sterowanie obrotnicą

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: sterowanie obrotnicą

Post autor: Marcin »

Pozycjonowania to raczej nie będzie, prawdopodobnie stycznik z przekażnikiem, słychać jak to cyka, ja do swojej obrotnicy załozyłem dekoder Littfinskiego, co do zawężenia stopnia nie bawiłem się aż tak, choć miałem pomysł dwóch torów w bramach i to by wtedy sie przydało.
tetryk1955
Kontakt:

Post autor: tetryk1955 »

Znalazłem instrukcję (m. in. En) i probowalem ją załączyć (jako pdf) ale nie wyszło :evil: Co do sterownika nie mam już wątpliwości natomiast nie jestem pewien czy w mechaniźmie napędowym pomostu nie ma jakiegoś pozycjonowania. Nie kombinowałbym tak bardzo gdyby sterownik nie był taki drogi
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 10:05 przez tetryk1955, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Może mieć 24 lub 48 pozycji. A które z nich będą wykorzystane - sam programujesz
tetryk1955
Kontakt:

Dzięki, nie znam niemieckiego ale jakoś kulawo przetłumaczyłem instrukcję i wiem że na pewno współpracuje z obrotnicą roco/fl. Co do drugiego pytania to jeszcze nie wiem ale będę walczył.
tetryk1955
Kontakt:

Tak
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Ostatnio zmieniony 26 gru 2011, 09:08 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
tetryk1955
Kontakt:

sterowanie obrotnicą

Mam obrotnicę Roco d. Fleischmann, 15 stopniową. Chcę ją przerobić na 7,5 stopniową. Jest cyfrowy sterownik Fleischmanna (nr 6915). Jesli ktoś z kolegów zetknął się z tym urządzeniem prosiłbym o wyjaśnienie czy:
- ten sterownik jest elektrycznie dopasowany do silnika w obrotnicy Roco/Fl
- można zadać mu dowolny kąt obrotu/podziału
Z góry dziękuję.
PS poniżej opis ale z niego chyba niewiele wynika
Das moderne Drehscheiben-Steuergerät ist für die Ansteuerung der Drehscheiben des FLEISCHMANN-Programms und für die Märklin*-Drehscheibe, Art.-Nr. 7286, geeignet. Eine LCD-Anzeige gibt u. a. Auskunft über die Stellung der Drehbrücke, die installierten und den aktiven Gleisabgang und weitere Zusatzfunktionen. Symbole der aktiven Funktionen ermöglichen eine einfache Bedienung. Jeder Gleisabgang ist direkt ansteuerbar. Aufgrund des einstellbaren Polaritätswechsels ist der Drehscheiben-Betrieb auch bei Drehungen über 360° kurzschlusssicher. Das Drehscheiben-Steuergerät ist geeignet für das 2-Leiter-Gleichstrom-, das Mittelleiter-Wechselstrom- und die Digital-Systeme DCC, FMZ und Märklin-Digital. Zur Inbetriebnahme sind keine Änderungen an der Drehscheibe erforderlich.* Märklin ist eingetragenes Warenzeichen der Gebr. Märklin & Cie. GmbH, Göppingen.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2011, 10:58 przez tetryk1955, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”