Wagon do przewozu rowerów
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
-
- Kontakt:
Re: Wagon do przewozu rowerów
Nie bede dokladnie opisywal jak wyglądał wagon, lecz zapodam fotkę:
http://img489.imageshack.us/img489/6640/dsc008061qw.jpg
skład ciągnęła SU46 co rzadko sie zdarza w tamtych stronach.
http://img489.imageshack.us/img489/6640/dsc008061qw.jpg
skład ciągnęła SU46 co rzadko sie zdarza w tamtych stronach.
-
- Kontakt:
Dokładnie taki jest zaprezentowany na zdjęciach w linkach które podałemWojTTek pisze:jeszcze sa wagony bezprzedziałowe oparte na 111a drugiej klasy gdzie jest tak:
siedzimy sobie w fotelach i przez przeszkloną szybę oglądamy przdział na rowery zajmujący ok. 20 % wagonu. Drzwi do przedziału rowerowego są "odskokowo-przesuwne". Nigdy nie jachelam jeno widziałem....

Niewygodą takiego rozwiązania jest fakt, że zaczepy na rowery znajdują się na ścianie przedziału rowerowego, dzielacej go od korytarza. Trzeba je zawieszać na przednich kołach, a grube opony górali nie zawsze tam wchodzą. poza tym jest ciasno. Ale za to je widać przez okienka w ścianach przedziałów.
Podczas mojej podróży oczywiście wszystkie miejsca siedzące były zajęte, więc trochę obawiając się o rower, musiałem ze znajomymi zająć miejsca dwa wagony dalej. Ale na szczęście jest to oblegana przez rowerzystów trasa (Warszawa - Zwierzyniec) - wielu z nich nie rozstaje się ze swymi dwona kółkami i stoi przy nich cąłą podróż (5 h!!!) ; dodatkowo spieliśmy je linkami, więc były nie do ruszenia

Parę lat temu podróżowałem z rowerem wagonem zupełnie pozbawionym przedziałów. Na podłodze były przyczepione rzędy stojaków, a jedyne fotele (4, podwójne, były umieczone na czołowych scianach wagonu, po obu stronach przejscia). Mniej wygodny dla podróznych, ale wchodzi więcej rowerów.
BTW:
Moja wyprawa też się udała, pogoda była rewelacyjna

No i co chwila wpadałem na pociągi, jak nie składzik Soliny południową porą, to olbrzymie huczące LHS-y...
Zrobiłem pare fajnych fot, wkrótce je wrzucę na forum.
pozdrowienia
britie
- WojTTek
- Kontakt:
no to git że wyprawa sie udała
zaipodaj nam chociaż kilka fotek
zaipodaj nam chociaż kilka fotek
-
- Kontakt:
jeszcze sa wagony bezprzedziałowe oparte na 111a drugiej klasy gdzie jest tak:
siedzimy sobie w fotelach i przez przeszkloną szybę oglądamy przdział na rowery zajmujący ok. 20 % wagonu. Drzwi do przedziału rowerowego są "odskokowo-przesuwne". Nigdy nie jachelam jeno widziałem....
Dokladnie tak wyglądał wagon, ktorym dzisiaj jechalem. Musze powiedzieć, iz jest to bardzo dobrze rozwiazane. Wagon byl niedawno remontowany, wszystko bylo ladne i nowe - aż miło było jechac. Na rower (chcialem zabrac dwa rowery, ale jak sie okazalo na jeden bilet dla osoby mozna kupic tylko jeden bilet dla bike'a

- WojTTek
- Kontakt:
- WojTTek
- Kontakt:
jeszcze sa wagony bezprzedziałowe oparte na 111a drugiej klasy gdzie jest tak:
-
- Kontakt:
Chciałem się przyłączyć do dyskusji, bo sam korzystam czasem z tego wagonu, podróżując na moje kochane Roztocze. Papciu, jeśli chcesz zobaczyc jak wygląda taki wagon od środka i na zewnątrz, zajrzyj na stronę poświeconą kolei na Roztoczu, gdzie ostał się (tak, tak ku mojej rozpaczy tam także zamiera ruch kolejowy) pociąg Solina (nota bene, już jutro bedę w nim podróżował z rowerem ). Zajrzyj tutaj:
http://roztocze.pol.lublin.pl/Roztocze/wypasr1.html
i tutaj:
http://roztocze.pol.lublin.pl/Roztocze/izbica.html
A czy ktoś z Forumowiczów orientuje się w oznaczeniach takiego wagonu, może wie coś na temat produkcji, historii?
a swoją drogą....Hmmm, marzy mi się taki wagonik w składzie TT, z SM 42, dwoma Y i bonanzą z Mod-Artu
pozdrawiam
britie
http://roztocze.pol.lublin.pl/Roztocze/wypasr1.html
i tutaj:
http://roztocze.pol.lublin.pl/Roztocze/izbica.html
A czy ktoś z Forumowiczów orientuje się w oznaczeniach takiego wagonu, może wie coś na temat produkcji, historii?
a swoją drogą....Hmmm, marzy mi się taki wagonik w składzie TT, z SM 42, dwoma Y i bonanzą z Mod-Artu
pozdrawiam
britie
Ostatnio zmieniony 14 cze 2006, 14:18 przez britie, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Witam, bede jechał "strzałą północy" czyli pociągiem relacji Wrocław główny - Ełk (przez Poznań i Olsztyn). Generalnie spółka PKP.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
A jakim pociagiem bedziesz jechal? Bo w zaleznosci od przewoznika mamy do czynienia z roznymi wagonami do przewozu rowerow.Papcio pisze:Zdjecia wagonu wewnatrz widzialem, ale niestety nie dopatrzylem sie nigdzie jakiego typu są tam drzwi oraz nie widzialem tam zadnych przedzialow dla pasazerow, choc domyslam się, iż takowe w wagonie się znajdują.
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
Wagon do przewozu rowerów
Czy ktos z forum mial kiedys okazje przewozic rower przeznaczonym do tego celu wagonem? Za kilka dni bede musial zabrac ze soba dwa rowery i troche bagazu. W pociagu ktorym bede jechal jest oddzielny wagon do przewozu rowerow. Z tego co dowiedzialem sie w informacji kosztuje to 4,5zl za rower.
Mam pytanie: jakie drzwi są w wagonie? czy sa szersze od normalnych? jest to dla mnie dosc istotne. Czy wagon ten oprocz przedzialu dla rowerow posiada miejsca siedzace? To rowniez jest dosc istotna kwestia, gdyz rowery mam dosc drogie i wolalbym sie zbytnio nie oddalac od nich w czasie podrózy
Zdjecia wagonu wewnatrz widzialem, ale niestety nie dopatrzylem sie nigdzie jakiego typu są tam drzwi oraz nie widzialem tam zadnych przedzialow dla pasazerow, choc domyslam się, iż takowe w wagonie się znajdują.
Mam pytanie: jakie drzwi są w wagonie? czy sa szersze od normalnych? jest to dla mnie dosc istotne. Czy wagon ten oprocz przedzialu dla rowerow posiada miejsca siedzace? To rowniez jest dosc istotna kwestia, gdyz rowery mam dosc drogie i wolalbym sie zbytnio nie oddalac od nich w czasie podrózy

Zdjecia wagonu wewnatrz widzialem, ale niestety nie dopatrzylem sie nigdzie jakiego typu są tam drzwi oraz nie widzialem tam zadnych przedzialow dla pasazerow, choc domyslam się, iż takowe w wagonie się znajdują.