Części zamienne do lokomotywy BR250 produkcji BTTB

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
GTTK
Kontakt:

Re: Części zamienne do lokomotywy BR250 produkcji BTTB

Post autor: GTTK »

Dziękuję za odpowiedzi.
Kola szprychowe mogą być, zawsze można szprychy zalać rzadką żywicą aby się ładnie "wypoziomowała" a potem pomalować, to nie problem :)
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

golab pisze: Jedyny problem jest taki, że są to koła szprychowe :( (choć nie powinno ich aż tak strasznie widać).
zastosuj czarne :mrgreen:

i chyba nie stosowałbym tam tych z gumką, przy silniku jaki jest w 250 BTTB pędząca loka zatrzyma się w miejscu. podobnie miałem kiedyś w NoHAB`ie, wymieniłem wszystkie na te bez gumki (jak w Zeuke!) i ani nie było szarpania przy wolnej jeździe ani loka nie ryła przy hamowaniu...
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 11:19 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Jedyne obecnie dostępne koła Tilliga ze skośnymi zębatkami pasujące do 250, to te do krokodyli wszelkiej maści - tylko tam układ przeniesienia napędu nie zmienił się od średniowiecza :)

Jedyny problem jest taki, że są to koła szprychowe :( (choć nie powinno ich aż tak strasznie widać)

Niestety w 250 nie da się wymienić samych kółek na ośkach, bo końcówki osi są kwadratowe i zalane w plastiku kół, w innych loczkach da się wykonać taki manewr ...

z 250 Tilliga do 250 BTTB pasują jedynie gumki przyczepnościowe ...
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 10:10 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

z kół Tilliga pasują do BTTB tylko te do V36/BR81/BR92, BR 194, BR23/35 i BR221 ale o numerach kat. 02510/11 - pozostałe NIE PASUJA - właśnie przez ten skos zębów na osi - o tym już na Forum było.
dawno temu (w końcówce lat 80.tych) miałem 250 i przerobiłem ją jak piszesz, części miałem jeszcze z DDR. żeby było łatwiej, napęd był tylko na 4 koła - czerwone szprychowe z 211. no i dodatkowo trzeba było wydłużyć minimalnie 1 wałek napędowy. jeździła super!
ale zaznaczam że wówczas porównanie mieliśmy tylko do BTTB...
GTTK
Kontakt:

Post autor: GTTK »

Podłączę się.
Kupiłem takie zestawy kołowe (po zapewnieniach że pasują) http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/mo ... ,0,0,0,0,0,
Niestety W oryginale koła zębate maja 10 zębów lekko skośnych. Tutaj jest ich 12 prostych przez co kółko ma odrobinę większą średnicę i ociera o dolną osłonę wózka. Do tego zęby proste nie współpracują zbyt dobrze ze ślimakiem. Kupiłem także testowo jakieś osie z "demobilu" ale ich stan techniczny nie był zadowalający, więcej nie chce mi się bawić w używane części.
Potrzebuję nowych kół zębatych, 10 zębów bądź całych osi. Profil obręczy, fajnie by było,
jakby był niższy od bttb.

Druga sprawa to jak wiadomo bttb zaoszczędziło i tylko jeden wózek jest napędzany. Mam dwie sztuki tej lokomotywy i robiłem już przymiarki do zastosowania dwóch wózków napędzanych. Kwestia wycięcia fragmentu ramy i wstawienia nowego z odpowiednim otworem na wózek napędzany jest dość prosta. Nie mogę jednak namierzyć wózków, mogą mieć zdezelowane osie, ważne aby nie były połamane i miały ślimak, dwa kola zębate i kardan.
Jak na razie wystarczyłoby mi elementów na jedną lokomotywę z napędem i drugą dummy. Wystarczyłoby gdyby nie paskudne osie bttb z zajechanymi zębatkami, krzywymi obręczami na których lok się chybocze :(

Zastanawiam się także jakby się zachowywała ta lokomotywa z napędem na wszystkie osie. 6 nie 4 jak pisałem wyżej lub 2 jak wymyślili w bttb. Jest miejsce na dodatkowy ślimak. Można by wtedy zrezygnować z osi z gumką? Dobry czy zły pomysł? Czy lepiej zostawić środkową oś luzem, niech ma większą swobodę ruchu na łukach.
ZonekCC
Kontakt:

Post autor: ZonekCC »

Polecam napisać zapytanie i przesłać skan tu http://www.modele-ad9bis.pl/16-akcerosia-tt albo tu http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=16196586 może nie mieć wystawionych tych elementów w sprzedaży a Ty możesz być zadowolony. ;)
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

część z nich (mimo że to Tillig) jest tutaj:
http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/mo ... r2_id=5196
znajdziesz też je w Modelmanii pod odpowiednimi numerami katalogowymi.
a mocowanie wózków... czasami jest na allegro
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 19:17 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
gf_misinni
Kontakt:

Części zamienne do lokomotywy BR250 produkcji BTTB

Post autor: gf_misinni »

Witam Koledzy!!! Kolejny raz chciałbym Was poprosić o pomoc, albowiem mam ciąg dalszy perypetii z moją lokomotywą BR250 produkcji BTTB. Dopiero co udało mi się - dzięki Waszej wydatnej pomocy - rozwiązać problemy z jej oświetleniem zmiennokierunkowym oraz czerwonymi diodami, a już pojawiły się nowe. Poszukuję części zamiennych do mojej BR250. Są to:
a) elementy dachu (jakiś kondensator???) znajdujące się przy pantografach - 1 sztuka,
b) oryginalny element, za pomocą którego mocuje się obudowę do ramy lokomotowy - 1 sztuka,
c) oryginalne mocowanie wózków do ramy lokomotywy - 2 sztuki.
Może ktoś z Was posiada wiedzę, gdzie można poszukiwane przeze mnie elementy nabyć lub posiada takowe i chciałby mi je sprzedać. Proszę o kontakt. Z gory dziękuję za Waszą pomoc i zaangażowanie :) Pozdrawiam
P.S. Załączam link do zdjęcia, na którym zaznaczyłem poszukiwane przeze mnie elementy dachu element mocowania budy do ramy lokomotywy. Oto one:
http://imageshack.us/photo/my-images/832/br250.jpg/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”