeci ma stabilizację napięcia. Teraz odejmij ok. 1,5-1,8 V (Booster np. 10674) i ciekawe co zmierzysz na szynach...
W przypadku dekoderów Zimo dopuszczalne napięcie wejściowe (wg instrukcji) wynosi 12-22V, nie wiem ile mają Lenz'e bo nie znalazłem w instrukcji.
To tyle wg mojej skromnej wiedzy...
- Alteo
Pomiar powinien być dokonany pod chociażby małym obciążeniem. Chyba wystarczy postawić lokę na tory i zapalić światła.
- solar
- Kontakt:
Z doświadczenia wiem, że nie każdy miernik radzi sobie z prawidłowym pomiarem napięcia tego prądu przemiennego za centralką (powiedzmy, że prądu przemiennego, bo tak do końca to on nie jest przemienny).mencin pisze:(...) postanowiłem zmierzyć napięcie w torach i wyszło mi na mierniku 25 voltów! Powinno być 16, prawda?
Z zasilacza wychodzi 16, na wyjściu z centralki jest 25.
mencin
Kol. Karol_mar z zaprzyjaźnionego Forum Modelarstwo.info wyjaśnił mi to tak: cyt: "Sygnał wyjściowy jest tworzony poprzez "modulację" napięcia stałego sygnałem DCC, co daje na wyjsciu w uproszczeniu mówiąc sygnał przemienny."
Jeżeli z zasilacza Roco wychodzi 16V, to za Centralką powinno napięcie być pomniejszone o ok. 1,5-1,8 V (układ prostowniczy znajdujący się w centralce na wejściu od zasilacza).
Moja propozycja:
sprawdź napięcie innym miernikiem i zobaczysz.