Podłączę się.
Kupiłem takie zestawy kołowe (po zapewnieniach że pasują)
http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/mo ... ,0,0,0,0,0,
Niestety W oryginale koła zębate maja 10 zębów lekko skośnych. Tutaj jest ich 12 prostych przez co kółko ma odrobinę większą średnicę i ociera o dolną osłonę wózka. Do tego zęby proste nie współpracują zbyt dobrze ze ślimakiem. Kupiłem także testowo jakieś osie z "demobilu" ale ich stan techniczny nie był zadowalający, więcej nie chce mi się bawić w używane części.
Potrzebuję nowych kół zębatych, 10 zębów bądź całych osi. Profil obręczy, fajnie by było,
jakby był niższy od bttb.
Druga sprawa to jak wiadomo bttb zaoszczędziło i tylko jeden wózek jest napędzany. Mam dwie sztuki tej lokomotywy i robiłem już przymiarki do zastosowania dwóch wózków napędzanych. Kwestia wycięcia fragmentu ramy i wstawienia nowego z odpowiednim otworem na wózek napędzany jest dość prosta. Nie mogę jednak namierzyć wózków, mogą mieć zdezelowane osie, ważne aby nie były połamane i miały ślimak, dwa kola zębate i kardan.
Jak na razie wystarczyłoby mi elementów na jedną lokomotywę z napędem i drugą dummy. Wystarczyłoby gdyby nie paskudne osie bttb z zajechanymi zębatkami, krzywymi obręczami na których lok się chybocze
Zastanawiam się także jakby się zachowywała ta lokomotywa z napędem na wszystkie osie. 6 nie 4 jak pisałem wyżej lub 2 jak wymyślili w bttb. Jest miejsce na dodatkowy ślimak. Można by wtedy zrezygnować z osi z gumką? Dobry czy zły pomysł? Czy lepiej zostawić środkową oś luzem, niech ma większą swobodę ruchu na łukach.